Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a efectuat în cursul zilei de astăzi o vizită de lucru la Tulcea. Ministrul Nica a venit la Tulcea însoțit de directorul general AM POR Luminița Zezeanu.
Oficialii de la București au participat la o reuniune internă dedicată mecanismelor de absorbție a fondurilor europene din teritoriului ITI DD.
A fost o ședință tehnică de lucru la care au participat principalii beneficiari ai acestui mecanism de finanțare – Consiliul Județean Tulcea, Primăria Tulcea, reprezentanți ai UAT-urilor urbane din județ.
La finalul discuțiilor de la Sala „Dobrogea”, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a făcut o declarație de presă.
„ Am analizat măsură cu măsură stadiul proiectelor prinse în ITI DD. Scopul ședinței de astăzi a fost acela de a accelera proiectele cuprinse în acest program. Va trebui să flexibilizăm procesul și să contractăm rapid proiectele depuse de către beneficiari. Iar beneficiarii, mă refer la Consiliul Județean și primării să-și grăbească procesul de depunere a noilor proiecte. Am stabilit calendarul viitoarelor lansări speciale pentru ITI Delta Dunării, să-și grăbească depunerea proiectelor pentru a le putea evalua și semna contractele de finanțare.Remarc deschiderea autorităților, discuțiile constructive pe care le-am avut. Dialogul cu primarii a fost unul constructiv atât în ceea ce privește investițiile pe care le au în curs cât și pe cele pe care urmează să le facă. Fie că vorbim de sistemul medical, fie că vorbim de sistemul de educație, au proiecte bune dar ele trebuie accelerate”, a declarat ministrul Marius Nica.
La ședința de lucru au fost prezenți coordonatorul ADI ITI Delta Dunării Doina Surcel, președintele ADI ITI DD, Ilie Petre și experți pe programe din cadrul Asociației. De asemenea, a fost prezent la discuții președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Tedorescu a făcut din nou apel către primarii comunităților din teritoriul ITI pentru o mai mare implicare în ceea ce înseamnă gestionarea proiectelor.
„Este nevoie de asumarea responsabilității”, a subliniat șeful administrației județului. Coordonatorul ADI ITI DD, Doina Surcel a subliniat necesitatea instruirii personalului din primării care lucrează cu fonduri europene.
„ Experții ITI au toată deschiderea pentru a ajuta acolo unde situația o impune însă în mod evident este nevoie de o pregătire a personalului din primării”, a spus Doina Surcel.
S-a mai discutat despre posibilitatea prelungirii unor termene astfel încât proiectele să poată fi depuse și de asemenea despre adaptarea programului de finanțare astfel încât să se permită înființarea la Babadag, Sulina și Măcin a unor centre medicale anexă la SJU Tulcea.
„Trebuie să găsim soluții pentru sănătatea locuitorilor județului. Aceste centre medicale trebuie să fie o prioritate, astfel preluându-se și din presiunea pe SJU Tulcea”, a spus președintele Horia Teodorescu.
Președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre a subliniat de asemenea necesitatea flexibilizării mecanismelor tehnice care să ajute la creșterea gradului de absorbție a fondurilor în teritoriul ITI.
În ceea ce privește flexibilizarea mecanismului tehnic, ministrul Nica spune că s-a discutat la nivelul Ministerului posibilitatea ca oamenii care lucrează în primării să poată fi retribuiți, să primească spor salarial pentru gestionarea de fonduri europene.
„ Mă refer la acel spor pe care îl primesc și angajații mei din Minister. A fost unul dintre subiectele de discuție și la nivel guvernamental vom găsi o soluție pentru că într-adevăr vorbim de localități mici care gestionează proiecte de câteva zeci de milioane de euro și atunci trebuie să existe o remunerație a personalului din cadrul primăriilor”, a spus Nica.
Be the first to comment