O echipă a Universității „Dunărea de Jos” din Galați (Mihaela Cristescu, Adina Popescu, Aurelia Nica, Daniela Cristina Ibanescu) împreună cu un angajat al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea (Gheorghe Bucur) au capturat, marți, o nurcă europeană la vest de Isaccea, ceea ce reprezinta cea mai vestică înregistrare recentă a nurcii europene din Rezervația Biosferei Delta Dunării și în același timp din România.
“Dacă în zona inundabilă Isaccea – Tulcea avem mai multe observații din ultimii 20 de ani la nurca europeană, la vest de Isaccea nu avem informații recente. Anul trecut am realizat o expediție între Cotul Pisicii și Isaccea pentru identificarea prezenței prin mai multe metode, însă fără succes. La planificarea expedițiilor pentru anul 2022, pentru zona Cotu Pisicii – Tulcea (in cadrul proiectului “Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este responsabilă pentru investigațiile dintre Cotul Pisicii și Tulcea -Dunarea și Complexul Acvatic Somova – Parches) am decis să repetăm investigațiile în aceleași zone din anul 2021, considerând de o maximă importanță dovedirea prezenței actuale a nurcii europene aici.
Pe de o parte cunoașterea cu mare acuratețe a distribuției nurcii europene ne permite să putem considera (și a încerca să dovedim în viitor) că nurca este prezentă și mai departe de Cotul Pisicii (de exemplu Valea Prutului și Balta Mică a Brăilei)! “, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării.
În cadrul proiectului “Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” COD MYSMIS 2014+ 123322, subactivitatea – a7 I a3 Inventarierea şi cartarea speciilor de mamifere, echipa de cercetători și personal suport (coordonați de dr. Marinov Mihai) ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea împreună cu echipa Universității „Dunărea de Jos” din Galați precum și alți experți subcontractați realizează monitorizări și cercetări la mamiferele de interes comunitar din RBDD/ROSCI0065.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu patru entități, implementează proiectul „Revizuirea planului de manage-ment și a regulamentului RBDD”, cod SMIS 2014+ 123322, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosis-temelor degradate. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Revizuirea Planului de Management si a regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creșterea gradului de protecție si conservare a biodiversității.
Be the first to comment