În municipiul Tulcea, la Sala Mihail Kogălniceanu, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, pentru a a afla principalele probleme cu care se confruntă comunitățile locale din Delta Dunării dar și din zona de terasă. Din delegația ministerială au mai făcut parte Victor Sandu, directorul Administrației Naționale „Apele Române“ și Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea-Litoral“.
Vizita Ministrului Apelor și Pădurilor în județul nostru este prilejuită de recepția lucrărilor de alimentare cu apă de la Ceatalchioi, Pătlăgeanca și Periprava, care fac parte dintr-un program mai amplu de realizare a alimentărilor cu apă din deltă, cuprinzând și localitățile Partizani, Gorgova, Caraorman și Tudor Vladimirescu. De asemenea, programul vizitei a cuprins și o inspecție la lucrările efectuate de Administrația Națională „Apele Române“, prin Administrația Națională „Dobrogea-Litoral“, pentru reabilitarea parapetului de protecție a digului falezei Sulina și la stăvilarele de la Periboina și Edighiol, amenajamente hidrotehnice care vor fi reabilitate prin programul „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)“.
„Am avut onoarea de a cunoaște câțiva dintre primarii dumneavoastră și am tras următoarea concluzie: în județul Tulcea, există primari destoinici. Pentru că am considerat foarte importantă această întâlnire cu reprezentanții în teritoriu ai Guvernului României și cu primarii din acest județ, am vrut să ne întâlnim, să vedem dacă pe cele două paliere, respectiv deconcentrate și autorități publice locale, sunt probleme pe care trebuie să le dezbatem, fiind în competența ministerului. Acest minister gestionează trei domenii foarte importante, respectiv apele României, inclusiv Dunărea și Marea Neagră, pădurile și fondul cinegetic. Dacă sunt astfel de probleme, vă rog să le ridicați, pentru că eu sunt omul care atunci când convenim o soluție de rezolvare a acelor probleme, se întâmplă să se rezolve acele probleme“, a declarat ministrul Ioan Deneș.
„Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați reușit să ajungeți la Tulcea. Știu că sunt probleme în toată țara, însă Tulcea este un județ aparte, cu probleme diferite. Le-ați văzut și dumneavoastră în teritoriu ieri, le veți vedea și astăzi. Încercăm să prezentăm frumusețile deltei, pentru că într-adevăr este un tărâm mirific, însă în același timp încercăm să ne aplecăm și asupra nevoilor oamenilor. Tocmai în sprijinul acestor nevoi s-au făcut aceste investiții recepționate în aceste zile, la Ceatalchioi, Pătlăgeanca și Periprava. De asemenea, de o importanță deosebită sunt investițiile hidrotehnice privind apărarea împotriva inundațiilor de la Babadag, o zonă care întâmpină numeroase probleme în perioada ploioasă. Vreau să mulțumesc pentru prezență și reprezentanților Apelor Române: dumneavoastră știți problemele din teritoriu, însă într-un fel le vedeți din birou, altfel le vedeți la fața locului. Ați luat cunoștință și de problemele prezentate de primari, se caută soluții și, bineînțeles, încercăm cu toții să facem tot ceea ce este posibil pentru a sprijini comunitățile locale“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.
Problemele ridicate în cadrul întâlnirii de către primarii din județ au vizat situația administrării digurilor de apărare din perimetrul localităților, existând solicitări fie pentru cedarea către Apele Române, fie pentru preluarea acestora în domeniul public de interes local, decolmatarea canalului Sfântu Gheorghe, probleme privind amenajamentele silvice, dar și cele legate de pesta porcină. Pentru toate acestea, ministrul Ioan Deneș a solicitat adrese scrise din partea primarilor pentru analiza detaliată cu ajutorul specialiștilor din cadrul ministerului.
Be the first to comment