Proiect pentru restaurarea monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei țărănești de la Enisala

Restaurarea monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei țărănești de la Enisala. FOTO ICEM Tulcea

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM) implementează proiectul„Restaurarea monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei țărănești de la Enisala, Comuna Sarichioi, Jud. Tulcea, în perioada 2024-2027”.

Activitățile sunt finanțate în cadrul Apelului de finanțare nerambursabilă din fonduri TMI, Sesiunea III/2024, Subprogramul „Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”/ «Restaurare». Programul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este gestionat de Institutul Național al Patrimoniului. Obiectivele proiectului sunt conservarea-restaurarea și valorizarea ansamblului de monumente etnografice componente ale gospodăriei conservate in situ de la Enisala, comuna Sarichioi, tipice arhitecturii vernaculare din subzona lacului Razim-Delta Dunării, având în vedere necesitatea conservării identității locale și naționale, dar și creșterea atractivității acestui spațiu cultural cu potențial turistic deosebit.

Obiectivul muzeal în aer liber, înscris prin intermediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea din cadrul ICEM în Asociația Muzeelor în Aer Liber din România, reprezintă sinteza arhitecturii tradiţionale din nordul Dobrogei, subzona lacului Razim-Delta Dunării, și este singurul obiectiv cu acest statut din județul Tulcea.

Ansamblul arhitectural de la Enisala cuprinde casa cu chiler/ casa mare, bucătăria și cuptorul de pâine şi câteva din anexele tipice pentru o gospodărie din această zonă: grajdul pentru animale, şoproanele, porumbarele, fântâna. Planimetria casei mari este tradiţională: cu tindă centrală şi două camere, bucătărie de iarnă şi cămară (care a avut în trecut funcţia de depozitare a sării), având la faţadă şi pe latura dinspre stradă, prispă cu balustradă şi stâlpi.

Gospodăria-muzeu este martorul unor tehnici constructive tradiționale, ieșite astăzi din uz la noile construcții. Obiectivul muzeal constituie un spațiu alternativ pentru activitățile extra-curriculare ale elevilor de la Școala Primară Enisala și loc de întâlnire și performare artistică pentru tinerii din

Ansamblul Heracleea. În baza unui parteneriat activ între muzeu și școală, la gospodărie sunt organizate ateliere pedagogice și activități culturale, printre care amintim reconstituirea ritului de invocare a ploii Păpăruva.

Gospodăria formează alături de școală și biserică un centru polarizator situat în vatra veche a satului, un martor care conservă arhitectura tradițională (constituind o memorie a vieții din trecut) în contextul mutațiilor contemporane care transformă din ce în ce mai tare peisajul etnografic local. Valorile etnografice, arhitecturale vernaculare, socio-economice, contextuale și locale excepționale ale Gospodăriei de la Enisala, corelate cu problemele de conservare, impun necesitatea intervențiilor de restaurare/ reconstrucție și intervențiilor specifice monumentelor de arhitectură vernaculară. Rezultatele scontate după implementarea proiectului „Restaurarea monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei țărănești de la Enisala, Comuna Sarichioi, Jud. Tulcea” sunt următoarele:

  • Eliminarea fenomenelor de degradare ce acționează asupra monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei;
  • Îmbunătățirea calității arhitecturale, structurale, funcționale și estetice a monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei;
  • Creșterea accesibilității la patrimoniu;
  • Creșterea volumului de informație asupra tehnicilor de construcție tradiționale locale (prin implicarea persoanelor cheie din comunitatea locală în activitățile de mediatizare/ comunicare a proiectului);
  • Valorificarea durabilă a Gospodăriei prin crearea unui cadru expozițional în acord cu normele de conservare ale bunurilor muzeale cu semnificație etnografică, dar și a unui spațiu propice exprimării formelor de exprimare ale comunității locale (artistice, cutumiare, gastronomice, creative);
  • Creșterea numărului de activități culturale realizate în colaborare cu școala, ONG-uri, parohia din localitate, dar și cu alte comunități din proximitate;
  • Îmbunătățirea serviciilor turistice din zonă;
  • Implicarea comunității locale în activități conexe restaurării și mediatizării proiectului;
  • Creșterea gradului de conștientizare la nivelul comunității locale și publicului tânăr cu privire la patrimoniul vernacular și importanța transmiterii inter-generaționale a valorilor arhitecturale și cunoașterii locale;
  • Rezultate conexe planului de mediatizare (2 consultări publice, min. 3 comunicate de presă/ articole, 3 evenimente participative, realizate cu implicarea comunității locale și tinerilor, 1 platformă a proiectului, 1 afiș, 2 tipuri de flyer-e, 1 broșură în format fizic și electronic, 1 material video de prezentare). Valoarea contractului de finanțare nerambursabilă INP prin TMI este 2.607.210 lei, iar Consiliul Județean Tulcea va asigura cofinanțarea de 10 %.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*