Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO a transmis instituției Avocatului Poporului petiția prin care solicită sesizarea Curții Constituționale a României privind neconstituționalitatea art.13 alin.4 din Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării” referitor la actualizarea limitelor amenzilor.
„Motivele petiției, depusă luni, 6 februarie, prin intermediul avocatului asociației, Ovidiu Puțura, se referă, în principal, la: considerăm că textul de lege care permite actualizarea limitelor amenzilor prevăzute în Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării fără a stabili ce reprezintă actualizarea, care sunt criteriile obiective după care se poate face actualizarea, care sunt perioadele la care se poate face actualizarea, dar şi posibilitatea de a modifica amenzile stabilite inițial prin lege printr-un act administrativ, care în fapt modifică legea, sunt neconstituționale”, au transmis reprezentanții asociației printr-un comunicat de presă.
Încă de la început, APRS.RO a arătat că opune categoric unor asemenea măsuri disproporționate în raport cu pericolul social asociat. Spre exemplificare, noua „actualizare” de anul trecut arată că simpla omisiune de a obține permisul de intrare în Delta Dunării – care pentru riverani este gratuit, se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Anterior acest plafon se situa între 35 și 100 de lei. Mai mult, tot la fel se sancționează și fapte mult mai grave, care au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător: „intrarea persoanelor și pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a locurilor de cuibărit, precum și recoltarea ori distrugerea ouălor păsărilor sălbatice”.
„Din textul hotărârii adoptate se observă ușor că proporția stabilită inițial de legiuitor între diversele categorii de sancțiuni, dar și între limitele proprii ale acestora, nu s-a mai respectat, a devenit una arbitrară alterând astfel spiritul și litera legii”, au transmis sursele citate.
Acestea susțin că actul normativ încalcă inclusiv principiile egalității şi proporționalității deoarece stabilirea cuantumurilor actuale ale amenzilor este realizată fără criterii obiective şi proporționale.
„Consecința neclarității normei legale este caracterul disproporționat (majorări de 1000%) a măsurilor luate, care decurge evident din inexistența oricărui criteriu obiectiv de actualizare a limitelor amenzilor care să permită analiza legalității acestora raportat la textul de lege invocat ca temei al hotărârii. Principiul legalității constituie o garanție împotriva arbitrariului şi rezidă în acțiunea conjugată a principiilor legalității şi proporționalității”.
De asemenea, în textul petiției reprezentanții pescarilor tulceni sesizează și faptul că adoptarea hotărârii vizate nu a respectat dispozițiile legii cu privire la transparența decizională în administrația publică, cerințe obligatorii pentru asemenea categorii de acte normative.
Be the first to comment