O școală modernă unde copiii vin cu drag, acest lucru se întâmplă în comuna Casimcea, din județul Tulcea. Clădirea a fost renovată, iar acum, micuții au început noul an școlar în cele mai bune condiții. Mari și mici, cu temele făcute și dornici de a învăța cât mai multe lucruri noi, școlarii spun că este o plăcere pentru ei să vină aici să învețe și să se joace.
“Mie cel mai mult îmi place să pictez și să joc prinselea cu fetele”, a spus o elevă de clasa a patra.
Și cadrele didactice vin cu bucurie la ore. Școala reabilitată oferă tot confortul pentru desfășurarea cursurilor în cele mai bune condiții.
“Noi am reabilitat, la Casimcea, școala veche. Aici au învățat cei dinaintea noastră, până în 1965. Reabilitarea a început acum doi ani de zile, fondurile sunt de la guvern, spațiul de învățământ e dotat cu mobilier nou, centrală termică, grupuri sanitare, tot ce trebuie”, a spus primarul Gheorghe Țilincă.
Cel mai mult, însă, copiii se bucură de orele de sport. Un stadion modern cu toate dotările necesare îi așteaptă, iar orele de aducație fizică sunt favoritele micuților. Fie că se iau la întrecere, joacă tenis sau fotbal, copiii sunt nerăbdători să iasă afară și să se joace pe terenul modern.
“Mie îmi place cel mai mult să joc fotbal. Joacă mai mult băieții, dar sunt și câteva fete”, a spus o elevă care abia aștepta să-și consume energia pe terenul de sport.
Faptul că cei mici sunt încântați de terenul de sport modern este confirmat și de directorul unității de învățământ, Gabriel Moldoveanu.
“Școala noastră este foarte modernă, este foarte bine aranjată. Avem un teren ultramodern, încercăm să facem multe grupe de copii, avem competiții, mai este o bază în localitate unde desfășurăm activități an de an. Avem multe trofee, copiii sunt încântați de ce se întâmplă”, a transmis Gabriel Moldoveanu, directorul unității de învățământ.
Mai mult, primăria a achiziționat un teren, chiar în imediata apropiere a școlii, unde va fi construită o mică sală de sport, în care să se desfășoare orele de educație fizică, pentru ambele cicluri de învățământ, în perioadele în care vremea nu permite ca acestea să aibă loc în aer liber.
Primarul Gheorghe Țilincă a făcut o prioritate din asigurarea unor condiții de învățământ cât mai bune pentru copiii comunei, chiar dacă numărul acestora scade dramatic de la an la an.
“Când am venit, în 1980, la școală, în ciclul primar, funcționau câte două clase paralele, pe an de învățământ, la fel în ciclul gimnazial, toți fiind numai copii ai locului. Acum, copiii sunt aduși din toate localitățile apropiate și avem doar câte o clasă, vă dați seama cât a scăzut efectivul de elevi”, a spus primarul Gheorghe Țilincă.
Deși nu este o comună foarte mare, printr-o politică înțeleaptă de atragere a unor investitori, administrația publică locală a reușit să asigure un buget decent, din care o mare parte a fost investit în educație. Fiecare investitor care dorește să profite de forța vântului de pe dealurile Casimcei contribuie activ la bugetul comunei și, implicit, la bunăstarea locuitorilor săi, oferind un viitor mai bun generațiilor viitoare.
Be the first to comment