Rezultatele mecanismului financiar ITI Delta Dunării, cel mai mare proiect de investiții al României: peste 1600 de proiecte au obținut finanțare, 900 sunt din mediul privat

Întâlnire a Asociației ITI Delta Dunării. FOTO ITI Delta Dunării

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a susținut vineri, 05 martie, la sala „Mihail Kogălniceanu” din cadrul Consiliului Județean Tulcea, o conferință de presă privind prezentarea rezultatelor mecanismului financiar ITI Delta Dunării, cel mai mare proiect de investiții al României.

În cadrul evenimentului, alături de Ilie Petre – președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării au fost prezenți beneficiari din mediul privat și public ai mecanismului financiar ITI.

ITI Delta Dunării gestionează un mecanism financiar european devenit funcțional în premieră la Tulcea.

Instrumentul financiar ITI a pus la dispoziția comunității un buget de 1,1 miliarde de euro. Posibilitatea de a obține finanțare a fost la îndemâna mediului privat cât şi public. În prezent ne referim la peste 1.600 de proiecte contractate (pentru care s-a obţinut finanţare ).

Practic, o rată de contractare de peste 90%.

De finanțare ITI beneficiază Podul peste Dunăre Tulcea-Brăila. Tot cu bani europeni prin ITI se modernizează pentru prima dată în istoria de după Revoluție, Portul și faleza din municipiul Tulcea.

Peste 900 de proiecte au obținut finanțare prin mecanismul ITI în mediul privat. Asta înseamnă dezvoltarea afacerilor, locuri de muncă, dezvoltare locală.

“Regretăm faptul că imaginea noastră a fost anexată unor subiecte de presă care nu au nicio legătură cu activitatea Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.

Se pierde din vedere care este scopul și rolul ADI ITI Delta Dunării. Trebuie să se înțeleagă foarte clar că ADI ITI Delta Dunării nu gestionează fondurile europene.

Insist, ADI ITI Delta Dunării nu are nicio implicare în procesul de depunere, evaluare, selecție, contractare și plată a proiectelor, activitate ce intră în atribuția Autorităților de Management care gestionează fondurile europene.

Ceea ce face ITI în acest teritoriu se reduce la diseminarea informației, la asigurarea accesului la finanțare pentru Unitățile Administrativ Teritoriale rurale mici, în același timp sprijin acordat beneficiarilor din mediul privat în implementarea proiectelor”, a declarat Ilie Petre, președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.

ADI ITI Delta Dunării implementează o strategie de dezvoltare care se se referă la cele 38 de unități administrativ teritoriale care fac parte din teritoriul ITI. Toate proiectele contractate prin acest mecanism financiar se regăsesc în această strategie aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Președintele Ilie Petre a subliniat totodată faptul că într-o competiție națională, comunităţi/beneficiari din judeţul Tulcea nu ar fi accesat niciodată proiecte cu finanţare europeană pentru că nu ar fi îndeplinit punctajul minim prevăzut în ghidurile de finanțare. Existenţa acestui mecanism ITI a dat posibilitatea ca în aceste comunităţi să se dezvolte proiecte cu bani europeni.

Opinii din mediul privat

„Eu am o fermă de bovine, în Deltă, la Caraorman. Finanțarea obținută prin mecanismul ITI m-a ajutat foarte mult să-mi extind și să-mi dezvolt activitatea. În urmă cu doi ani, am încercat, în afara ITI, să accesez fonduri pentru a achiziționa o barcă, proiect care mi-a fost respins”, a declarat în cadrul evenimentului, Alexandra Maxim, antreprenor din localitatea Caraorman, comuna Crișan, județul Tulcea.

Jalbă Constantin, producător de legume din Malcoci, comuna Nufăru, județul Tulcea:

„Am accesat prin ITI finanțare pentru un proiect cu care mi-am dezvoltat afacerea în legumicultură. Sunt mulțumit de ce am realizat, și da ITI m-a ajutat foarte mult. Intenționez ca pe viitor, dacă lucrurile merg bine, să mai accesez fonduri europene”

Felix Căprariu, consultant, expert accesare fonduri europene într-o intervenție online în cadrul conferinței:

„Vedem rezultate clare, bine definite, cu plus valoare importantă atât pentru statul român cât și pentru oamenii de afaceri din această regiune.

Este important ca acest mecanism ITI de la Tulcea să fie luat ca un exemplu de bune practici, să fie multiplicat. Experiența oamenilor care au lucrat și lucrează în această zonă este benefică oricăror sectoare de activitate din România.

ITI Delta Dunării este un exemplu chiar și la nivel european lucru care atrage după sine o mândrie pe care trebuie să o avem pentru ceea ce facem și ceea ce dezvoltăm acum.

Noi consultanții ne bucurăm să lucrăm în această zonă care ne dă posibilitatea să dezvoltăm proiecte particulare, cu un anumit specific, pe care nu le poți dezvolta în zona finanțărilor la nivel național”

Opinii din mediul public

Eugen Ion, primar al comunei Jurilovca și președinte al Filialei Tulcea a Asociației Comunelor din România:

Am participat la scrierea acestei strategii care a adus banii europeni la Tulcea. Îmi aduc aminte că experții Băncii Mondiale au venit în Jurilovca de cel puțin patru ori. Totul s-a făcut în urma unor analize făcută de experții Băncii Mondiale după care s-au trasat liniile de finanțare.

Trebuie reținut că dacă nu exista acest mecanism ITI, nu am fi reușit să avem această consistență de proiecte atât pe zona privată cât și pe zona publică. Pe zona publică, tot ceea ce vor vedea în următorii doi, trei ani de zile, locuitorii județului Tulcea pe partea de infrastructură rutieră și chiar apă-canal nu se putea realiza dacă nu exista acest mecanism ITI. Trebuie înțeles foarte clar acest lucru”

Nicolaie Mocanu, primarul comunei Greci din județul Tulcea:„Sunt adeptul finanțării europene. Noi avem, atât pe public cât și pe privat, multe proiecte – pe exercițiul financiar 2007-2013 cât și acum. Ne dorim, ca dimpotrivă să nu împiedicăm acest mecanism ITI, ci să îl facem să funcționeze inclusiv în noul exercițiu financiar 2021-2027.

Este important să fluidizăm finanțările atât pe public cât mai ales pe privat, pentru că dezvoltarea vine de la inițiativa privată”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*