Când România a intrat în Uniunea Europeană, clubul select de pe continent s-a uitat cu dispreț la noi pentru că aveam cei mai săraci și cei mai puțini fermieri. Programele financiare care să-i ajute pe micii întreprinzători privați au venit cumva ca un răspuns natural la realitatea din teren: Bruxelles a creat un instrument financiar prin care “începătorii” în agricultură primeau bani ca să-și înființeze mici ferme cu care să înceapă să dezvolte țara în acest fel.
Cine a trecut prin hățișul birocratic și prin labirintul hârțoagelor, a pus mâna pe bani și chiar a făcut ceva cu ei, drept dovadă că mulți începători cu un hectar – două au reușit să-și pună pe picioare afacerea, cu fonduri europene. Însă acesta e doar începutul: Europa te ajută să te ridici și să te pui un pic pe picioare. Apoi, ești pe propriile puteri. De unde iei bani ca “să crești”?
“Fondurile europene pot aduce mari beneficii comunităților rurale și în anii trecuți i-am sprijinit pe fermieri să se dezvolte prin accesarea lor. Ca să vedeți cum merge ciclul: s-au instalat ca tineri fermieri în mediul rural, au accesat fonduri euroepene, au început afacerile și după aceea au vrut să se dezvolte mai mult, și aici a intervenit banca sau IFN-ul. Dacă în primii doi ani s-au descurcat ca mici fermieri pe baza acelor fonduri europene, din al treilea an n-au mai vrut să rămână la același nivel, au vrut să se dezvolte. Pentru asta au avut nevoie de bani. “Faci bani cu banii altuia” spune o vorbă în capitalism. Asta încercăm să facem și noi aici: să-i educăm pe oameni în sensul acesta. Asta înseamnă dezvoltare, de fapt” spune Liliana Marinescu, contabil de meserie și consultant în creditare, în comuna Baia din județul Tulcea.
Baia este o comună mare, cu aproape cinci mii de suflete. Oamenii sunt gospodari şi câştigă suficient de bine ca producători particulari. Liliana Marinescu i-a învăţat pe mulți să acceseze fonduri europene, multe proiecte pe Măsura 112 – Instalarea tânărului fermier, iar acum ar vrea să treacă la etapa următoare: dezvoltare exponențială, adică cu viteză mare și cu un volum pe măsură.
Dar cuvântul magic “dezvoltare” nu aduce imediat bani. Creșterea și dezvoltarea unei afaceri înseamnă muncă multă, nopţi nedormite, eşecuri şi reuşite, spun cei care deja au urcat acest munte. Însă dacă ai o idee bună de afacere, un plan bine întocmit şi dorinţa de a-l realiza, dar nu ai bani, nu trebuie să te lași păgubaş.
Aici intră în scenă instituțiile de finanțare, cele care acordă micro-credite. Agricultorii mici devin puternici atrăgând bani în acest fel, pentru dezvoltarea şi modernizarea fermelor lor. Liliana Marinescu s-a gândit ca, în loc să-și trimită clienții să ia drumul Tulcei sau al Constanței pentru ca să bată la ușa cooperativelor de credit, mai bine aduce ea creditul direct în comună. A intrat în discuții cu Patria Credit și, după câteva runde de negocieri, a bătut palma cu ei, devenind astfel fondator “Patria Credit Partener” în comuna Baia.
“Microfinanțarea este o necesitate pentru comunitatea noastră din Baia, pentru că băncile mari pătrund foarte puțin în mediul rural, și nu doar băncile, ci, în general, instituțiile de creditare. Firmele mari “corporate” se axează în general pe orașe mari unde business-urile și clienții sunt mari. Activitatea desfășurată de Patria Credit îl vizează în general pe micul producător, pe fermierii medii, dar și pe fermierii mari. În mediul rural activitatea preponderentă este agricultura, legumicultura” explică pentru Tulcea NEWS, Liliana Marinescu.
