Pe 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Naţional, “Deşteaptă-te, române!” , cântat pentru prima dată, în contextul efervescenţei revoluţionare ce a cuprins popoarele europene în anul 1848.
Administratorul public al județului, Vasile Strat, prefectul Lucian Furdui, deputatul Lucian Simion și comandantul Garnizoanei Tulcea, comandor Antoanel Vătămanu au participat, duminică, 29 iulie, la ceremonialul organizat cu ocazia Zilei Imnului Național al României.
Evenimentul a început cu o scurtă slujbă religioasă și s-a încheiat cu intonarea imnului de stat.
„Imnul caracterizează trăsăturile poporului român și reușeste să oglindească fiecare etapă a devenirii sale. În clipele cele mai grele, imnul s-a înălțat și s-a auzit pe buzele tuturor, astfel că este o datorie de onoare să cinstim acest simbol și înalta sa semnificație.
„Deșteaptă-te române!“ a fost cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea iar la originea lui se află poemul patriotic „Un răsunet“ al lui Andrei Mureșan. Conținutul patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania.
Imnul a fost alături de români, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei în decursul Războiului de Independență, în timpul celor două Războaie Mondiale, dar și în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Mai ales în timpul crizei după 23 august 1944, când România s-a detașat de alianța cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaților, acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio.
Valoarea simbolică a imnului se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un permanent îndemn adresat maselor de-a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice“, a declarat cu acest prilej, administratorul public al județului, Vasile Strat.
Interzis în regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, „Deșteaptă-te române!“ a fost ales, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Este sărbătorit anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.
„Mesajul transmis este unul patriotic, ce ne vorbeşte despre originea noastră latină, despre mândria descendenţei din daci şi romani parcurgând istoria principatelor române amintind de mai marii noştri înaintaşi.
Efectul său asupra stării de spirit a maselor a constituit principalul motiv pentru care a fost interzis în timpul regimului comunist.
Cu toate acestea, în 1987, a fost cântat în timpul revoltei din Braşov, la fel cum s-a întâmplat, în decembrie 1989, în toată ţara, contribuind din plin la prăbuşirea dictaturii ceauşiste.
Imnul nostru vorbeşte despre fraternitate, unitate, despre limba română, credinţa creştină, subliniază esenţa poporului român. În acest moment, eu doresc să îmi exprim bucuria, satisfacţia că reușim să marcăm acest eveniment în județul nostru. Folosesc acest prilej pentru a adresa tuturor tulcenilor, să fie mândri de imnul național și de ceea ce înseamnă el, să-l cântăm cu demnitate, – ca un gest de solidaritate naţională, respect faţă de ţară, exprimând patriotismul şi cutezanţa ce ne caracterizează“, a precizat prefectul Lucian Furdui.
Be the first to comment