VIDEO Sărbătoarea Borșului Pescăresc a strâns zeci de mii de oameni la Jurilovca. Evenimentul care definește zona de nord est a Dobrogei

Ceaune cu Borș Pescăresc la Jurlivca. FOTO Adrian Boioglu
Ceaune cu Borș Pescăresc la Jurlivca. FOTO Adrian Boioglu

Toată lumea care a mâncat vreodată borș de peste pescăresc se întreabă care-i secretul de iese atât de gustos. În primul rând peștele folosit la borș trebuie să fie mult, diversificat și foarte proaspăt. În al doilea rând, nu se folosesc multe legume pentru c ciorb să păstreze gustul peștelui. Și trei – borșul se acrește intotdeuna cu oțet, alt ingredient fiind exclus. Toate astea le-am aflat la cea mai mare adunare a bucătarilor meșteri în borșul de pește – Serbarea Borșului Pescăresc de la Jurilovca.

Pe 10 septembrie, în portul turistic Jurilovca, organizatorii au pregătit un adevărat regal gastronomic al tradițiilor culinare locale, completat cu muzica unor artiști autohtoni veritabili. Iar dimensiunile festivalului au întrecut orice așteptări.

“Anul acesta avem în jur de 5 tone și jumătate de peste, binenteles și restul de ingrediente: cartofi, ceapă, s.a.m.d. Ne-am pregătit pentru vreo 15 mii de oameni. O cantitate de 18 tone de borș de peste efectiv realizat” ne-a mărturisit Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca. 

Continuăm cu cifrele : focurile au ars sub 300 de ceaune cu cel mai bun borș de pește din Delta Dunării, gătit de 50 dintre cei mai pricepuți bucătari-pescari din Jurilovca. Vi se par mulți ? S-a ajuns la dimensiunile acestea după ani și ani de succese și experiențe dobândite, de la o ediție la alta.

“Sărbătoarea Borșului Pescăresc a ajuns la a șaptea ediție și este un eveniment de traditite al comunității locale, care a luat amploare și care devine de la un an la altul un festival de anvergură din ce în ce mai mare. Ce ne încânta pe noi este că în fiecare an avem tot mai mulți invitați din Dobrogea pentru că înainte de toate, Serbarea Borșului Pescăresc este și un festival care încearcă să promoveze și să pună în lumina frumusețea Dobrogei prin multiculturalitatea ei” crede Gentilia Zenovei, consilier al primarului din Jurilovca.

“Mă consider privilegiat pentru că am participat la fiecare ediție și-am văzut cu ochii mei cât de tare s-a dezvoltat acest festival. Spre exemplu, anul trecut a fost singurul când n-am avut curajul să-i urez primarului “La mai mare !” pentru că nu mai era loc unde să-ncapa lumea” spune solistul de muzică, Radu Captari.

Dar să revenim la mâncare: pentru ca borșul să iasă ca la Jurilovca aveți nevoie de pește gras: somn, crap sau caras alături de pește slab: salău, știucă, biban. De la peștii mari veți folosi capetele și cozile, iar pe cei mici îi bucățiți în totalitate. Borșul ca la Jurilovca trebuie fiert în ceaun, la foc de lemne. Puneți ceaunul la foc cu apa calculată cât să depășească cu puțin peștele, adăugați legumele, ceapa tăiată solzișori, cartofii tăiați cubulețe și când toate acestea s-au pătruns, adăugați încet peștele și roșiile tăiate cuburi, plus ardeiul gras. Când peștele începe să fiarbă adăugați o lingură de sare și două de oțet. Potriviți la sfârșit borșul de sare și oțet după gust și adăugați verdeață tocată mărunt.

L-am întâlnit la Serbarea Borsului Pescăresc de la Jurliovca pe Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub. Era uimit de toată acea adunare de oameni, ceaune, bucătari și mirosuri îmbietoare.

“Aici e un mixt atât de bogat de diferite culturi și muzică și tradiție. Mă simt foarte ciudat dar totuși nu pot sta linstit aici în apartament vis-a-vis de scenă la un vapor foarte frumos, așa că m-am plimbat de dimineață, am văzut tot ce se-ntamplă aici, am făcut poze, am vorbit cu oamenii, cu artiștii și nu pot să vă explic dar mă simt foarte ciudat, dar fericit” ne-a spus Roman Iagupov.

Și n-a fost doar mâncare la Jurilovca. Seara a-nceput spectacolul la scenă deschisă: trupa Zdob și Zdub, Zuralia Orchestra, Georgiana Maria Chirită și Radu Captari au urcat pe scenă Portului Turistic Jurilovca pentru a încânta publicul cu cele mai recunoscute melodii, iar programul serii s-a încheiat cu un foc de artificii fascinant.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*