
Comuna Casimcea din județul Tulcea face un pas important spre modernizare prin demararea proiectului de extindere a rețelei de canalizare menajeră. La începutul lunii martie, Primăria comunei Casimcea a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru categoria de investiții „sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate”.
Proiectul prevede realizarea unei rețele de canalizare menajeră cu următoarele caracteristici: rețea de canalizare menajeră cu curgere gravitațională, având conducte din PVC sau PP cu diametrul de 250 mm, pe o lungime de 13.691 metri, împreună cu căminele de vizitare aferente. De asemenea, va fi realizată o rețea de canalizare sub presiune cu conducte din PEHD, cu diametrul de 110 mm, pe o lungime de 1.592 metri, inclusiv căminele uscate de vizitare. Se vor monta 250 de racorduri de canalizare pentru consumatorii din zona respectivă. În plus, zece se vor amplasa stații de pompare a apelor uzate menajere, prefabricate, echipate cu două pompe submersibile cu tocător din inox. Aceste stații vor fi împrejmuite cu gard și branșamente electrice.
Primăria are în vedere ca lucrările să respecte toate standardele în vigoare, cu o atenție deosebită asupra compactării terenului și refacerii drumurilor afectate. Conductele vor fi montate sub adâncimea de îngheț, pe un pat de nisip, iar etanșeitatea va fi verificată prin teste riguroase, pentru a preîntâmpina neplăceri viitoare.
Extinderea rețelei de canalizare din comuna Casimcea vine ca răspuns la nevoile comunității locale, care se confruntă în prezent cu o infrastructură parțială de colectare a apelor uzate. Concret, localitatea dispune acum de o stație de epurare și de o rețea de canalizare care nu acoperă toate străzile, investiția fiind încă în derulare, aproape de termenul de recepționare. Lipsa sistemului eficientizat de canalizare pe toate străzile obligă locuitorii să recurgă la soluții improvizate și neprietenoase cu mediul, precum fosele septice, bazinele vidanjabile sau WC-urile uscate, care poluează solul și pânza freatică.
„Extinderea rețelei de canalizare menajeră este o prioritate pentru administrația locală, deoarece ne dorim să oferim locuitorilor condiții moderne de trai, care să le îmbunătățească viața de zi cu zi. Acest proiect nu doar că va reduce poluarea și va proteja mediul, dar va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a comunei noastre. Suntem încrezători că, prin această investiție, vom atrage și noi oportunități pentru comunitatea noastră”, consideră primarul Gheorghe Țilincă.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 16.226.008 lei, din care 400.245 lei reprezintă cofinanțarea din bugetul local. Contractul de execuție a fost atribuit companiei SC PGH Construct – Com SRL, iar valoarea lucrărilor este de 14.024.159,23 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de nouă luni de la emiterea ordinului de începere, au mai specificat reprezentanții administrației publice locale.
Be the first to comment