Un bărbat din localitatea Carcaliu a intrat în beciul în care avea butoaiele cu must la fermentat, iar la scurt timp s-a prăbușit. A fost găsit de membrii familiei, dar aceștia nu au putut intra pentru a-l scoate afară.
Rudele disperate au sunat la 112, iar la fața locului a fost trimisă o autospecială cu de stingere cu apă și spumă, un ofițer și cinci subofițeri din cadrul Stației de Pompieri Măcin. Doi pompieri au intrat în beci după victimă, purtând aparatele de respirat. Din nefericire, bărbatul în vârstă de 48 de ani a fost declarat decedat de către echipajul medical al Serviciului de Ambulanță aflat la fața locului.
Autoritățile atrag atenția că în fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de persoane ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.
Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, iar victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “DELTA” al Judeţului Tulcea vă recomandă:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon:
– scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei;
– aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă;
– combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular;
– administrarea de tonice cardiace;
– repaus absolut;
– anunţarea medicului în toate situațiile.
Be the first to comment