Primăria Tulcea dă aproape 20.000 de euro fără TVA pe un studiu privind modernizarea lacului Ciuperca. Vrea să obțină fonduri europene pentru reabilitarea zonei

Municipiul Tulcea, vedere de la Monument. FOTO Cătălin Schipor

Primăria Tulcea a anunțat că intenționează să achiziționeze servicii prin oferte în plic, fiind vorba de studii de fezabilitate, servicii de consultanță și analize. Pentru acestea sunt pregătiți de la bugetul local  86.974,79 lei fără TVA, urmând ca proiectul să fie folosit pentru accesarea de fonduri europene. 

Primăria Tulcea a lansat anunțul de achiziție directă de servicii privind „,achiziția de servicii pentru realizarea documentației tehnico-economice și consultanță pentru cererea de finanțare privind proiectul ,,îmbunatățirea condițiilor de agrement și recreere în parcul și lacul Ciuperca din municipiul Tulcea prin măsuri de protejare a mediului pentru comunități din zona Flag Delta Dunării“.

În prezent, potrivit evaluării reprezentanților Primăriei Tulcea, parcul și lacul Ciuperca, cu o suprafață de aproximativ 85.032 mp, este considerată o zonă dintre cele mai apreciate de agrement din municipiul Tulcea, dar nu corespunde cerințelor actuale. Aici se regăsesc o zonă de picnic, bazin de înot, loc de joacă pentru câinii cu stăpân, patinoar, plajă, loc de joacă pentru copii, ș.a. Ultima intervenție a avut loc aici în perioada 2007 – 2009.

Plaja nu are însă autorizație de funcționare pentru că nu corespunde cerințelor legale, mobilierul urban este insuficient, un foișor de observație din lemn, în stare de degradare și risc de prăbușire. Pista de biciclete se suprapune cu aleile pietonale, tiroliana este nefuncțională din cauza mai multor defecțiuni – coarde lipsă și stâlpi degradați.

Prin accesarea de fonduri europene, Primăria Tulcea vrea să crească standardelor de calitate a locurilor de agrement, astfel încât să furnizeze facilități de petrecere a timpului liber. Acest proiect trebuie să fie conceput astfel încât să contribuie la stimularea circulației turistice și creșterea eficienței economice. Dat fiind specificul investiției, Primăria Tulcea consideră că nu a fost cazul de scenarii alternative, dar se pot lua în calcul o serie de criterii pentru amenajarea amenajarea zonei de picnic, inclusiv locul de joacă și a debarcaderului pentru ambarcațiuni:

— adaptarea amenajării  la particularitățile terenului și protecția mediului înconjurător;

— valorificarea potențialului de agrement prin dezvoltarea serviciilor specifice noii investiții,

— respectarea principiilor de amenajare în scopul activității de agrement,

— creșterea forței de atracție a amplasamentului în care urmează să fie implementată investiția.

Pe amplasament se vor realiza amenajări  specifice funcțiunii de agrement, fiind prevăzute următoarele module:

– modul Ioc de grătar și picnic, cu o suprafață de aproximativ 3.500.00 mp pe care se vor amplasa circa 10 foișoare pentru picnic cu o capacitate de 6 locuri convenționale, prevăzute cu mobilier specific pentru servitul mesei cu mese și banchete, din lemn. Structura foișoarelor va fi din lemn. Înălțimea liberă interioară va fi de 2,20 m. Pardoseala florișoarelor va fi din lemn. Foișoarele vor avea învelitoarea din stuf pe șarpantă din lemn. La baza taluzului existent la periferia locului de picnic se vor amplasa grătarele, pe aceeași linie. Locul de grătar va fi format din cinci vetre de foc dispuse la un interval de 5 m între ele și un spațiu înierbat. Amplasarea grătarelor implică toaletarea vegetației existente și realizarea unui șanț pentru protecția împotriva incendiilor;

– modul de joacă tematic va avea o suprafață de aproximativ 500,00 mp, situat lângă locul de picnic. Se propune ca locul să fie dotat cu echipament de joacă cu tematică pescărească (module de joacă în formă de pești și piscine în formă de bărci cu bile colorate, etc). Capacitatea estimată este de maxim 15 copii;

– modul debarcader pentru ambarcațiuni de agrement, pe care se vor amplasa punctul de închiriere bărci și echipamente de salvare, precum și un punct dotat cu automate pentru dulciuri și băuturi răcoritoare. Structura superioară a debarcaderului va fi din lemn, cu înălțimea liberă interioară de 2,20 m, iar învelitoarea din stuf pe șarpantă din lemn;

– grup sanitar ecologic comun pentru toate moduIele, astfel sunt necesare două module, amplasate la o distanță de circa 20 m de cel mai apropiat foișor;

– Platforma gestionare deșeuri, compusă dintr-o platformă betonată, împrejmuită cu gard de plasă de sârmă. Colectarea deșeurilor se va face selectiv, în europubele standard, lavabile, inscripționate vizibil cu autocolante colorate privind tipul de deșeuri. Evacuarea deșeurilor menajere se va face zilnic, iar a celorlalte, în funcție de necesități, platforma urmând a se amplasa în apropierea accesului la modulul loc de grătar și picnic, fără  a-l deranja vizual;

– Rețelele de alimentare cu apă potabilă și canalizare a locului pentru grătar și picnic vor fi racordate la cele ale Parcului Ciuperca;

– Alimentarea cu energie electrică se va face prin racordarea la rețeaua electrică a Parcului Ciuperca.

Codul de clasificare a serviciilor este CPV: 71241000—9 Studii de fezabilitate, servicii de consultanță, analize. Pentru acest serviciu, Primăria Tulcea este dispusă să plătească maxim 86.974,79 lei fără TVA de la Bugetul local. Cei interesați trebuie să știe că perioada de valabilitate a ofertelor este de 120 de zile de la data limită a depunerii ofertei, contractul urmând a se desfășura pe o perioadă de 90 de zile.

Cei interesați pot depune ofertele într-un singur exemplar, în plic sigilat până la data de 22 martie ora 12.00, urmând ca la aceiași dată, dar la ora 13.00 să se deschidă ofertele. După ce va fi declarată o ofertă câștigătoare, aceasta va fi postată în catalogul electronic disponibil în SEAP, urmând ca autoritatea contractantă să efectueze achiziția de aici.

Cu puțin noroc, documentația necesară atragerii de fonduri va fi terminată acest an, dar cel mai probabil proiectul ar putea trece de comisia europeană de abia anul viitor, investiția, dacă va exista urmând a fi făcută practic în câțiva ani de zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*