Vineri, 1 septembrie, Lucian Eduard Simion, consilierul președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat la conferința de finalizare a proiectului „Plan de dezvoltare locală integrată a zonei pescărești”, organizată de Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (FLAG Delta Dunării). La eveniment au mai participat Andrian Ampleev, președintele FLAG Delta Dunării, Valentin Moldoveanu, managerul de proiect, Gheorghe Văcaru și Victor Ilie, reprezentanți ai AM POPAM din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dr. Marian Avram, președintele ANPA, precum și alți invitați din rândul beneficiarilor de proiecte, colaboratorilor și administrației județene.
„Iată că am ajuns la finalul a șapte ani de implementare a Strategiei FLAG Delta Dunării. Au fost ani plini, cu multă muncă, dar și satisfacții, întrucât, vă spun în câteva cuvinte, ne bucurăm de o contractare de peste 99% și estimăm ca, până la finalul lunii decembrie a acestui an să înregistrăm o rată de absorbție a banilor europeni de peste 95%, ceea ce înseamnă peste 20 de milioane de euro reprezentând fonduri atrase în Delta Dunării.
Mulțumesc, pe această cale, echipei tehnice și conducerii FLAG Delta Dunării, fără eforturile cărora nu puteam avea aceste reușite marcabile. Mulțumesc, de asemenea, conducerii administrației județului, tuturor colaboratorilor și beneficiarilor care au făcut ca acest mecanism să funcționeze și să contribuie la dezvoltarea durabilă din punct de vedere socio-economic, de mediu şi cultural a comunităţilor din zona de pescuit şi acvacultură”, a declarat Valentin Moldoveanu, managerul FLAG Delta Dunării, în deschiderea conferinței.
În același context, consilierul președintelui Horia Teodorescu, Lucian Eduard Simion, a ținut să transmită o serie de aprecieri la adresa a tot ceea ce s-a realizat în cadrul proiectului ajuns la final de implementare precum și a întregii echipe FLAG Delta Dunării.
„Iată că au trecut cei 6-7 ani de când implementăm acest plan cu multe proiecte, dar și cu foarte multă muncă. Mi-aduc aminte de cei doi ani de zile cât am făcut pate din Comitetul Director, în calitate de fost guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării. Au fost foarte multe dezbateri, foarte multe interpretări, pe care a trebuit să le facem asupra direcțiilor din plan pe care trebuia să le finanțăm, astfel încât proiectele propuse spre finanțare să poată fi eligibile.
Într-adevăr, cu siguranță aceste direcții mai trebuie îmbunătățite pentru următorul exercițiu financiar. Așa cum a zis și domnul Vacaru, este neapărată nevoie să coborăm la firul ierbii, mai bine zis la firul stufului, la pescari, pentru că în momentul de față avem o experiență în zona de consultare, iar pescarii pot folosi direct experiența celor care sunt în cadrul FLAG. Aici s-a format o echipă frumoasă, o echipă care a căpătat experiență și a învățat multe din ea. Rezultatul este vizibil, sunt multe proiecte depuse, cu un proces mare de absorbție și, cu siguranță, și următorul plan pe care îl vor face va aduce bani și proiecte interesante în județul Tulcea.
Consiliul Județean a susținut menținerea FLAG în forma actuală și iată că astăzi rezultatele se văd, pentru că o echipă mai mare a însemnat acumulare de experiență și a însemnat, implicit, și rezultate.
În numele președintelui Consiliului Județean Tulcea, domnul Horia Teodorescu, permiteți-mi să transmit sincere felicitări atât celor care au avut idei bune de proiecte, celor care s-au implicat în implementarea acestora și, în mod deosebit, echipei FLAG, un grup de adevărați profesioniști, care, prin fișa postului, dar și prin contribuția sufletească, fac ca lucrurile mari să devină posibile pentru binele și dezvoltarea județului, în domeniul pescuitului și acvaculturii și nu numai”, a declarat, în acest sens, Lucian Eduard Simion.
În anul 2017, Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării a demarat proiectul «Plan de dezvoltare locală integrată a zonei pescăreşti», finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020, Prioritatea Uniunii PU4 – Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale, Măsura III.2 – Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității. Valoarea totală alocată implementării Strategiei de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității a fost de 51.662.868,75 lei.
Proiectul a fost implementat în perioada 2017-2023, în teritoriul eligibil FLAG – comunele Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Maliuc, Crişan, Sulina, Sfântu Gheorghe, Somova, Nufăru, Beştepe, Mahmudia, Murighiol, Valea Nucarilor, Sarichioi, Jurilovca, Ceamurlia de Jos, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Frecatei, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Babadag şi Municipiul Tulcea.
Be the first to comment