Comuna Jurilovca începe, cu această manifestare ce are loc pe 1 și 2 seprtembrie, o nouă serie de evenimente de promovare a gastronomiei locale, a destinației turistice și a specificului pescăresc al regiunii, ce va asigura, în cadrul unui proiect de promovare distinct, continuitatea celor șapte ediții ale Serbării Borșului Pescăresc organizate până acum la început de septembrie.
Activitățile celor două zile de festival vor avea loc în Portul Turistic din localitate și se organizează în jurul pregătirii borșului de pește de care se vor ocupa chiar pescarii din zonă. Pentru oaspeții care vor ajunge la Jurilovca în acest final de săptămână vor fi pregătite 15.000 de porții de borș „lipovenesc”, conform unei tradiții pe care comunitatea locală se străduiește să o păstreze. Turiștii și invitații se vor putea bucura, însă, și de alte preparate pe bază de pește ori deserturi tradiționale pregătite de localnicii din Jurilovca.
Ziua de sâmbătă va debuta cu o paradă a portului tradițional (ora 11:00) și se va închide cu un spectaculos foc de artificii (ora 21:00). Pentru că festivalul se dorește a fi un eveniment ce se adresează tuturor vârstelor, la finalul zilei de sâmbătă vor urca pe scenă nume îndrăgite de toate generațiile, care vor face trecerea de la registrul tradițional la cel modern: Georgiana Maria Chiriță, Radu Captari și Smiley.
Ziua de duminică va fi dedicată cu precădere folclorului românesc, avându-i ca invitați speciali pe Gelu Voicu și Florin Vasilică.
Deoarece Dobrogea înseamnă, înainte de toate, tradiție vie și dialog intercultural, în cele două zile publicul se va putea bucura de reprezentațiile ansamblurilor de dansuri și cântece românești, dar și ale grupurilor folclorice reprezentative pentru etniile Dobrogei: Baladele Deltei (dansuri și cântece românești), Vanghilizmo (dansuri armâne), Katiușa (dansuri lipovenești), Altona (dansuri meglene), Galuboe More (dansuri și cântece lipovenești), Narenler (cântece tătărești), Ruskii Ritm (cântece lipovenești), Sfitilina (dansuri bulgărești), Juraveli (cântece lipovenești), Asiga (dansuri bulgărești), Beștepeanca (dansuri dobrogene), Nuferii albi (cântece lipovenești), Sălcioara (dansuri dobrogene), Ceanlar (dansuri tătărești), Dobrogeanca (dansuri dobrogene), Reabinușka (cântece lipovenești). Programul celor două zile va fi deschis de ansamblurile de cântec și dans ale copiilor din Aliman, Babadag, Lunca, Vișina și Jurilovca.
La toate acestea se adaugă standuri ale meșteșugarilor și producătorilor locali, ateliere creative și spații de joacă pentru copii, dar și o expoziție de fotografie; astfel, Jurilovca în 100 de fotografii de odinioară va aduce în atenția publicului cadre vechi care pun în lumină viața salului de acum câteva decenii, cu toate elementele sale specifice și tradiționale, între care unele s-au păstrat aproape intacte.
„Alături de alte proiecte din județ, Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca va contribui la consolidarea imaginii Deltei Dunării și Dobrogei de Nord ca destinație dinamică și atractivă pentru turiștii din toată țara. Este o manifestare care susține cultura, turismul și, desigur, comunitatea locală și dă continuitate celor șapte evenimente cu profil pescăresc pe care Jurilovca le-a organizat până acum”, a declarat Eugen Ion, primarul al Comunei Jurilovca.
Obiectivul declarat al evenimentului îl reprezintă protejarea, conservarea si promovarea patrimoniului istoric și cultural al destinației turistice Jurilovca și, implicit, al Deltei Dunării și al Dobrogei de Nord.
Be the first to comment