Înscrierile în cadrul Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam au început în luna noiembrie a anului trecut și s-au încheiat recent, pe 15 martie. În acest interval, cineaști din zone diferite de pe mapamond au înscris un total de 150 de filme în toate cele patru categorii internaționale ale competiției. Toate acestea urmează a fi analizate și sortate în vederea stabilirii unei selecții oficiale. Pentru fiecare categorie, Competiția Oficială de Lungmetraje, cea de Scurtmetraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives, se concurează pentru premii diferite.
Acest festival de film este caracterizat ca fiind tematic, pentru că este concentrat pe documentare realizate în vederea creşterii gradului de conştientizare asupra problemelor de mediu. 2019 va fi cel de-al 8-lea an consecutiv în care regizori internaționali premiați, reprezentanți a numeroase organizații de protecția mediului, jurnaliști și cinefili pasionați vor lua parte la un eveniment în cadrul căruia se evidențiază că filmele sunt mediul potrivit pentru prezentarea și susținerea unor soluții pentru un stil de viață sustentabil.
Alegerea unei teme specifice pentru un festival de film este benefică atât prin faptul că ajută la o mai bună organizare și la alegerea eficientă a publicului, care la rândul său are posibilitatea de a se orienta mai facil în funcție de preferințe. Există mai multe festivaluri de film din întreaga lume care își aleg o singură tematică cu scopul de a obţine atenţie asupra unor aspecte de interes general, cum este și cazul Pelicam-ului.
O categorie mai sobră și mai rar întâlnită în lumea filmului este economia, iar în acest sens există All About Economy Film Days, care a avut loc chiar zilele acestea între 10 și 12 aprilie în București, aflându-se deja la a 4-a ediție. Programul a inclus difuzare de documentare precum Trading Paradise sau A World Without Money, discursuri susținute de către invitați și discuții de grup. Un alt festival desfășurat tot în această perioadă, mai exact între 11 și 14 aprilie, este TCM – Turner Classic Movies, care de 10 ani aduce în atenția publicului de la Hollywood filme clasice, care pot fi considerate a avea vechime, dar pentru care interesul și pasiunea vor fi întotdeauna de actualitate.
Festivalul de film și rețeaua de distribuție TCM au multe în comun. Ambele își propun să difuzeze filme fără întreruperi pentru momente publicitare, nu se abat de la tematică, iar despre festival se poate spune că este e o extensie a rețelei, o manifestare în plan real a audienței. Ediția de anul acesta are cap de afiș un film clasic relativ recent, When Harry Met Sally, care este considerat drept una dintre cele mai bune comedii romantice din ultimii 40 de ani. În fiecare an sunt onorați regizori care de-a lungul carierei au realizat adevărate capodopere cinematografice, iar prin aceste retrospective sunt puse în lumină schimbările aduse în industrie. Filmele difuzate în cadrul fiecărei ediții aparțin de perioade mai mult sau mai puțin recente, iar nume precum Diamonds are Forever, Rain Main sau Ocean’s Eleven rămân în amintirea participanților la festival cu o mai mare pregnanță dupa vizionarea lor în cadrul unui astfel de eveniment.
Un alt festival de film care se defășoară în România în fiecare an în luna august este Anonimul, creat în jurul unui concept diferit, bazat pe filmele independente și pe tinerii regizori. 2019 înseamnă deja a 15-a ediție de promovare a filmelor din care reiese dorința de a crea calitate dincolo de tot ceea ce înseamnă comercial și umplerea sălilor de cinema ca atingere a unui obiectiv mai mult sau mai puțin corporatist. Multe dintre filmele care rulează în cadrul Anonimului sunt puse la dispoziția cinefililor în perioada următoare festivalului, în anumite cinematografe din București.
În cadrul unui festival de film, cel mai important element este publicul, mai ales în cazul celor de tipul Pelicam sau Anonimul, care se îndepărtează mult de zona mainstream. Festivalurile reușesc să scoată în evidență cele mai bune aspecte ale filmelor, prin depășirea anumitor bariere. Privitorul este pus în fața unui produs finit, dar are șansa de a descoperi cum ceea ce era la bază a reușit să treacă printr-un proces minuțios de lustruire. Totul e analizat și se crează o punte de încredere prin prezența regizorilor, a producătorilor și a tuturor celor care au contribuit la crearea a ceea ce pune în funcțiune festivalul chiar înaintea publicului: filmul în sine.
Festivalul de Film Pelicam va avea loc între 20 și 23 iunie, la Tulcea, iar toate filmele din program vor fi difuzate în premieră națională.
Be the first to comment