În Sulina, igienizarea prin foc a scăpat de sub control, incendiile pârjolind totul în calea lor. Autoritățile par indiferente, pentru că este un obicei vechi al oamenilor, însă biologii atrag atenția că impactul asupra mediului, dat fiind că este vorba totuși de o zonă protejată, este mare.
De zile bune, proprietarii de terenuri din zona Sulina s-au apucat să își facă curat și cum altfel decât prin cea mai ieftină metoda – incendierea resturilor vegetale.
În mod normal, o astfel de activitate se face cu anumite aprobări de la autorități și cu o supraveghere strictă. Adevărul este că nimeni nu se obosește cu formalitățile acestea.
Focul pare să fi scăpat de sub control, toată Sulina fiind înconjurată de ziduri de foc.
“Nu este nimic grav. Oamenii dau foc pentru regenerare”, considera Nicu Răduș, primarul din Sulina.
Acesta a mai precizat că nu știe totuși să se fi dat vreo autorizație pentru igienizare prin foc.
În ceea ce privește Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta Tulcea, reprezentanții acestuia au comunicat sec faptul că nu au fost solicitați.
Legea spune că „nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoane juridice”.
Pentru a putea face totuși această activitate legal, trebuiesc respectate câteva condiții:
- utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- realizarea arderii se face doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- trebuie asigurată supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
- utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
- trebuie asigurate toate mijloacele tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control.
Vorbind de incendii necontrolate într-o zonă protejată de lege – Delta Dunării, impactul asupra biodiversității este mare.
„Începând cu luna februarie, începe migrația păsărilor migratoare și care acum deja au ouă în cuiburi, iar aceste incendii le pot afecta grav. De asemenea, sunt afectate și reptilele și alte animale sălbatice“, a precizat dr. Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.
Reprezentanții IPJ Tulcea au precizat și ei că nu au fost solicitați să intervină și că aceste incendii pentru igienizare sunt ceva oarecum normal.
Be the first to comment