Un număr de 3.736 de copii din Ucraina, cel mai adesea însoțiți doar de mame, au primit asistență umanitară la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, unde organizația Salvați Copiii România a creat un spațiu special pentru mame și copii, astfel încât aceștia să poată fi îngrijiți corespunzător. În total, 6.441 de beneficiari, mame și copii, au primit sprijin umanitar din partea echipei Salvați Copiii, iar nevoia de ajutor va crește considerabil în perioada următoare.
La nivel național, echipele Salvați Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistență juridică și psihologică, pentru 19.241 de persoane venite din Ucraina, dintre care 10.836 copii și 8.405 adulți.
Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, peste 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului și sunt expuși pericolului de a fi lăsați în urmă.
Spațiul destinat mamelor și copiilor refugiați din Vama Isaccea primește sprijinul MOL România, care susține astfel programul de asistență umanitară al Organizației Salvați Copiii România din Vama Isaccea, printr-o donație în valoare de 250.000 de lei.
Nevoile stringente rămân cele legate de asistența umanitară imediată, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care mamele și copiii refugiați sunt cazați. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.
Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face pe site-ul Salvați Copiii aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 EURO.
Organizația Salvați Copiii evaluează constant nevoile copiilor și ale familiilor acestora și oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de IGSU și în punctele de staționare.
Până în prezent, echipele Salvați Copiii au fost prezente în nouă puncte de trecere a frontierei:
- Isaccea, jud. Tulcea
- Siret, jud. Suceava
- Halmeu, jud. Satu Mare
- Sighetu-Marmației, jud. Maramureș
- Giurgiulești, jud. Galați
- Rădăuți Prut, jud. Botoșani
- Sculeni, jud. Iași
- Mihăileni, jud. Botoșani
- Albița, jud. Vaslui.
De asemenea, oferă servicii umanitare în cinci Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în:
- Rădăuți, jud. Suceava
- Galați, jud. Galați
- Șomcuta Mare, jud. Maramureș
- Timișoara, jud. Timiș
- București
Totodată, în două tabere de refugiați IGSU și un punct de staționare este oferită asistență directă, consiliere informațională și derulăm activități pentru copii:
- Siret (stadion)
- Rădăuți (stadion)
- Gara de Nord – București.
Be the first to comment