Un proiect privind restaurarea și punere în valoare a monumentului istoric „Cetatea Noviodunum” va fi implementat de Primăria Isaccea, în parteneriat cu Institutul de cercetări eco-muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.
Activitățile se derulează în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice (administrat de Institutul Național al Patrimoniului), iar obiectivele generale ale proiectului sunt conservare-restaurare, interpretare, prezentare și punere în valoare monumentului „Cetatea Noviodunum”.
„Anvergura sitului și complexitatea problemelor pe care le ridică restaurarea și punerea în valoare, impune un scenariu de intervenție în direcția restaurării, conservării monumentelor, dar în același timp se dorește și realizarea unei infrastructuri de vizitare/expunere. Destinația sitului este una culturală, cu funcțiune mixtă, turistică, muzeală și de cercetare”, au transmis reprezentanții ICEM Tulcea.
Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la punerea sa sub protecție legală multiplă, corelată cu problemele severe de conservare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.
Au fost stabilite direcțiile de abordare a întocmirii fazei de proiectare DTAC, a fost discutat scenariul expozițional, pe baza tematicii expoziționale formulată la faza DALI (în prezent se desfășoară activitatea de selectare a materialelor expuse), realizare studiu geotehnic, completare releveu și integrarea unor informații locale, precum și realizare de săpături arheologice locale pentru definirea unor niveluri de călcare (Incinta de SE – Turnul Mare) și evidențierea traseelor unor ziduri aflate în mare parte a timpului sub apele Dunării (latura de nord a incintei). În paralel cu activitățile specifice de teren se lucrează la elaborarea fazei DTAC pe specialități – arhitectură/restaurare, rezistență, instalații, peisagistică, intervenții asupra materialului istoric.
Be the first to comment