Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea își aduce contribuția, sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 17.00, alături de muzeele din România și din alte țări europene, la evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a 19-a ediție. Evenimentul, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor „contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”.
Anul acesta, Muzeul de Istorie și Arheologie din str. Gloriei nr. 84 – Parcul Monumentul Independenței și Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2 și Casa Avramide din str. Progresului, nr.32) vor fi gazdele acestui eveniment.
Muzeele vor fi deschise între orele 17.00 și 23.00, ultima intrare fiind posibilă la ora 22.30.
Activități:
Muzeul de Istorie și Arheologie
17.00 – 23.00: Vizitarea expozițiilor permanente și temporare ale Muzeului de Istorie și Arheologie. Acces: gratuit.
18.00 – 23.00: Desfășurarea manifestării „ISTORIA RETRĂITĂ – EDIȚIA A V-A”. Manifestare cofinanțată de Consiliul Județean Tulcea. Partener: Asociația Pro Noviodunum. Organizatorii au programat următoarele activități:
- Ceremonia de deschidere – acțiunea va începe la orele 1800, printr-o ceremonie istorico-militară, în prezența detașamentului Asociației „6 Dorobanți” București. Acesta va fi echipat în uniforme din perioada Războiului de Independență, reprezentând în principal armata română;
- Prezentări ale uniformelor, echipamentului și armamentului. Sunt avute în vedere prezentări de uniforme și echipament militar ale armatelor română și otomană din perioada Războiului de Independență.
- Centru de recrutare a valutarilor care vor să devină ostași. Doritorii (de preferință copii) vor fi inițiați în instrucția de front și cu arma, după Regulamentul din anul 1876. Vor exista arme de recuzită și capele pentru cei care fac instrucție. După aproximativ o jumătate de oră, recruții vor fi trecuți în revistă de un ofițer, care îi va avansa soldați combatanți și le va înmâna un „livret militar” care să ateste acest fapt;
- Birou al corespondenților și artiștilor de război, unde copiii vor putea desena sau doar colora desene cu tipuri de ostași din vremea „Războiului cel Mare”. În final, desenele vor fi ștampilate cu parafa regimentului și semnate de comandant spre autentificare;
- Oficiu poștal de campanie, deservit de un subofițer, unde cei interesați vor primi cărți poștale de epocă, pe care le vor completa cu toc și cerneală. Acestea vor fi marcate cu ștampila „cenzurii militare” și vor fi expediate la destinatar prin Poșta Română;
- Retragerea cu torțe. La încheierea manifestării, în jurul orei 2230, detașamentul Asociației “6 Dorobanți” se va încolona și, în ritm de tobă, cu făclii aprinse va efectua un marș până la Monumentul Independenței, unde va da onorul.
18.00 – 20.00: Observarea petelor solare, activitate organizată de Societatea Științifică „Orion” Tulcea, partener al evenimentului Noaptea Muzeelor 2023.
21.00 – 22.00 : Observare planete și Deep Sky, activitate organizată de Societatea Științifică „Orion” Tulcea.
Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean
17.00 – 22.30: Vizitarea expozițiilor temporare și permanente ale Muzeului de Artă și Casei Avramide.
18.00 – 21.30 : Concert de Noaptea Muzeelor la Casa Avramide. Evenimentul constă în microrecitaluri (pian, chitară, vioară, etc.) susținute în curtea Casei Avramide, pe scena amplasată în zona demisolului de elevi din anii terminali de la Liceul de Arte „George Georgescu”.
17.00 – 2130 : Microexpoziția temporară „Artiști de excepție din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea”.
Evenimentul presupune organizarea, în curtea Casei Avramide și în zona pietonală din str. Progresului, nr. 32, a unei expoziții temporare din panouri care să prezinte reproduceri după cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea. Expoziția dorește să atragă atenția asupra patrimoniului deosebit deținut de Muzeul de Artă Tulcea.
Societatea Științifică „ORION”(SSO), prin membrii echipei de robotică River Wolves din Tulcea colaborează pentru a treia oară cu ICEM în vederea desfășurării unei Căutări de comori, de data aceasta cu trasee și indicii din patrimoniul muzeelor, cu ocazia evenimentelor din Noaptea Muzeelor. Colaborările anterioare, din iunie, respectiv septembrie 2021, au adunat peste 200 de participanți la Căutarea de comori. Așadar, odată înscriși membrii fiecărei echipe, aceștia au avut acces prin intermediul smartphone-ului la un traseu cu indicii ce i-au purtat pe străzile tulcene și i-au ghidat în zone în care voluntarii River Wolves i-au așteptat pentru desfășurarea de diverse activități scurte, de divertisment. Înscrierile s-au făcut la Casa Avramide, iar circuitul a început și s-a încheiat în curtea Casei. Pentru Noaptea Muzeelor însă, punctele de plecare vor fi multiple, câte unul în fiecare muzeu participant (Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, Muzeul de Artă Tulcea și Casa Avramide).
ACCES: Înscrierile se fac pe loc, la oricare dintre muzee, pe baza unei sume modice.
Be the first to comment