Sâmbătă, 27 octombrie, pe scena Teatrului Jean Bart, au avut loc o serie de manifestări artistice sub genericul „Dobrogea sărbătorește Marea Unire“, în cadrul acțiunilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea.
La evenimentul organizat de Consiliul Județean Tulcea, prin Biblioteca Județeană „Panait Cerna“ și Centrul Cultural „Jean Bart“, precum și de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanța, au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Petre Badea și, în calitate de gazde, managerul bibliotecii tulcene, Ligia Dima și directorul muzeului constanțean, Costin Scurtu.
Programul evenimentului a cuprins momente artistice susținute de Corala „Carpe in Deum“ a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“, reconstituiri istorico-militare din timpul Primului Război Mondial prezentate de Asociația Culturală „Tomis“, o conferință susținută de prof. univ. dr. Sorin Cristescu, de la Universitatea Hyperion București, pe tema sărbătoririi celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, precum și o prelegere susținută de pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii, pe tema implicării Bisericii și Armatei în realizarea României Mari.
„Am urmărit împreună astăzi evenimentele organizate în cinstea a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea. Suntem în mijlocul unei serii de evenimente ce marchează 140 de ani de la Revenirea Dobrogei la Patria Mamă-România, aniversând în același timp și 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Din punct de vedere istoric, după Războiul de Independență din 1877-1878, prin Tratatele de la San Stefano și Berlin, Dobrogea revenea la Patria – Mamă, România.
Două lucruri sunt primordiale pentru buna organizare a unui teritoriu atunci când îl reiei în stăpânire: Armata și Administrația. Astfel, la 1 noiembrie 1878, în contextul prefacerilor interne datorate revenirii Dobrogei la Patria Mamă – România, a fost organizată o marea unitate militară ce a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța, moment în care a primit și numele „Divizia Activă Dobrogea”. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.
Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei Active Dobrogea și suntem bucuroși că putem cinsti istoria acestei unități militare și prin acest spectacol, la doar câteva zile de la Ziua Armatei Române.
Anul Centenarului Marii Uniri trebuie să fie unul de armonie, de consens, de celebrare și afirmare a românismului. Trebuie să ne plecăm capetele în fața memoriei soldaților și a oamenilor de stat care au înfăptuit cel mai important lucru din Istoria României. La mulți ani România, La mulți ani, tulceni, La mulți ani, constănțeni!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Petre Badea.
Be the first to comment