Colaborarea dintre Spitalul Județean de Urgență Tulcea și Grupul ARES, lider în cardiologia privată din România, își arată încă o dată roadele, în beneficiul pacienților tulceni. Un bărbat în vârstă de 62 de ani, cu boală arterială periferică și indicație de amputație a piciorului drept a fost tratat minim invaziv în centrul de cardiologie intervențională ARES din Spitalul Județean de Urgență Tulcea. Medicii de aici au efectuat, în premieră pentru acest centru, o procedură de angioplastie periferică.
Boala arterială periferică, pe scurt
Una dintre afecțiunile frecvente care afectează picioarele și, mai rar, brațele, poartă denumirea de boală arterială periferică. Cauza principală a acestei afecțiuni este ateroscleroza, mai exact, depunerea depozitelor de grăsime la nivelul pereților vaselor de sânge. În timp, fără tratament și fără schimbarea stilului de viață, această boală conduce la îngustarea arterelor respective și îngreunează fluxul de sânge. Netratate, leziunile avansează și ajung să producă modificări importante care pot cauza, în cele din urmă, amputația membrelor afectate.
Primul caz tratat la ARES Tulcea
Pacientul în vârstă de 62 de ani s-a adresat echipei medicale din Spitalul Județean Tulcea pentru că avea dureri la nivelul piciorului drept chiar și în repaus, fără să depună vreun efort. Pacientul avea indicație de amputație, însă datorită colaborării strânse dintre medicul chirurg și medicul cardiolog intervenționist, echipa medicală a decis abordarea intervențională a tratamentului.
Dr. Leonard Licheardopol a efectuat o arteriografie la nivelul membrului afectat și a constatat că leziunile descoperite la acest nivel pot fi tratate intervențional prin angioplastie cu balon.
Arteriografia efectuată în sala de angiografie ARES din Tulcea a arătat că artera femurală superficială era afectată de depuneri de grăsime și sângele nu putea să circule la acest nivel. Astfel, dr. Leonard Licheardopol a efectuat în premieră la ARES Tulcea o angioplastie periferică cu balon pentru a trata îngustările arteriale.
Pacientul se simte bine și va urma un program de recuperare conform recomandărilor medicale ale doctorilor.
De la începutul anului, la centrul ARES din Tulcea au fost tratați cu succes peste 250 de pacienți cu patologii cardiovasculare diverse. Este important de știut că pacienții tulceni care se prezintă la Spitalul Județean Tulcea sunt tratați gratuit la ARES. Centrul este aprovizionat în permanență cu materiale și dispozitive medicale de cea mai bună calitate. Pentru procedurile de revascularizare sunt folosite catetere și stenturi farmacologic active, de ultimă generație, la fel ca în orice clinică privată sau universitară din țară sau din străinătate. Pacienții tulceni au acces astfel la tratamente și dispozitive inovatoare, chiar la ei acasă. Tehnologia de care dispune centrul de angiografie permite realizarea unor proceduri cu nivel mare de precizie și siguranță pentru pacient, cu expunere limitată la raze X și o cantitate mai mică de substanță de contrast pe bază de iod.
Angiograful din Spitalul Județean de Urgență Tulcea a fost achiziționat în anul 2015 de Consiliul Județean Tulcea, cu sprijinul Ministerului Sănătății și este operat, în cadrul unui parteneriat public – privat de ARES, lider în cardiologia intervențională din România.
ARES este prezent în București, Cluj-Napoca, Pitești și Constanța. La Constanța, laboratorul de angiografie ARES din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Andrei este singurul centru pentru tratarea infarctului miocardic acut din județ. În fiecare an, aici sunt salvați peste 1000 de pacienți cu infarct.
Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.
Be the first to comment