Gospodarii din comuna Cerna au lăsat pentru câteva ore treburile zilnice și s-au adunat pe stadionul Bazei Sportive la sărbătoarea localității. Cu mici și cu pastramă, cu fripturi și cu hamsie usturoiată și toate udate din plin cu Vinuri de Măcin și bere. Oamenii au petrecut cu multă muzică și bună dispoziție așa cum le stă bine unor gospodari de omenie din județul Tulcea. De altfel Zilele Comunei Cerna mai poartă și subtitlul “Sărbătoarea Viei și a Vinului” – de aici și licoarea care a curs din belșug în toate paharele.
“E a zecea ediție a Sărbătorii Viei și Vinului – o sărbătoare, practic a noastră, pentru că noi aici avem o sută de hectare de vie a unei societăți comerciale. Eu sunt la 7-a ediție: am fost patru ani viceprimar, iar acum e a treia ediție de când sunt primar. Nu e ușor, dimpotrivă e greu de organizat pentru că știți cum e chestia cu banii, cu copiii ca să-i aduci să cânte din orașe diferite”, povestește primarul din Cerna, Petre Șopu.
E plin de copii de jur împrejur pe gazonul Bazei Sportive din Cerna. Sunt ansambluri folclorice românești, aromâne, lipovenești – un mix de culturi, tradiții și obiceiuri după chipul și asemănarea Dobrogei. La Cerna oamenii când se distrează o fac “cu simț de răspundere” și asta s-a văzut la Zilele Comunei. Au chemat ansambluri folclorice din Vrancea, din Brăila, și din mai toată Tulcea, iar până la stadion artiștii au mers în paradă pe strada principală pornind de la Primărie, înșirați în coloană, cu antemergător de la Jandarmerie și Poliție ca să-i ferească de mașini. Bineînțeles că alaiul a fost deschis de gazde – Ansamblul Altona din Cerna – cu care sătenii se mândresc foarte tare.
“Am invitat artiști din Brăila, din Focșani, din județul nostru sunt din Luncavița, din Sarichioi de Deal, Turcoaia…. Bine, și noi ne-am dus la rândul nostru la ei, deci plăcerea e reciprocă. Uniii cântă, alții dansează, la Turcoaia de exemplu și cântă și dansează. Ca și ai noștri de altfel, formația Altona. Avem mai multe generații de copii – de la mici-mici până la cei mari de 18-19 ani”, spune cu mândrie în glas primarul Petre Șopu.
A fost un program artistic lung de câteva ore până după apusul soarelui: rând pe rând toți artiștii au urcat pe scenă, au cântat și dansat, iar oamenii i-au aplaudat cu toată dragostea. Sunt copiii locului și tulcenii țin foarte mult la tânăra generație care-și dovedește talentul din plin pe scenă. Seara s-a încheiat cu concertul lui Pepe, târziu în noapte.
“Față de anii din urmă este și o schimbare de program. Singurul care l-am oprit a fost focul de artificii: în locul lor am pus cârnați cu fasole – avem 1.500 de porții pe care le dăm sătenilor și câte un pahar cu vin la fiecare. Dacă-i Sărbătoarea Viei și Vinului trebuie să-i desfătăm cu un pahar cu vin”, spune primarul Petre Șopu.
Investiții pentru binele locuitorilor comunei Cerna
Bucuria primarului vine și din alte zone de interes ale comunei: recent a semnat proiecte de începere a lucrărilor de dezvoltare în valoare de aproape zece milioane de euro. Toarnă asfalt, bagă canalizare, schimbă iluminatul antic vechi și ineficient simultan în patru sate pe care le păstorește comuna Cerna, Traian, Mircea Vodă și General Praporgescu.
“Am renovat două școli până în momentul de față, am făcut o piață agroalimentară (90% e gata) cu un zid de sprijin și avem prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) canalizarea cu o valoare de 4 milioane de euro. Am trecut de faza de hârțogăraie și deja contractul este și dat unei firme – a câștigat o firmă din București – în toamna aceasta încep lucrările la canalizarea care adună apele uzate. Separat de asta avem bani pentru 14 km de asfaltat. Am atras 5 milioane de euro; acum suntem la faza de licitație, iar anul acesta încep deja lucrările în toate patru satele: Cerna, Traian, Mircea Vodă și General Praporgescu. Și mai avem iluminatul stradal în valoare de 400 de mii de euro – o să punem becuri cu LED din stâlp în stâlp, și centrele satelor vor fi schimbate cu stâlpi ornamentali foarte frumoși cu trotuare frumoase”, spune edilul din Cerna, Petre Șopu.
Petre Șopu se descurcă bine când vine vorba de hățișul birocratic de la Bucureșți și căile întortocheate din Ministerul Dezvoltării. Edilul din Cerna a fost 4 ani viceprimar și a învățat toate procedurile și modul cum se întocmește bine un proiect ca să aibă toate șansele de reușită la finanțare. E important să știi toate acestea, mai ales când sunt sume mari în joc, de ordinul milioanelor de euro. Iar Cerna a tras un loz mare, cu investițiile care pornesc peste câteva săptămâni.
“Până în 2020 se întind lucrările acestea, așa e proiectul semnat, în valoare de 9.500.000 de euro toate. Sunt bani buni, cu doar 3% cofinanțare din partea primăriei. Restul sunt bani care vin din PNDL, ca și la școala refăcută acum: 90% sunt bani din Programul Național de Dezvoltare Locală”, spune Petre Șopu.
Într-o vreme în care ne-am cam obișnuit să auzim în fiecare zi de risipa banului public pe lucruri de nimic, comuna Cerna arată lumii că nu peste tot este așa. Deși se află la peste 50 de kilometri de orașul Tulcea, ar putea concura fără probleme cu alte localități periurbane. Are localnici gospodari și adminstrație care trage de fiecare bănuț câștigat.
“Dacă alergi – faci ; dacă n-alergi, în casă nu vine nimeni să-ți aducă nimic!”, a concluzionat primarul Petre Șopu.
Be the first to comment