Opt milioane de tone de plastic ajung anual în oceanul planetar. Este echivalentul a 16 sacoșe de cumpărături pline cu plastic, pentru fiecare metru de țărm maritim. Mai aproape de noi, în România, câmpurile văzute din tren sunt pline de pungi de plastic și alte ambalaje din nylon (polietilenă) care poluează solul în toată țara. Sunt pete albe pe fondul negru (sau verde) al pământului și se întind pe kilometri în șir.
O firmă din România care livra marfă în ambalaje de plastic a hotărât să înceapă lupta cu plasticul, în propria-i curte. Compania se numește Norofert Organics și produce soluții de tot felul pentru fermieri, iar produsele ei lichide erau livrate până acum în bidoane, saci sau pungi de plastic.
Norofert vrea să protejeze agricultura ecologică din Delta Dunării și a gândit o soluție pentru produsele sale lichide care să nu mai genereze deșeuri de plastic sub forma ambalajelor aruncate pe câmp. Cercetătorii au concentrat substanțele sale active, menite să îi ajute pe agricultori, în niște tablete care vor fi transformate la fața locului, pe câmp, în produsul lichid de care au nevoie țăranii, prin simpla lor dizolvare în apă.
Evenimentul de lansare a avut loc în imediata apropiere a luxosului Hotel Mondial din Complexul Hamangia, situat în comuna tulceană Baia.
Un bidon de plastic într-o singură pastilă
În felul acesta, nu mai e nevoie de butoaie imense de plastic, nici de cantități uriașe de polietilenă duse la capătul solei cultivate. Compania împușcă doi iepuri dintr-un foc: transportă marfa repede la destinație și protejează și mediul înconjurător. Mai mult decât atât, tabletele efervescente gândite de Bio Danubius să înlocuiască produsele lichide, sunt ambalate într-un carton 100% ecologic: se descompun în componente primare care nu dăunează mediului. Cu alte cuvinte, sunt bio-degradabile și pot fi aruncate oriunde pe câmp. Vor îngrășa solul și rezolvă problema colectării lor ca ambalaje și transportul lor la firme specializate în reciclare.
“Dându-ne seama de cantitatea uriașă de plastic cu care se transportau aceste substanțe sub formă de bidoane de 5 litri, de 20 de litri, am promovat conceptul tabletelor autosolubile care nu necesită cheltuieli de logistică și transport foarte mari, deci vom avea o poluare mult mai mică datorită transportului și ambalate într-un carton reciclabil care poate fi pur și simplu aruncat pe câmp fără a aduce nicio atingere mediului înconjurător”, spune Bogdan Dragomir, manager Bio Danubius.
Așadar Delta Dunării face pași curajoși pe drumul ecologiei aplicate ca la carte și nu doar în termeni de dorință sau de pliante turistice. Firma de îngrășăminte și de luptă cu dăunătorii renunță la ambalajele de plastic pentru produsele sale și le înlocuiește cu carton biodegradabil care, lăsat oriunde pe afară, nu dăunează câtuși de puțin mediului – se “topește” și dispare în peisaj. Bio Danubius este un cluster de firme care își încurajează fermierii să folosească mărfuri ambalate eco-friendly.
De ce apar primele demersuri de acest gen în Delta Dunării? Pentru că Delta este una din cele mai mari exploatații agricole din țară și pentru că educația rămâne singura modalitate de a înțelege diferențele dintre o cultură certificată ecologic și o cultură convențională. În România, fermele agricole ecologice se întind pe o suprafaţă de aproape 250.000 de hectare, potrivit datelor Eurostat din 2017. Iar 10% dintre terenuri sunt în Tulcea.
“Județul Tulcea e pe locul întâi în România ca și suprafață certificată ecologic: la nivelul anului 2018 deținem 55 de mii de hectare certificate ecologic. Ne aflăm în arealul unei zone strict protejate cum e Delta Dunării și-atunci și pașii noștri trebuie să fie unii pentru păstrarea mediului și a unui mediu cât mai curat. Iar activitatea principală în Deltă este agricultura”, explică pentru Tulcea NEWS Bogdan Dragomir, de la Bio Danubius.
Cercetătorii de la Norofert aveau de rezolvat o problemă spinoasă cu care se confruntă produsele firmei din domeniul agricol: solutiile lor eco-friendly aveau un termen de valabilitate scăzut. Acestea intrau uneori în fermentație, din cauză că nu erau adăugate “otrăvuri” în ele ca să le prelungească termenul de valabilitate. Trebuia găsită o soluție, una prietenoasă cu mediul.
