Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședintele Dumitru Mergeani și administratorul public al județului, Vasile Strat au participat joi, 7 februarie, la Sala Dobrogea, la o întâlnire de lucru cu primarii din Delta Dunării, deputatul Lucian Simion și conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, prin guvernatorul Mălin Mușetescu, cu privire la modificările legislației aplicate în perimetrul Rezervației.
La întâlnirea la care au mai fost prezenți președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac și șeful Serviciului Juridic din cadrul ARBDD, Radu Voicu, deputatul Lucian Simion a prezentat principalele propuneri de modificări legislative din mai multe domenii de activitate din zona Deltei Dunării, în special cu privire Legea Rezervației.
“Este o discuție liberă și vreau să vă spuneți punctul de vedere pentru că dumneavoastră sunteți direct interesați de Legea Rezervației și aș vrea să iasă un lucru bun, cu suportul și propunerile pe care credeți că ar trebui să le introducem în lege. Suntem prezenți într-un fomat care, cu siguranță, are un cuvânt de spus în domeniu și așteptăm cu interes propunerile care vor veni din partea dumneavoastră. Trebuie să fiți în cunoștință de cauză privind aceste propuneri legislative și dacă considerați că există prevederi nepotrivite să le scoatem acum în evidență“, a declarat președintele Horia Teodorescu.
“Noi am mai avut întâlniri pe această temă dar este bine să reluăm aceste discuții privind amendarea Legii Rezervației pentru a vedea dacă mai este cazul să completăm amendamentele. Săptămâna trecută, am avut un grup de lucru cu reprezentanții a opt ministere, care au acordat avize favorabile dar cu o serie de amendamente la propunerile noastre“, a precizat deputatul Lucian Simion.
Astfel, în cadrul întâlnirii, au fost dezbătute propunerile de amendamente la Legea Rezervației cu privire la administrarea plajelor, regulamentul urbanistic al Rezervației, cotele de recoltare la stuf, stabilirea tarifelor de acces la resurse, accesul pe traseele turistice din zonele strict protejate, această lege asigurând printre altele dezvoltarea unui turism sustenabil și durabil în Delta Dunării.
Nu în ultimul rând, deputatul Lucian Simion a adus la cunoștința primarilor prezenți o serie de noutăți legislative cu aplicare în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Prima este legată de apariția, până pe 15 martie, a Legii asistenței comunitare, care va da posibilitatea primăriilor de a angaja medic la nivelul comunei, cu plată de la Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică.
A doua noutate legislativă vizează facilitățile pentru colectarea gunoiului menajer în Delta Dunării, printr-un sistem integrat de gestionare a deșeurilor și introducerea așa numitei taxe de habitat, 50% din tariful plătit de cetățean urmând a fi subvenționat.
Alte modificări legislative privesc posibilitatea înființării abatoarelor fixe de capacitate mică în Delta Dunării, conform unui ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și, nu în ultimul rând, Legea privind aprobarea programului de susținere a producătorilor din pescuit și acvacultură, prin care deținătorii de amenajări piscicole pot depune dosare pentru accesarea de finanțări din fonduri guvernamentale.
Be the first to comment