Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat luni, 8 aprilie 2024, la întâlnirea de lucru organizată și găzduită de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, cu prilejul Zilei Internaționale a Rromilor, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” Tulcea.
Reuniunea, menită să informeze actorii cei mai importanți implicați în derularea programelor educaționale în vederea integrării comunității rrome din județul Tulcea, a adunat la aceeași masă, alături de conducerea Inspectoratului Școlar Județean, factori de decizie de la nivel național – Cătălin-Zamfir Manea, deputat din partea Asociației Partida Romilor, și Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației (intervenții online), precum și reprezentanți la vârf ai autorităților publice locale, cum ar fi subprefectul Timur Memet, primarul municipiului, Șefan Ilie, și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Tulcea, Carmen Caloianu, precum și profesori de limba romani și mediatori școlari și sanitari din județul nostru.
Evenimentul a constituit un bun prilej pentru a celebra importanța Zilei Internaționale a Rromilor, creșterea informării la nivel local și al comunităților cu privire la programele guvernamentale educaționale ce vizează și comunitatea rromă din județul Tulcea.
„Mă bucură nespus să aud astăzi, de ziua dumneavoastră, și nu numai, că în rândul comunității rrome se rezolvă probleme și se realizează lucruri, iar rezultatele sunt palpabile și se văd pozitiv în economia întregului. Dar, după părerea mea, un lucru foarte important este conștientizarea existenței diferitelor probleme și a eforturilor pe care cei implicați le depun în soluționarea acestora. Altfel spus, membrii comunității rrome trebuie să fie conștienți că atunci când se confruntă cu situații delicate, trebuie să ceară ajutorul și să fie dispuși să-l primească. Pentru că am convingerea că toate schimbările pozitive trebuie să pornească din interior.
Este adevărat că se implementează tot felul de programe pentru rromi, atât la nivel educațional cât și social și sanitar, dar toate aceste oportunități, ca, de altfel, toată problematica legată de rromi, este cu dublu sens. Reprezentanții comunității în discuție trebuie nu numai să primească și să știe că se face ceva pentru ei pentru că li se cuvine acest lucru, ci să vadă și dincolo de asta și să facă, la rându-le, eforturile și demersurile care țin de ei, pentru ca aceste programe să-și atingă scopul. Emanciparea rromilor, începută încă din 1856, se află în proces continuu și este strâns legată de răspunsul, participarea și implicarea lor în inițiativele pe care societatea le implementează permanent în vederea integrării acestora.
Trebuie să punem în continuare accentul pe educație și, în special, pe scăderea abandonului școlar, aspecte foarte importante pentru formarea actualei și viitoarei generații de rromi. Ei trebuie să înțeleagă că au numai de câștigat, atât din punct de vedere al dezvoltării personale și al conturării unui viitor profesional, cât și sub aspectul unei mai bune promovări a propriilor valori și tradiții etnice”, a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.
Be the first to comment