O luptă cu mentalitățile, un pas înainte pentru fermieri
Românul fuge de bancă, mai ales la țară, iar Liliana Marinescu a avut de luptat multă vreme cu vechile mentalități. “Să mă împrumut la bancă sau nu?” – aceasta este întrebarea care-i ține pe mulți în loc și îi face să se ferească de credite. De ce ezită să apeleze la bănci, deși acestea i-ar putea ajuta să-și construiască mai ușor viitorul? Pentru că băncile mari au reguli stufoase și condiții de împrumut foarte rigidie. Aprobările durează mult, iar fermierul este plimbat cu o mie de hârtii dintr-un loc în altul. Exact pe nișa aceasta a intrat Patria Credit: a oamenilor care nu au timp să se plimbe la oraș din birou în birou sau să întocmească documentația necesară. În agricultură, depinzi foarte mult de calendar: totul trebuie făcut la momentul oportun, nu ai timp să aștepți.
“Noi vizităm clientul, inspectăm culturile, inventariem utilajele specifice folosite în afacere și stabilim împreună cu fermierul condiții astfel încât să poată rambursa cu ușurință acest credit. De exemplu, avem rambursare la cultură; în funcție de fiecare cultură sau activitate putem să stabilim un grafic de rambursare. Apoi viteza cu care acordăm creditele: avem undeva la 2-3 zile acordare de la depunerea documentației, fără proceduri stufoase. Documentația tot noi o realizăm, prin colectarea documentelor direct de la fermă” spune Raluca Andreică, Director General – Patria Credit.
Jurnaliștii Tulcea NEWS au întâlnit-o pe Raluca Andreică în biroul din Baia, proaspăt inaugurat de Liliana Marinescu. Stătea de vorbă cu câțiva fermieri care se interesau de cum merg lucrurile în cazul unui împrumut. Tănase Dincă este unul dintre ei: a mai lucrat cu băncile și nu se sperie de cuvântul “datorii”. Tănase cultivă răpiță, floarea soarelui și porumb și a învățat de ceva timp să-și facă planul de afaceri astfel încât să nu dea greș. Sau măcar să reducă riscurile la minimum.
“Oamenii se sperie când aud de credite pentru că nu știu. Dacă-ți faci un calcul, să zic că ai nevoie de 10 mii de lei sau o sută de mii și tu iei să zicem 200 de mii și nu poți să-i duci… Îți iei cât ai nevoie, mai și strângi puțin cureaua; nu e complicat și nici nu-i foarte greu. Când iei banii, îi iei ca să-i investești nu ca să faci altceva cu ei. Îi iei pentru culturi, pentru sămânță, pentru îngrășământ, pentru toate acestea. De rambursat, pentru agricultori e mai bine la recoltă – rată sezonieră, așa e cel mai bine. Să rambursezi lunar ar fi mai greu. Să zic că ar trebui să rambursezi lunar câte două mii de lei – e mai greu; mult mai ușor e să-i dai pe toți când strângi recolta, la sfârșit. Și nici măcar atunci nu-i dai toți o dată, ci în două tranșe. Depinde cum te organizezi” spune Tănase Dincă, agricultor din comună Baia.
Dacă aștepți să faci profit și să lucrezi cu cash, pierzi “trenul”. Cam așa se rezumă acum situația în agricultură. Banul dictează, iar fluxurile financiare învârt și roțile tractoarelor și pe-ale combinelor. În noul birou Patria Credit deschis de Liliana Marinescu la Baia erau și oameni care abia acum intră pe piața creditelor. Florin Vârvorea nu a mai luat un credit niciodată, însă ar vrea să înceapă o cultură de lavandă la Baia și crede că Patria Credit ar punea să-i dea startul de care are nevoie. “Creditul Roditor” de exemplu, pare foarte accesibil: poți împrumuta 60.000 lei fără garanții reale, fără avans și fără contribuție proprie.
