VIDEO Prefectul Lucian Furdui a semnat ordinele de eliberare din funcție a primarilor din Măcin și Greci

Prefectura Tulcea. FOTO Google Maps
Prefectura Tulcea. FOTO Google Maps

În cursul zilei de 12 octombrie, au fost date publicității Ordinele Prefectului privind eliberarea din funcţie a doi primari. Este vorba de Nicolae Topoleanu – primar Măcin și Sorin Vals – primar Greci, care au fost găsiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate.

Nicolae Topoleanu a fost declarat incompatibil de către ANI în martie 2014, când reprezentanții instituției au comunicat că s-a aflat în stare de incompatibilitate:

– în perioada 06 septembrie 2012 – 26 noiembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Orașului Măcin, cât și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” Măcin, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003;

– în perioada deținerii calității de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Măcin, întrucât societatea comercială – la care soția acestuia deține calitatea de asociat unic și funcția de  administrator – a încheiat un contract de furnizare materiale cu Spitalul Orășenesc Măcin (instituție aflată în subordinea C.L. al Orașului Măcin), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90 din Legea nr. 161/2003.

Acesta a atacat în instanță raportul ANI, iar în sentința finală dată de instanță s-a reținut că starea de incompatibilitate dintre funcția de primar și calitatea de membru al Consiliului de Administrație al liceului nu este întemeiată, iar acest raport de evaluare a fost casat. Dar, în ceea ce privește cea de-a două stare de incompatibilitate, a fost menținută de instanță de judecată și s-a confirmat raportul de evaluare.

În ceea ce îl privește pe primarul din Greci – Sorin Vals, incompatibilitatea a fost declarată în iunie 2017. Potrivit ANI, în perioada 27 iulie 2012 – 06 ianuarie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Greci, județul Tulcea, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și nerespectând dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.

Sorin Vals nu a atacat raportul de evaluare și a cerut să se ia măsurile legale.

Drept urmare, în septembrie ANI a emis ordinele finale către Prefectura Tulcea, iar acum acestea au fost semnate. Prefectul Lucian Furdui a precizat că la cele două localități nu vor fi probleme de ordin administrativ, îndatoririle urmând a fi preluate de către viceprimari.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*