Festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania începe mâine, 6 septembrie, la Tulcea și, prin activitățile sale, pune pe agenda publică două teme esențiale pentru bunăstarea unui oraș cu profil preponderent turistic, cum este municipiul Tulcea; gastronomia și turismul lent.
Festivalul are loc la Tulcea între 6 – 7 septembrie, iar în perioada 8 – 10 septembrie caravana Festivalului explorează traseul de ecoturism „Delta lui Ivan”, dintre municipiul Tulcea și localitatea Mila 23 de pe brațul Sulina. În seara de 10 septembrie, Festivalul se încheie la Muzeul Ivan Patzaichin – centru de inovare comunitară din Mila 23, cu muzică și film.
„Ani de zile, bucătăria Deltei se adaptase, încet-încet, la gusturile turiștilor, și ajunsese să le ofere cartofi prăjiți, „ca la oraș”, în loc să îi îmbie cu bucatele tradiționale ale Deltei. Așa că ne-am propus să îi convingem pe localnici să scoată din sertare rețetele vechi, să-și întrebe bunicile cum găteau ele în tinerețe, și să transforme în produs turistic profitabil arta culinară specifică locului. Mai mult decât atât, în studiul pe care l-am făcut acum vreo 9–10 ani cu Vintilă Mihăilescu, acesta descoperea cu surprindere că „nu există bucătăria Deltei, ci există bucătării ale Deltei”. Deci cea mai bună soluție părea să fie ca fiecare gospodărie să-și exploreze talentul culinar și să-l pună treabă. Și am inițiat cadrul legal și fiscal pentru înființarea Punctului Gastronomic Local – o gospodărie rurală a cărei singură activitate este pregătirea de rețete tradiționale și servirea unui număr mic de turiști, chiar în casa unde se gătește. A durat un deceniu materializarea ideii, iar Ivan și Vintilă nu mai sunt aici să o vadă, dar a meritat” a declarat Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, organizația care a lansat conceptul de „punct gastronomic local” (PGL).
Festivalul include cea de a doua conferință națională a Punctelor Gastronomice Locale (vineri, la Satul pescăresc) și un târg gastronomic pe Faleza Ivan Patzaichin, în care expozanții sunt exclusiv reprezentanți ai PGL din toată țara (vineri, între 18:00 – 22:00 și sâmbătă, între 11:00 – 22:00). Manifestările dedicate gastronomiei, organizate împreună cu Asociația Gastro Local, și aflate sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, dezvăluie practicile culinare ca element de identitate locală și liant intercultural. Punctele Gastronomice Locale sunt adevărați „custozi de tradiție locală” – cu beneficii pentru comunitățile din care fac parte și pentru turiștii care le vizitează. Astăzi, rețeaua lor numără aproape 200 de entități, aflate în mediul rural, distribuite în toată țara, dar mai ales în județele Alba, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Hunedoara, Sibiu și, desigur, Tulcea.
Sâmbătă, la Tulcea, pe Faleză, vor avea loc ateliere educaționale pentru copii, iar pe lacul Ciuperca tradiționalele competiții de vâslit în canotcă. Tot sâmbătă, de la ora 19:00, pe Scena de pe Faleză, în compania Maricicăi Puică și a Agafiei Constantin (medaliate olimpice în 1984) și a lui Ionel Stoica (jurnalist sportiv), vom evoca Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, cu 4 decenii în urmă, în perspectiva următoarelor Jocuri de la Los Angeles, ce vor avea loc peste 4 ani.
În zilele de vineri și sâmbătă, la Tulcea, vom proiecta filmul IVAN – omul cu rădăcini în ape (2024, coproducție TVR – Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23), în regia Anei Preda, film prezentat în luna august la Paris, cu sprijinul Institutului Cultural Român la Casa României deschisă de Comitetul Olimpic și Sportiv Român de la Ambasada României în Franța, în contextul Jocurilor Olimpice. Filmul va fi din nou proiectat și la Mila 23, marți, pe 10 septembrie.
Cele două seri de concerte de la Tulcea îi vor avea ca protagoniști pe ALIFANTIS & ZAN, KRYPTON, TAYLOR, EYEDROPS, MELTING DICE, ZSÜD (Ungaria) și Ansamblul Anton Pann. Iar la concertul din ultima zi a Festivalului, la Mila 23, vom avea premiera spectacolului corului Muzeului Ivan Patzaichin.
Duminică, 8 septembrie, de la Memorialul Ivan Patzaichin de pe Faleza ce-i poartă numele, va pleca, pe traseul „Delta lui Ivan”, caravana Apele Unite ale României, într-un exercițiu de turism lent, materializat prin vâslit în canotci din lemn, cele cca 30 de mile de la Tulcea până la Mila 23 – locul de naștere al marelui campion.
Festivalul face parte din Apele Unite ale României – proiect de democratizare a accesului la apă, de educare privind importanța apei pentru comunități și de încurajare a locuitorilor să participe la protejarea apelor. Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, Festivalul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediția din 2022.
Be the first to comment