Ziua Națională a României va fi sărbătorită anul acesta de către comunitatea din satul Dunavățu de Jos printr-o campanie de igienizare pe malurile canalului Dunavăț, acolo unde, în fiecare an, ajung mulți dintre turiștii care vizitează această parte a Deltei Dunării.
Astfel, în data de 29 noiembrie va fi organizată ultima campanie de igienizare a malurilor canalului Dunavăț, cuprinse între canalul Lipoveni și brațul Sf. Gheorghe.
„Campania este organizată ca un preambul al Zilei Naționale a României pe care comunitatea noastră o onorează într-un mod mai puțin festiv, dar cu spirit civic și preocupare pentru acest loc care ne oferă atât de multe, în fiecare zi”, spun reprezentanții Asociația 37, coordonator al acțiunii.
Campania marchează totodată încheierea proiectului „Deltă curată. Comunitate responsabilă”, coordonat de Asociația 37, alături de Seneca Ecologos și Școala Gimnazială din Murighiol, în parteneriat cu Primăria Murighiol și ARBDD.
Acțiunile de igienizare desfășurate în cele șase luni au avut ca destinație malurile canalului Dunavăț întrucât aici ajung cei mai mulți turiști-pescari și, în consecință, în lipsa unor panouri informative și a unor pubele, aici se adună frecvent cantități mari de deșeuri. În cele cinci activități lunare de igienizare la care au participat atât săteni din Dunavățu de Jos, turiști cazați în pensiunile de aici, elevi ai Școlii Gimnaziale din Murighiol, experții implicați în proiect, reprezentanți ai ARBDD, s-au strâns peste 1.000 de saci de pet-uri, doze și sticle de bere precum și alte obiecte de uz personal.
De-a lungul proiectului au fost manufacturate trei pubele de tip trash art, realizate din materiale reciclate și din trestie, pentru a prelua în trei puncte cheie ale satului cantitatea mare de deșeuri din timpul sezonului turistic. Serviciul de salubritate al Primăriei Murighiol, prin parteneriatul semnat, a asigurat golirea periodică a acestora precum și preluarea sacilor adunați de către voluntari.
Latura educațională a proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă a fost împlinită prin sesiunile de discuții cu specialiști în reciclare și specii invazive ce au urmat campaniilor de igienizare, dar mai ales prin activitățile desfășurate la Școala Gimnazială Murighiol în timpul Taberei de vară, a sesiunii de formare a profesorilor în ceea ce privește integrarea subiectelor de ecologie în actul educațional, dar și prin atelierul artistic susținut la distanță din cauze sanitare de către artistul vizual Dan Perjovschi soldat cu un exercițiu artistic pentru pregătirea muralului compus din lucrările elevilor și ale acestuia.
Împreună cu partenerii de la Seneca Ecologos a fost amenajat în școală Punctul Verde – bibliotecă de resurse de mediu și punct de informare pentru elevi, viitorii protectori ai deltei, primul de acest fel dintr-o școală din România.
Proiectul se va încheia în data de 29 noiembrie odată cu ultima campanie de curățare a malurilor canalului Dunavăț cu gândul că Delta este responsabilitatea tuturor, nu doar a unei mâini de voluntari, activiști și pasionați!
Be the first to comment