Luni, pe 2 octombrie, la sala Mihail Kogălniceanu, Consiliul Județean Tulcea se desfăşura şedinţa Colegiului Prefectural Lărgit. Au fost invitați reprezentați ai ANPC, Serviciul de Poliţie Delta Dunării Tulcea, Jandarmeria, Inspectoratul școlar și DSVSA Tulcea.
Instituția aceasta din urmă a raportat că până la data prezentă nu s-a efectuat distribuția laptelui și produselor lactate în unitățile școlare verificate, iar în rest totul este fără probleme: există spații de depozitare, frigidere, termometre și toate școlile dispun de condiții sanitar veterinare corespunzătoare, în vederea recepționării, depozitării și distribuirii produselor lactate și produselor de panificație către copii.
Jandarmii au raportat că IJJ Tulcea a asigurat ordinea şi siguranţa publică la 49 manifestări cu participarea unui număr total de 750 jandarmi. În cadrul activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe raza municipiului Tulcea, oraşului Babadag, oraşului Măcin şi oraşului Sulina, în perioada 27 iunie – 18 august IJJ Tulcea a constitut în această perioada 739 patrule de jandarmi cu folosirea a 2151 jandarmi şi 229 patrule mixte cu folosirea a 229 jandarmi. Jandarmii au constatat în mod independent sau în cooperare/colaborare cu alte instituţii 59 de infracţiuni, 515 contravenţii fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 132.800.
Polițiștii Delta Dunării, în primele 9 luni 2017 au elaborat și pus în aplicare, un număr de 46 acțiuni proprii, în baza cărora au fost efectuate 239 controale – 46 în apele maritime teritoriale, 163 în apele continentale, 5 în amenajări piscicole, 21 pe linia provenienței peștelui și 14 controale privind respectarea legalității transportului de pește și produse din pește). Au fost verificate 26 societăți comerciale, 5 amenajări piscicole și 460 mijloace de transport (auto, ambarcațiuni, atelaje). De asemenea, au desfășurat 26 activități preventiv/reactive – verificări și controale, în cooperare cu alte instituții cu atribuții în domeniul piscicol și anume: Inspectoratele de Poliție Județene Tulcea și Constanța, Garda de Coastă – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General și Comisariatul R.B.D.D., Agenţia Naţională pentru Pescuit și Acvacultură – Serviciul de Inspecție Delta Dunării și Filiala Moldova, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea și Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea. În urma activităților desfășurate, polițiștii Serviciului au constatat 97 infracțiuni, din care 86 prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, 2 infracțiuni de evaziune fiscală, 4 infracțiuni prevăzute de Legea 191/2003 privind transportul naval și 5 infracțiuni prevăzute în Codul Penal.
Majoritatea infracțiunilor au fost constatate în flagrant, fiind săvârșite de 114 persoane, făcând obiectul unui număr de 84 dosarele penale înregistrate în evidențele a 11 unități de parchet din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați. Au fost constatate și aplicate un număr de 162 sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor ridicându-se la suma totală de 25.200 lei.
Cu ocazia controalelor efectuate s-a dispus confiscarea cantității de 20.937 kg pește și viețuitoare acvatice (rapana), din care 512,6 kg sturion, precum și a cantității de 3.085 kg icre (din care 2 kg icre negre din specia morun), bunuri care în mare parte au fost valorificate, făcându-se venit la bugetul consolidat al statului.
În urma constatării infracțiunilor și a contravențiilor mai sus menționate, s-a dispus confiscarea sau ridicarea în vederea confiscării a unui număr total de 1.225 unelte de pescuit (349 plase monofilament, 583 plase de pescuit din fir textil, 137 vintire și 156 alte unelte, în lungime totală de peste 55 km), 25 ambarcațiuni, 23 motoare de ambarcațiune și 3 autovehicule, bunuri a căror valoare estimată se ridică la 784.000 lei.
ANPC a desfăşurat în Delta Dunării – zona Tulcea – Mahmudia – Murighiol – Dunavaţu- Sf. Gheorghe – Crişan- Sulina – Gura Portiţei- Jurilovca, 106 acţiuni de control, pentru deficiențele constatate, aplicând 61 amenzi contravenţionale şi 47 avertismente.Totalul amenzilor aplicate a fost de 188.500 lei. Valoarea totală a produselor oprite de la comercializare a fost de 5069 lei. Ca urmare a deficientelor constatate s-a dispus măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciului în 2 cazuri, până la intrarea în legalitate.
Totalul celor 106 acţiuni de control efectuate pot fi împărţite astfel:
-Bunuri alimentare au fost efectuate 15 acţiuni;
-Bunuri nealimentare au fost efectuate 11 acţiuni;
-Prestări servicii alimentare (unităţi de alimentaţie publică) şi
nealimentare (structuri de cazare şi servicii de agrement ) au
fost efectuate 80 acţiuni;
Inspectoratul Școlar raportează că toate școlile au fost vopsite, curățate, aranjate, în limita posibilităților, iar unele au gard lipsă. De asemenea, majoritatea unităților de învățământ din județeul Tulcea dețin autorizație sanitară de funcționare. Este vorba de 141 de unități de învățământ, 131 dintre acestea având autorizație, iar dintre corpurile de clădiri aferente unităților de învățământ, 22 din 292 nu au această autorizație.
Pentru cea mai mare parte a unităților de învățământ nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu, deoarece clădirile au fost date în folosință anterior Legii nr. 307/2006.
Cea mai mare problemă din sistemul de învățământ tulcean o reprezintă cadrele didactice. În anul şcolar 2017-2018 numărul de norme de personal didactic este 2529,75 în cea mai mare parte încadrate cu personal didactic calificat. Dintre aceste norme 96,8 sunt încadrate cu personal fără studii corespunzătoare postului reprezentând un număr de 3.8 %. Disciplinele cele mai deficitare în ceea ce priveşte încadrarea cu personal didactic calificat, la nivelul judeţului, rămân: fizica, chimie, muzica instrumentală specializată. Cea mai grea problemă şi care nu poate fi rezolvată se datorează numărului mic de ore/clasă la majoritatea disciplinelor ( 1-2 la istorie, geografie, educaţie tehnologică, 1 oră la educaţie plastică, educaţie muzicală, chiar şi câte 2 ore sunt puţine având în vedere că marea majoritate a şcolilor are un singur rând de clase. În aceste condiții cadrele didactice sunt nevoite să predea la două, trei și chiar patru școli
Be the first to comment