Consiliul Județean Tulcea a aprobat în ședința din această lună un proiect de hotărâre privind un nou pas legat de mult așteptata modernizare a falezei și a portului municipiului.
Este vorba de aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Modernizarea Portului Tulcea de la Mm 38+1530 la Mm 38+800”.
„Având în vedere vechimea mare a construcțiilor hidrotehnice portuare și a platformelor adiacente din cadrul portului actual, precum și disfuncționalitățile constatate de-a lungul frontului celor 16 dane, Consiliul Județean și-a prevăzut un plan investițional de reabilitare și modernizare a cheurilor și a platformei aferente portului“, a declarat președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu.
Nou front proiectat va avea o lungime totală de 1510 m și va fi amenajat cu cheuri verticale pentru acostarea directă sau mixtă și operare (îmbarcare-debarcare pasageri) nave turistice și ambarcațiuni mici, la orice nivel al Dunării, pe lungime de 1280 metri, cât și pentru acostarea directă și operarea unor nave fluvial maritime la dana de mărfuri generale din amonte cu o lungime de 230 de metri. La această dană de mărfuri generale vor acosta, în funcție de pescajul navei și nivelul corespunzător din perioada acostării, navele care au acces spre punctele de acostare din Delta Dunării, pe canalele Sulina, Chilia și Sfântu Gheorghe, sau spre porturile dunărene din amonte. Pe platforma aferentă danei se vor opera mărfuri paletizate, pachetizate pentru deservirea și aprovizionarea localităților din Delta Dunării.
Soluțiile tehnice proiectate constau în lucrări noi de cheuri verticale, pentru acostarea directă a navelor fluvial maritime, a navelor turistice și a ambarcațiunilor, ce vor îngloba lucrările existente aflate în stare avansată de degradare, lucrări de reabilitare a platformei portuare existente și lucrări de prelungire a rețelei de alimentare cu apă și energie electrică pentru deservirea navelor și a instalației de incendiu, precum și lucrări de canalizare pluvială.
Noul front proiectat al portului este constituit din șase tronsoane: zona cuprinsă între limita amonte a portului și Gara Feroviară, destinată operării de mărfuri generale, unde acostarea navelor se efectuează direct la cheu vertical, zona cuprinsă între Gara Feroviară și Căpitănia Portului, destinată acostării directe la cheu vertical pentru nave de croazieră și ambarcațiuni, zona Căpităniei Portului, cu acostare directă la cheu vertical, zona cuprinsă între Parc și Hotel Delta, pentru acostare ambarcațiuni mici (zona golf cu pontoane), o a doua zonă pentru acostare nave de croazieră și ambarcațiuni, cu acostare directă la cheu vertical, și o zonă de acostare la pontoane pentru ambarcațiuni mici, la Tulco.
Consiliul Județean dorește să implementeze proiectul în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea totală a investiției pentru varianta recomandată de proiectant (cheuri verticale, rețele electrice, rețele apă-canal) fiind de aproximativ 183 milioane de lei.
Be the first to comment