Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și Episcopia Tulcii organizează duminică, 11 noiembrie, la Tulcea se va desfășura ediția a VI-a a Festivalului – Concurs de Muzică Corală „Ludovic Paceag”, festival al cărui scop este să promoveze grupurile corale și corurile de muzică creștină și polifonică.
Ludovic Paceag s-a născut la Tulcea, pe 4 aprilie 1922, în familia lui Gheorghe (șeful fanfarei militare din oraș) și a Stanei (casnică). A absolvit în 1940 Liceul „Principele Carol” (actualul Colegiu Dobrogean „Spiru C. Haret”), apoi a urmat Conservatorul Regal de Muzică Dramatică în București (1946) și Seminarul Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu” al Universității din București (1947). Lucrează ca profesor de muzică și dirijor la unele școli și formații corale și instrumentale din Capitală (I. I. S. „Filimon Sârbu”, actuala „Muntenia”) în perioadele 1947 – 1949, 1951 – 1954, pe urmă ca specialist în muzică (compozitor, folclorist, dirijor) al Casei Centrale a Creației Populare din București, instituție cunoscută, în decursul anilor, sub denumirile de Centrul de Îndrumare a Creației Populare și a Mișcării Artistice de Masă și Institutul de Cercetări Etnologice și Dialectologice. Între colegii săi de serviciu a fost alături și s-a bucurat de prietenia și aprecierea unor specialiști consacrați în domeniile lor de activitate: Gh. Bazavan, Ion Meițoiu, Nicolae Nistor, Mircea Neagu, Tita Sever, Th. Vasilescu, Costea Constantin, M. Rădășeanu, Constantin Arvinte, Ligia Bordincel. Desfășoară o prodigioasă activitate în domeniul pedagogiei muzicale, culegerii de folclor, creației componistice și publicisticii de specialitate (studii, articole, sinteze, interviuri, recenzii). Devine membru în comisii de specialitate la Radio, Televiziune și Electrecord, participând, fără să-și drămuiască efortul și fără să-și calculeze răsplata, în numeroase jurii județene, naționale și internaționale ale festivalurilor și concursurilor de valorificare a comorilor folclorului muzical pe care l-a iubit și slujit cu credință. O contribuție însemnată o aduce la conceperea și organizarea Festivalurilor corale zonale „Ion Vidu” (Lugoj), „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „D. Gh. Kiriac” (Pitești) și „Gheorghe Dima” (Brașov).
„Aș putea zice fără exagerare că a fost activistul cultural – artistic model și ideal, … a fost activistul luminat, o flacără vie arzând cu folos în slujba autenticității, prin bezna anilor în care nici măcar sărmanul Foaie verde nu a rămas neveștejit… Bun camarad la treabă ca și la răgaz de petrecere, a fost, mai presus de toate, un bun român, afirmându-și dragostea de țară și folclor, fără patimă șovină, vorbind totdeauna deschis și cinstit, poate chiar prea fără ocoliș”, spunea Al. I. Amzulescu;
„Prin întreaga activitate, … a întruchipat figura unui desăvârșit pedagog, căutător de modalități și mijloace adecvate pentru valorificarea comorilor folclorului muzical, pe care l-a iubit și slujit cu credință. Este autorul celor trei volume antologice, cuprinzând cele mai reprezentative cântece populare, multe dintre ele intrate în repertoriul permanent al noilor generații de cântăreți și rapsozi populari și al valorosului volum de Teorie și solfegii, la vremea apariției sale adevărată carte de căpătâi pentru școlile populare de artă”, a spus Nicolae Nistor.
„Imperativul moral care l-a călăuzit și pentru care într-adevăr a ars, ca puțini alții, nu a fost decât acela al dragostei și respectului necondiționat pentru autenticitatea folclorului muzical românesc”a spus Victor Parhon.
La ediția de acest an s-au înscris Corul mixt „Ioan D. Chirescu” (Cernavodă, jud. Constanța), Corul „Pr. Ion Ionescu” (Topoloveni, jud. Argeș), Corala „Muzicor” (Ploiești, jud. Prahova), Grupul vocal feminin „Dunăreanca” (Isaccea), Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” (Măcin), Corala „Nihil Sine Deo” a Parohiei Dăeni, Corul Gimnazial al Liceului de Arte „George Georgescu”, Grupul vocal instrumental al Liceului de Arte „George Georgescu”, Corala „Carpe in Deum” a Seminarului Teologic „Sf. Ioan Casian”, Corala „Casiana” a Asociației Casiana și Corul „Cantus Libera” (toate din municipiul Tulcea).
Juriul va fi format din Adrian Ardeleanu, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași – președinte, Emil Antohi, manager al Casei de Cultură „Pr. Ion Ionescu” Topoloveni, Constantin Grăjdeanu, coordonator coral, membru în Consiliul Director al Asociației Naționale Corale din România, pr. Mihael – Marian Mihai, preot paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului și Sf. M. Mc. Dimitrie” Tulcea, Cornel Mutu, dirijor, președinte al Asociației Culturale „Muzicor” Ploiești, Mihail Gheba, inspector școlar pentru activități extrașcolare la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, și Constantin Daniel Arhire, secretar literar al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” – membri. Juriul va acorda diplome, premii, cupe etc.
Ediția a VI-a se va desfășura în Sala Mare a Teatrului „Jean Bart”, cu începere de la ora 12.00.
Be the first to comment