Comuna Nufăru se extinde cu un nou cartier dedicat tinerilor în satul Malcoci. Loturile au fost atribuite în special familiilor care doresc să își construiască o casă pe raza localității. Administrația locală a demarat toate procedurile pentru ca noului cartier să nu îi lipsească nimic, iar lucrările sunt în toi. Apa a fost trasă, la fel și energia electrică, iar în acest moment se lucrează la sistemul de canalizare.
”Tineretul până în 35 de ani, dacă are domiciliul pe raza comunei, poate veni în cadrul primăriei, dacă are domiciliul pe raza comunei să-și depună cerere pentru un loc de casă cu titlul gratuit în concesiune. Au posibilitatea, după ce construiesc casa și fac recepția casei să-și cumpere și acel teren, la o sumă mai modică, ținând cont că este pentru tineret, cam la 3 euro metrul pătrat”, spune primarul comunei Nufăru, Ion Dănilă.
Primăria Nufăru a pus la dispoziția tinerilor 154 de loturi de teren pentru construcția caselor, împărțite în două lotizări. Prima lotizare a fost începută în anul 2011, are 3,4 hectare și cuprinde loturi pentru construcția a 60 de case.
”Lotizarea 1 este realizată în proporție de 95%, loturile sunt date și construite casele. I-am conectat la energie electrică în 2014, care a costat primăria în jur de 300 de mii de lei. La canalizarea pe strada Câmpului, sunt racordate 30 de case. Asfaltarea pe strada Câmpului va fi în 2019-2020”, a mai spus Ion Dănilă.
Iar cum cererile nu au întârziat să apară, tinerii care sunt la început de drum manifestându-și dorința de a-și întemeia o familie într-o casă nouă, administrația locală a demarat și cel de-al doilea program de lotizare de 5,8 hectare.
”Din 94 de case cuprinse în lotizarea 2, am finalizat aducțiunea de apă în 2017, energia electrică în 2019, care costă primăria Nufăru 500 de mii de lei. În 2020-2021, e probabil să aibă și canalizare printr-un proiect pe Fondul de Dezvoltare și Investiții. Urmează apoi în lotizarea 2 pietruire de străzi și apoi asfaltare. Case construite în lotizarea numărul 2 sunt în proporție de 70%”, afirmă primarul comunei Nufăru, Ion Dănilă.
Dacă în majoritatea comunelor din România, populația este îmbătrânită, iată că nu același lucru îl putem spune și de satul Malcoci. Cea mai mare dorință a primarului Ion Dănilă este să-și păstreze tinerii în localitate. Însă, au existat și câteva criterii pe care doritorii unei locuințe pe raza comunei au trebuit să le îndeplinească: să aibă până în 35 de ani și domiciliul pe raza comunei.
”Noi avem o minută încheiată cu dumnealor, în caz că într-un an de zile tânărul nu vine să-și înceapă proiectul și cât de cât să înceapă construcția, după un an de zile îi luăm dreptul de a mai avea acel loc. Prin acest mod am perpetuat și cred că am făcut o treabă bună că într-adevăr se văd construcțiile de pe o zi pe alta. Un an de zile îi lăsăm să-și facă proiectul, dacă n-au reușit atunci ne îmbătăm cu apă rece”, a adăugat primarul din Nufăru, Ion Dănilă.
În cartierul dedicat tinerilor, se lucrează de zor, casele ridicate sunt mari și frumoase, însă de departe se poate observa entuziasmul celor care își construiesc casă aici.
”Suntem la temelie, apoi turnăm placa, în continuare zidurile. Am demarat acum 2 ani jumătate. M-am încadrat în criteriile dispuse de administrația locală. Vreau să construiesc o casă normală, fără mansardă, fără etaj, doar parter. Am 31 de ani, sunt căsătorit, pentru familie fac această casă și domnul primar ne-a dat aici un lot de casă și sperăm să fie bine în continuare”, spune un tânăr.
Au fost și tineri care după ce și-au construit casa, au ales să cumpere terenul, apoi au vândut. Cristina este o tânără de 30 de ani din Tulcea, care a ales să scape de aglomerația urbană și să-și cumpere casă în Malcoci.
”Consider că este de foarte bun augur proiectul inițiat de primăria Nufăru, noi am cumpărat casa de curând. Până acum nu am întâmpinat dificultăți în ceea ce privește conectatul la curent, astăzi săpăm canalizarea. Cei de la primărie ne-au ajutat, ne-au pus în legătură cu domnul care să ne ajute să ne tragă canalizarea, până acum a fost totul bine. Am cumpărat-o la roșu, iar acum lucrăm la interior. Niște localnici ne-au ajutat în interior, am terminat cu instalația electrică, am terminat instalația sanitară și cea termică. Acum urmează să ne apucăm de tencuit, mai avem mult încă dar sperăm noi să ne mutăm cât de curând”, a spus Cristina, o tânără localnică în satul Malcoci.
În ceea ce privește infrastructura rutieră, administrația locală a adoptat cea mai bună strategie. În primul rând canalizarea să fie finalizată în ambele lotizări, apoi Ion Dănilă va demara un proiect pentru asfaltare.
”Aș vrea să le spun tinerilor de acolo căci cât de curând doleanțele lor referitor la canalizare se vor vedea, energia electrică le-am adus-o, apă au. Infrastructura rutieră este pe piatră momentat, dar întâi să aducem canalizarea și după o să facem un alt proiect pentru asta. Să fie sănătoși și să construiască cât de repede pot”, a transmis Ion Dănilă, primarul comunei Nufăru.
Be the first to comment