Tulcea: Aproape 20 la sută din cantitatea totală de plastic generată anual se reciclează, cel mai mare procent din județele riverane Dunării

FOTO Asociația Mai Mult Verde

Aproape 9.500 de tone de plastic sunt generate anual în județul Tulcea. Din această cantitate, circa 20 la sută este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare, județul înregistrând performanțe bune și cu rate de reciclare în creștere comparative cu celelalte 11 județe riverane Dunării. Cifrele au fost extrase din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD). Potrivit acestuia, în județul Tulcea au fost generate 64.582 de tone deșeuri menajere.

Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

„În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, președinte al Asociației Mai Mult Verde.

Județul Tulcea: 100 la sută acoperire a serviciilor de salubritate și rate de reciclare în creștere

Județul Tulcea înregistrează performanțe bune, cu rate de reciclare în creștere comparativ cu celelalte localități aflate de-a lungul Dunării. Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este de 100 la sută. Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 4 fracții, în mediul urban și din poartă în poartă, pe 2 fracții, în mediul rural, la un tarif de 10 lei/ pers./ lună (urban) și 7 lei/ pers./ lună (rural). Este cel mai mare tarif perceput în mediul rural pentru serviciile de salubritate din cele 12 județe studiate, dar poate fi justificat prin dificultatea pe care operatorul o întâmpină în transportul deșeurilor, în special în zonele izolate din Delta Dunării.

„Este dovedit faptul că gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv de la gospodărie, către instalații de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare. Dintre județele analizate, în cazul a trei județe – Caraș-Severin, Olt și Mehedinți, sistemul a intrat în operare la finalul anului 2020 și respectiv 2021, ceea ce explică lipsa rezultatelor. În plus, mai sunt județe în care nu s-au finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de delegare, așa cum este cazul județelor Brăila și Constanța. Acolo unde încă sunt sincope trebuie identificate atât cauzele cât și soluțiile potrivite fiecărei situații”, a declarant Liliana Nichita, director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

În județul Tulcea, Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost aprobat în august 2021, iar SMID este în operare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*