Braconajul este un fenomen nociv dar complex în Biosfera Deltei Dunării, recunosc autoritățile. Cu tot efortul depus și sutele de dosare penale întocmite, afacerile ilegale cu impact major asupra mediului continuă.
Anul acesta, doar în perioada de prohibiție Corpul Mobil de Control al ARBDD a confiscat peste o tonă de pește, a aplicat amenzi în valoare de 33.900 lei, a întocmit patru dosare penale și a confiscat 2 bărci și 2 motoare de bărci. Comisariatul de Control al ARBDD a confiscat la rândul sau, în primul trimestru al acestui an 46 setci monofilament, 1 vintir și 25 de setci din fir textil.
„Din păcate, impactul acestor rezultate asupra activităților ilegale din domeniul piscicol este departe de a fi unul considerabil, ceea ce denotă că braconajul este stabilit în Delta Dunării în tiparele unei activități infracționale bine așezate, cu rețelele și complicitățile de rigoare, ceea ce face dificilă combaterea sa eficienta. În plus, se constată o amploare din ce în ce mai crescută a acestor activități, regretabil fiind faptul ca un procent mare dintre ilegalități au fost făptuite chiar de pescari comerciali. Deasemenea asaltul braconierilor asupra peștilor de la Marea Neagră este unul substanțial, astfel încât întâlnim atât plase ilegale, cât și legale care – sub paravanul pescuitului la scrumbie – capturează tone de puiet de sturioni. Victime colatere ale acestor plase sunt cetaceele, delfini ce mor cu sutele în plasele criminale“, spun reprezentanții ARBDD.
În anul 2017, în urma misiunilor executate de ARBDD, Biroul Județean de Poliție Transporturi, Serviciul de Ordine Publică al IPJ Tulcea, Serviciul de Poliție „Delta Dunării”, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul de Jandarmi „Mareșal Alexandru Averescu” Tulcea s-au întocmit sute de dosare penale și au fost făcute multe confiscări, dar acest lucru nu a descurajat braconajul.
Lupta antibraconaj în cifre arată astfel:
- Acțiuni – peste 400
- Dosare penale – 305
- Sancțiuni aplicate – 2462
- Valoare sanctiuni (lei) – 574.600
- Confiscari:
– Pește – 24.905 Kg
– Icre – 166 Kg
– Alte viețuitoare (rapane, raci) – 169 Kg
– Setci (monofilament și multifilament) – 9.123
– Vintire – 623
– Taliene – 24
– Dispozitive electrice – 1
– Motoare barca – 63
– Ambarcatiuni – 89
– Auto – 5
Braconajul decimează stocurile piscicole și pune sub semnul întrebării viitorul comunităților locale în Delta Dunării, iar partea trista a acestei realități este ca marea majoritate a celor prinși – și care își duc traiul preponderent din astfel de activități ilegale și distructive – sunt tocmai locuitori ai acestor meleaguri deltaice, au precizat reprezentanții ARBDD.
Be the first to comment