Măsuri stricte împotriva pestei micilor rumegătoare pentru a salva exporturile de ovine și caprine din județul Tulcea

Ovine. FOTO Pixabay.com

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a răspuns rapid la focarele de pesta micilor rumegătoare (PMR) din județele Tulcea, Constanța și Timiș. Serviciile veterinare din toată țara au acționat imediat pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri stricte conform normelor europene.

Riscul principal de răspândire a bolii vine din importurile de animale bolnave sau fără documentele sanitar-veterinare necesare. Transporturile ilegale de animale compromit eforturile de export și pot crea focare secundare de boală departe de focarul inițial. Inspectorii ANSVSA colaborează strâns cu autoritățile competente pentru a elimina aceste practici.

În contextul actual, ANSVSA renegociază condițiile de export cu țările terțe și efectuează teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA funcționează cu program extins pentru a asigura garanțiile necesare țărilor importatoare, menținând continuitatea comerțului. De la confirmarea primului focar de PMR pe 17 iulie, au fost exportate 72.820 de ovine, dintre care 38.000 în Arabia Saudită și 34.820 în Iordania.

ANSVSA extinde rețeaua de laboratoare pentru a sprijini activitățile de export. Instituția colaborează intens cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii pentru a limita răspândirea bolii și a proteja sectorul zootehnic.

ANSVSA laudă inițiativa crescătorilor de ovine de a evita transferul de animale între ferme și de a raporta imediat orice suspiciune de boală medicului veterinar și DSVSA județene. Instituția condamnă difuzarea de informații false care pot submina eforturile de control al focarelor și promovare a exporturilor.

În prezent, România are 37 de focare active de PMR, afectând 218.756 animale în județele Tulcea, Constanța și Timiș. ANSVSA solicită operatorilor economici din sectorul rumegătoarelor să urmeze instrucțiunile transmise de DSVSA județene pentru a proteja efectivele de animale.

ANSVSA face apel la fermieri și cetățeni pentru aplicarea măsurilor de biosecuritate și raportarea imediată a suspiciunilor de boală. Respectarea acestor măsuri este crucială pentru a împiedica răspândirea pestei micilor rumegătoare și pentru a proteja exporturile de ovine și caprine ale României.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*