Interdicții de viteză și putere a motoarelor în interiorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării

Se incearcă un control asupra vitezei de deplasare in Biosfera. FOTO RBDD

De ani de zile, locuitorii și pescarii din Delta Dunării se tot plâng de ambarcațiunile apărute în zonă, care folosesc motoare puternice ce afectează atât mediul înconjurător cât și activitatea de pescuit. În prezent, supravegherea și controlul respectării regulilor nu se poate face deoarece nu este implementat sistemul de monitorizare, sistem care va fi implementat peste 3 -4 ani în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene.

În urma consultărilor cu reprezentanții Consiliilor Locale, Asociațiilor de Pescari și inclusiv cu operatorii de turism, a reieșit faptul că trebuie luate măsuri urgente pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, spun reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării.

 

În acest sens, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a postat pe site-ul propriu , proiectul de Hotărâre de Guvern, proiect de act normativ ce va fi supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 30 de zile. Propunerea de act normativ nu face referire la traseele turistice deoarece în Hotărârea de Guvern nr. 763/2015 privind Planul de Management și Regulamentul R.B.D.D la Anexa nr.11 sunt cuprinse traseele turistice.

Traseele turistice vor fi abordate separat cu toți factorii implicați în activitățile economice, rezultatul fiind unul comun pentru ca această activitate să nu aibă de
suferit.

Primele două puncte din proiect fac referire la abrogarea lit. f) și lit. g) din Art. 2 – sistem de monitorizare și dispozitive electronice, și lit. e din alin. 1 a Art. 4 – dovada că nava sau ambarcațiunea propulsată deține un dispozitiv electronic de transmitere către stațiile fixe a poziției și vitezei navelor și ambarcațiunilor propulsate, care nu pot fi aplicate în prezent, din motivele expuse mai sus.

Modificările sunt făcute la Art. 7:

(1) Puterea maximă admisă a motorului, la navele și ambarcațiunile care navighează pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, cu excepția celor prevăzute în anexa nr. 1, este de 40 cp.
(2) Puterea maximă admisă a motorului, la navele şi ambarcațiunile care navighează pe canalele de circulație din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, prevăzute în anexa nr. 1, este de 100 cp.
(4) Este obligatorie dotarea ambarcațiunilor şi a navelor cu veste de salvare pentru toate persoanele aflate la bord, conform legislaţiei în vigoare. În cazul ambarcațiunilor nepuntate, aflate în marș, purtarea vestelor de salvare este obligatorie.
(5) Se interzice navigația pe timpul nopții a navelor şi ambarcațiunilor care nu sunt semnalizate conform prevederilor legale în vigoare.
(6) Este interzisă deplasarea navelor/ambarcațiunilor cu motoare mai mari de 10 cp. în zonele prevăzute în anexa nr. 3.

AICI puteți consulta întreg proiectul, precum și Anexa 1 și Anexa 2 ce cuprind lista cu limitele de viteză în zona anumitor lacuri și canale din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*