“Sunt începător, ca să zic așa. Am început un proiect acum cu 2 hectare de legume și în anul care vine încep o cultură de lavandă pentru suprafețe mici. Suprafață mică înseamnă un hectar, două, de lavandă – e o altfel de agricultură; la cereale și la altele îți trebuie hectare multe, la lavandă sau altfel de plante se folosesc suprafețe mai mici ca să le poți îngriji cum trebuie, că sunt mai pretențioase. Creditul îmi folosește ca să cumpăr butașii, și să întrețin cultura: prima recoltare se face peste doi sau trei ani, deci e o perioadă destul de lungă până intri pe recoltă și vânzare” spune Florin Vârvorea.
Microcreditarea de la Patria Credit funcționează foarte bine și în cultura mare a cerealelor, și în pomicultură, la legume sau albinărit. Am întrebat-o pe Liliana Marinescu, partener Patria Credit, dacă și zootehniștii pot accesa împrumuturi în aceleași condiții.
“Desigur! Avem zone precum comuna Stejaru unde sunt o serie o de fermieri care cresc berbecuți. Ei realizează activitățile de comerț cu animale de prin martie până prin iunie-iulie, chiar și august. Din septembrie încep să-și facă achizițiile de animale și le țin pe stabulație până în anul următor, în februarie-martie. Acești fermieri chiar au nevoie de cash-flow în perioada de iarnă, pentru că ei nu mai produc, nu mai au încasări. Au nevoie de hrană, au nevoie de medicamente pentru animale… Acesta este momentul în care intrăm noi în scenă și venim să credităm afacerile mici, medii și chiar și mari” explică Liliana Marinescu pentru Tulcea NEWS.
Microfinanțările în agricultură îi ajută pe fermieri să își plătească lucrările agricole, să cumpere semințe, îngrășăminte, fertilizatori, motorină, echipamente și utilaje, animale și chiar terenuri agricole.
“Patria Credit este o necesitate pentru mediul rural și nu vorbesc numai de comunitatea Baia din județul Tulcea. Vorbesc de tot județul Tulcea. Și nu doar Tulcea, ci și județul Constanța. Avantajul nostru este că ne situăm la jumătatea distanței dintre Tulcea și Constanța: suntem singura instituție ne-bancară pe toată această distanță. Faptul că oamenii nu trebuie să mai ajungă în orașele mari, gen Tulcea sau Constanța, e mult mai ușor și pentru ei, indiferent că sunt presoane fizice, persoane juridice, producători agricoli, comercianți – e o arie largă de aplicabilitate vis-a-vis de segmentul de clienți. Venim în sprijinul lor. Este o necesitate și o dorință a mea personală de a implementa acest sistem în mediul rural, este ceva nou pentru mediul rural și consider că va fi un real succes” spune cu entuziasm Liliana Marinescu.
Patria Credit promite nu doar să îi ajute pe fermierii din Baia ca să se dezvolte, ci și să îi învețe cum să-și aleagă cele mai bune și cele mai potrivite credite pentru asta. Liliana Marinescu este ea însăși un consilier de credit și știe cum să abordeze problema cu fiecare fermier care intră în biroul ei. Îi învață pe localnici cum să lucreze cu banii împrumutați și îi responsabilizează față de creditele atrase.
“Ne bucurăm că lansăm programul de microfranșiză rurală Patria Credit la Baia în județul Tulcea. Partenera noastră în cazul Baia este doamna Liliana Marinescu care va aduce în comună experiența noastră de 15 ani în domeniul microfinanțării rurale. Suntem încântați de viteza cu care ne-am lansat agenția din Baia. Am început trainingul de ceva timp și am reușit acordarea câtorva credite în localitate: am finanțat în special mici producători până în 50 de hectare, în special legumicultori, prin tehnologia specifică de finanțare testată în 15 ani de activitate” încheie Raluca Andreică, Director General – Patria Credit.
Biroul Patria Credit în comuna Baia este pe Strada 1 Decembrie, Nr.13. Detalii suplimentare puteți obține pe pagina de Facebook a Patria Credit Baia sau la numerele de telefon +40 729 400 702 și +40 735 387 132.
Be the first to comment