Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Petre Badea au participat vineri, 27 aprilie, la Cimitirul Eroilor, la manifestările prilejuite de Ziua Veteranilor de Război. La evenimentele organizate de Garnizoana Tulcea au mai participat subprefectul Corvin Bangu, primarul municipiului, Constantin Hogea, PS Visarion, Episcopul Tulcii și comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Popa.
După prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat, PS Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat serviciul religios, urmat de alocuțiuni ale oficialităților locale.
„Este o zi cu o semnificație deosebită pentru toți cei care, ani la rând, au slujit statul în cele mai dificile clipe. Pentru noi, veteranii de război înseamnă profesionalism, devotament, vitejie. Înseamnă eroism și disciplină.
Acești veterani sunt cei care și-au lăsat în urmă familii și au plecat pe frontul de luptă pentru a ne garanta România de astăzi, România liberă, România suverană.
Nouă, celor din administraţia publică locală, ne revine deosebita onoare să vă cinstim pe dumneavoastră, care sunteţi astăzi alături de noi, dar să aducem un omagiu şi veteranilor tulceni care nu mai sunt în viaţă şi să ne înclinăm cu multă recunoştinţă în faţa memoriei lor.
Profit de ocazie și adresez cele mai calde urări de sănătate tuturor veteranilor de război tulceni, dar și familiilor acestora.
Dumneavoastră, domnilor, ne demonstrați tuturor ce înseamnă respectul față de însemnele statului românesc, dragostea față de neam și de țară“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Consiliului Județean, Petre Badea.
Titlul de „Veteran de război” a fost instituit la 29 aprilie 1902 de Regele Carol I, în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă. Această zi a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război.
Be the first to comment