“Noi am decis să schimbăm forma de prezentare a produselor pentru a evita una din marile probleme pe care le aveam – fermentarea. În forma lor lichidă, produsele fermentează din cauza faptului că sunt de origine vegetală. Fermentau și ne creau probleme și la depozitare și la calitate, mai ales. Schimbând forma produsului în pastile efervescente rezolvăm două mari probleme: problema fermentării și problema transportului care devine mult mai puțin problematic, fiind la dimensiuni mai mici”, a declarat pentru Tulcea NEWS, Vlad Popescu, de la Norofert Organics.
Delta trebuie protejată
Nu e greu de înțeles de ce Delta Dunării este în topul protecției mediului: sunt 30 tipuri de ecosisteme naturale în Deltă, și 3600 de specii de animale. Asta înseamnă că agricultura făcută aici trebuie să respecte niște norme la sânge. Certificarea ecologică a unui teren durează cinci ani, timp în care compoziţia chimică a solului este testată regulat, iar folosirea îngrăşămintelor, ierbicidelor şi a substanţelor de stimulare a creşterii plantelor este interzisă.
Lucru bun este că agricultura ecologică prinde tot mai mult teren în România – sunt peste 12.000 de ferme care cultivă cereale, legume şi fructe fără chimicale. Iar din aceste terenuri, zece la sută sunt în Tulcea.
“Și legislația e una specifică pentru Delta Dunării, pentru că dacă nu deții o autorizație de mediu emisă de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării nu poți desfășura activități de agricultură, și atunci, dacă te situezi într-o zonă de agricultură convențională, este foarte greu să obții această autorizație de mediu.
De asta fermierii din Tulcea au făcut pași în avans de-acum zece ani și-au considerat că în interiorul unei zone strict protejate e bine să se facă o agricultură care nu aduce atingere mediului înconjurător”, spune Bogdan Dragomir, managerul de la Bio Danubius.
Lăsat liber pe câmp, plasticul omoară natura, iar specialiștii de la Norofert Organics, parte din clusterul Bio Danubius știu asta foarte bine. Au scăpat de ambalajele de polietilenă și au trecut la formele biodegradabile. Este ultimul gest care încheie un ciclu de acțiuni eco-friendly cu bătaie lungă: firma Norofert Eco oferă agricultorilor și soluții ecologice de îngrășământ și combaterea dăunătorilor.
“Între toți importatorii / distribuitorii / producătorii prezenți pe piața românească, cred că noi avem gama completă de produse, plecând de la îngrășăminte și terminând cu tratament de sămânță și tratamente fitosanitare, adică insecticide și fungicide, și desigur și îngrășăminte de sol.
Marea inovație aici este pastila efervescentă: am schimbat din lichid în solid. Formulele chimice sunt mai mult sau mai puțin aceleași, un pic îmbunătățite cele în formulă de pastilă, dar aceasta este principala idee – forma nouă a produselor.
Avem distribuitori pe fiecare zonă importantă a țării – aici în Tulcea avem Bio Consulting, parte a clusterului de firme Bio Danubius – și, în general, acoperim fiecare zona importantă a țării, Tulcea fiind cea mai importantă zonă ca agricultură ecologică. Ca suprafețe și ca fermieri”, explică Vlad Popescu de la Norofert Organics.
Pe lângă restaurarea ecologică, proiectul firmei Norofert Organics va determina şi promovarea unor bune practici în agricultura bio şi alternative de dezvoltare durabilă a zonei. În acest sens, viziunea pe termen lung a clusterului Bio Danubius este să crească semnificativ potenţialul Deltei Dunării de a se menţine ca una din zonele naturale cele mai valoroase ale Europei și să dezvolte şi să implementeze un model universal pentru gestiunea durabilă a unei delte.
“Această zonă este cu potențialul cel mai mare pe cereale bio și produse bio procesate din cereale bio – că aici este marea miză a ceea ce dorim să facem în Bio Danubius, să aducem procesarea, să creem un brand puternic, nu numai la nivel regional, ci și național. Vrem să devenim în cele din urmă un punct de reper pentru toată regiunea dunăreană a Europei”, a declarat pentru Tulcea NEWS, Costin Ianu, director general al USH ProBusiness.
Delta Dunării poate să însemne ecologie şi economie în armonie, iar agricultorii care folosesc astfel de produse arată că le pasă și de mediul înconjurător.
Be the first to comment