În situl Troesmis de la Turcoaia are loc prima ediție a Festivalului Cetăților Romane

Festivalul Cetăților Romane Ediția I

Situl cetății Troesmis situat la aproximativ 2 km distanță de localitatea Turcoaia din județul Tulcea este gazda Festivalului Cetăților Romane, un eveniment organizat de către Asociația Măcinii mei de piatră, Primăria Comunei Turcoaia și Asociația Culturală Tomis din Constanța.

În ultimii ani, s-a dezvoltat un concept nou denumit Renacment. Totuși, ce reprezintă acesta? Reenactment este un termen din limba engleză (acum un termen consacrat, prezent în toate limbile de circulație internațională) ce înseamnă recrearea unei perioade sau a unui eveniment istoric, eventual cât mai fidel. Astfel se pot recrea/reconstitui un moment anume – o bătalie – sau un mod de viața dintr-o anume perioadă istorică – cum trăiau și luptau dacii și romanii sau viața cotidiană într-o cetate medievală.

Acest tip de manifestări/acțiuni au luat o amploare deosebita în ultimii 15 ani, din ce în ce mai multe țări având grupuri de pasionați ce se concentreaza pe o anumita epoca/razboi/batalie sau se ocupă de mai multe epoci.
Succesul de care se bucura reenacting-ul se datorează pasiunii multora, pentru retrăirea unei bătălii, plăcerii de a-și reconstitui cat mai fidel costumele, uniformele, stilul de viața al unei epoci. În plus reenacting-ul este o excelenta ocazie de a-i educa pe oameni, prezentându-le istoria într-un mod extrem de realist.

Reconstituirile unor mari bătălii, cu sute de participanți (deseori din multe țări) precum Batălia de la Hastings sau de la Austerlitz, reconstituiri ce se desfășoară în fiecare an, aduce mii de turiști dornici să fie martori la o batalie ce pare cât se poate de reală. De asemenea este o buna ocazie de a fi cinstiți ostașii căzuți în bătălii, mai întodeauna fiind organizate și ceremonii la monumentele eroilor. Deseori în filmele istorice din ultimii ani, regizorii preferă sa folosească reenactori, deoarece costumele sunt mult mai corect reconstituite iar participanții cunosc foarte bine tacticile și stilul de lupta specific epocii respective.

Un alt aspect sunt demonstrațiile cu arme, efectele și accesorii militare din epocile respective, care au un impact asupra copiilor și tinerilor.

Realizarea unui Festival al Cetăților Romane în situl Cetatea Troesmis în care să se desfășoare diverse activități de reenactment (reconstituiri istorice), poate constitui un pol de atracție pentru turiști și iubitorii de istorie/activități culturale din județul Tulcea și împejurimi, reprezentînd un punct de atracție pentru comuna Turcoaia.

Pentru zilele de 15-16 septembrie se poate organiza o astfel de reconstituire, care poate include o defilare a unui grup costumat în echipamentele armatei romane și strămoșilor noștrii dacii, antrenamente în formație, demonstrații militare, dansuri dacice, tir cu arcul, bucătărie antică, medicină antică, atelier de pielărie, atelier de fierărie, sărbători romane etc.

Obiectivele festivalului sunt:

  • redarea către publicul tulcean a valorilor naționale;
  • educarea publicului, şi în special a copiilor și tinerilor, în spiritul omagierii generațiilor care ne-au precedat;
  • promovarea respectului faţă de tradiţiile militare;
  • cunoaşterea momentelor importante ale istoriei locale și naționale, a aspectelor cotidiene ale vieţii ostăşeşti;
  • omagierea militarilor şi civililor, care în momente dramatice ale istoriei şi-au făcut datoria faţă de patrie;
  • realizarea unei călătorii în timp pe urma unor vremuri de demult apuse și redescoperirea de personaje de mult uitate;
  • recreează istoria locurilor care au rezistat trecerii timpului şi sunt prezente şi astăzi în memoria colectivă.

În ceea ce privește rezultatele așteptate de către organizatori, acestea sunt:

  • creșterea interesului în rândul publicului tulcean față de tradiția militară și evenimentele istorice locale;
  • motivarea pentru implicarea pe viitor a tinerilor tulceni în realizarea de acțiuni/activități de reconstituire a unor file din istoria locală, ca parte integrantă a istoriei naționale;
  • promovarea imaginii orașului, a comunității locale, în vederea atragerii de turiști;
  • dezvoltarea unui program pentru extinderea conceptului de renacment/reconstituire și implicarea ONG-urilor și asociațiilor locale.

Troesmis a fost de-a lungul întregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche mențiune a sa fiind în opera Ponticele lui Ovidius. O altă mențiune o întâlnim la Ptolemeu, ca fiind un castru al legiunii a V-a Macedonica. Alte mențiuni istorice ale cetății: “Notitia Digninatum”, “Itinerarium Antonini”, harta “Tabula Peutingeriana”, “Hierosolymitanum”.

În preajma anului 100 e.n. ajunge un important centru militar roman, dezvoltându-se o așezare civilă între Cetatea de Est și cea de Vest unde se stabilesc mesteșugari, negustori, etc. Aceasta informație, este confirmată de indentificarea în această zona a castrului Legio V Macedonica, care dupa anul 167 e.n. se mută la Potaissa (Turda), iar locația acesteia capătă o altă utilizare.

Primele săpături au fost efectuate între anii 1864-1865, apoi în anul 1939 Emil Coliu a explorat curtina de nord a Cetătii de Vest. Ruinele cetății nu au fost cercetate pe întreaga lor suprafață, fiind scoase la iveala trei valuri de aparare, un canal, doua apeducte, turnurile în forma de evantai, doua bazilici și zidurile mai multor edificii civile etc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*