Noile modificări aduse legislației privind colectarea deșeurilor prin adoptarea OUG 133/2022, intrată în vigoare în ultimul trimestru al anului trecut, determină unele administrații publice locale să bage mai adânc mâna în buzunarul contribuabilului când vine vorba de colectarea de taxei pentru ridicarea gunoiului.
TLnews și-a propus să facă o analiză a schimbărilor aduse, pe plan județean, taxei de salubrizare în anul 2023, în comparație cu anul precedent. Pentru aceasta jurnaliștii TLnews au cerut informații de la circa 50 de primării din județul Tulcea, dar am primit răspuns doar din partea a 36. Dintre acestea, 23 mențin taxa de salubrizare la nivelul anului 2022. 13 primării, însă, au văzut oportunitatea sau necesitatea de a crește taxa.
O situație interesantă am remarcat-o în cazul localității Ciucurova, unde valoarea taxei de salubrizare s-a modificat de la 48 de lei per cap de locuitor, anul trecut, la 84 de lei anul acesta. Iar dacă în 2022 primăria a reușit să colecteze taxa în proporție de puțin peste 50%, rămâne de văzut cum va arăta statistica în urma bilanțului pe anul în curs.
Locuitorii municipiului Tulcea sunt cei cu oarecare motive de bucurie, în sensul în care taxa de salubrizare scade pentru ei de la 187 de lei, cât era anul trecut, la 179 de lei. De asemenea, diminuarea taxei ar putea face ca procentul actual de colectare, de peste 90%, să se apropie și mai mult de gradul maxim, ceea ce denotă responsabilitatea civică a tulcenilor.
În altă ordine de idei, taxa percepută pentru colectarea gunoiului este, în municipiul Tulcea, cea mai ridicată din întreg județul, după cum arată cifrele pe care TLnews a reușit să le obțină de la autoritățile publice.
Cel mai puțin putem spune că plătesc localncii din Ceamurlia de Jos, unde taxa a fost și a rămas de 69 de lei.
Nu la fel de norocoși sunt cei care locuiesc și plătesc taxe în orașul Sulina, unde, anul acesta, cuantumul taxei a sărit de dublu, de la 66 de lei, la 144 de lei, majorare perfect legală conform prevederilor OUG 133/2022. Vom vedea însă dacă și cota de 90% colectare taxe pe an va rămâne neschimbată în registrele aceleiași administrații locale.
O schimbare similară se resimte și în buzunarul locuitorilor din Maliuc, unde taxa anuală de colectare a deșeurilor sare de la 86,4 lei, la 144 de lei.
Cu toate acestea, comparativ cu alte județe vecine, media taxei de salubrizare pentru județul Tulcea se menține la un preț decent, sub 100 de lei, cu excepția a doar șapte localități din 36. Este important de precizat și că majoritatea primăriilor din județ au optat pentru a menține taxa așa cum era până acum. Dar contribuabilii trebuie să știe că modificările aduse în septembrie anul trecut legislației în domeniul salubrizării și colectării deșeurilor permit administrațiilor locale să modifice taxa oricând pe parcursul anului. De asemenea, OUG 133/2022 prevede și faptul că primăriile pot percepe taxe diferențiate pentru persoanele fizice și persoanele juridice, iar diferențele pot fi chiar de 10 ori mai mari, în cazul antreprenorilor.
Un alt fapt remarcabil care reiese din datele obținute de TLnews de la primăriile din județ este acela că mai peste tot, rata de colectare a taxei de salubrizare este de 80 chiar 90%. La coada clasamentului se situează localitățile Dorobanțu – cu 32,36%, urmată de Beidaud – cu 41%, Mahmudia – cu 46% și Ciucurova – cu 51%.
Cele mai mari procentaje de colectare a taxei de salubrizare le au localitățile Cerna – cu 93,39% și Tulcea – 92,06%.
Firma care domină piața colectării deșeurilor în județul Tulcea este JT Grup SRL, cu doar două excepții, Tulcea și Murighiol, unde primăriile au propria regie de colectarea a gunoiului din oraș.
Be the first to comment