Autoritățile tulcene au marcat ziua de 9 mai prin festivități și depuneri de coroane de flori la Monumentul Independenţei.
Subprefectul judeţului Tulcea, Corvin Bangu, primarul Constantin Hogea, consilierii președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, Nicolae Mihai și Constantin Albu, au fost prezenți la Monumentul Independenței, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Uniunii Europene.
Cu acest prilej, manifestările au cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat, oficierea serviciului religios, alocuțiuni ale oficialităților locale, în frunte cu subprefectul Corvin Bangu, și depunerea de coroane de flori.
„O fericită coincidenţă face ca România să aniverseze astăzi evenimente cu o profundă semnificaţie istorică, determinante pentru procesul de modernizare și de dezvoltare a naţiunii române, în context european.
9 mai 1877 semnifică, așa cum arată extrem de clar moţiunea Parlamentului României, adoptată în acea zi istorică, obţinerea „independenţei absolute” faţă de Imperiul Otoman. Acel act de voinţă populară a fost întărit de jertfa de sânge a Armatei române și a unităţilor auxiliare teritoriale, care au scris adevărate pagini de vitejie pe câmpurile de luptă din Bulgaria. România și-a ţinut cu sfinţenie angajamentele luate în faţa aliaţilor ei, și de aceea a privit ca pe un act de injustiţie aranjamentele Congresului de la Berlin, din 1878, care au răsplătit eforturile militare și pierderile umane ale poporului român prin amputarea din trupul ţării a judeţelor din sudul Basarabiei“, a declarat Corvin Bangu.
„România are puterea de a fascina și de a încânta, spunea la începutul acestui an liderul Consiliului European, Donald Tusk, cu prilejul lansării oficiale a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Într-adevăr, avem o țară fascinantă, unică și un popor încântător, care de-a lungul istoriei, a luptat și a plătit cu multe sacrificii și vieți omenești libertatea și statutul european de care se bucură astăzi. De aceea, și-n acest an, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră şi să sărbătorim împreună acest moment încărcat de semnificaţii simbolice: crearea României moderne ca urmare a obţinerii independenţei de stat precum și crearea unei Europe noi ca urmare a stabilităţii obţinute după cel de-al doilea război mondial.
În 1950, Robert Schuman a avut strălucita inițiativă de a pune bazele unei structuri care avea să aducă laolaltă statele europene, în scopul menținerii păcii și a progresului economic, conturându-se astfel Uniunea Europeană de astăzi. 35 de ani mai târziu, Consiliul European de la Milano a ales ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”.
În anul de grație 2019, ziua de 9 mai a căpătat semnificaţii extinse în contextul preluării de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene. Acest titlu onorează România dar o și responsabilizează, determinându-ne, în această perioadă, dar și pe termen lung, să depunem mai multe eforturi pentru a apăra valorile, drepturile şi principiile care trebuie să stea la baza Uniunii Europene, libertatea și solidaritatea aflându-se în centrul acestora.
La mulţi ani, tulceni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, Europa!“, a declarat, cu acest prilej, consilierul Nicolae Mihai.
Be the first to comment