Profitând de prezența reprezentanților media la ședința extraordinară a Consiliului Local Tulcea, noul primar al municipiului, Ștefan Ilie, a dorit să prezinte o parte a echipei cu care va colabora pe durata mandatului său, la conducerea primăriei. Astfel, pe lângă cei doi viceprimari aleși prin votul consilierilor locali, George Şinghi şi Dragoş Simion, au fost prezenți și noul city manager, Nicolae Bibu, precum și noul consilier cu competențe delegate de administrare a patrimoniului, Bogdan Vasilescu. În perioada următoare, primarul va prezenta și restul consilierilor personali pe care îi poate avea, conform legii.
Noul city manager, primul din istoria municipiului, și-a început deja activitatea, iar unul dintre primele aspecte asupra căruia și-a aplecat atenția este cel al taxelor locale. În acest sens, Nicolae Bibu a anunțat că primăria a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre ce are drept scop reducerea taxei de habitat.
“În ceea ce privește reducerea de taxe, una dintre ele va fi taxa de habitat, proiect aflat deja în dezbatere publică, taxa va fi, cu siguranță, mai mică anul viitor, o să vă spunem la finalul dezbateri publice și cu cât”, a anunțat noul city manager.
Una dintre principalele probleme identificate de către primarul Ștefan Ilie este legată de eficientizarea aparatului administrativ, fiind deja în desfășurare un audit care să identifice posturile ineficiente din cadrul primăriei și al direcțiilor aflate în subordine, pentru a reduce astfel cheltuielile din bugetul local.
“Subvențiile vor scădea prin reducerea cheltuielilor. Atâta timp cât identificăm la fiecare serviciu în parte cheltuieli ce nu-și au rostul, este firesc că și banii pe care îi dă primăria pentru existența serviciului vor fi mai puțini. Primul lucru pe care l-am făcut a fost de a solicita celor care conduc aceste direcții propunerea lor de eficientizare. Foarte mulți bani s-au dus în locuri în care nu trebuiau să se ducă atâta timp cât nu suntem într-un proces de dezvoltare. Dacă vrem să fim generoși, trebuie să fim bogați”, a explicat edilul.
Ștefan Ilie a declarat că a găsit în primărie un aparat administrativ mai numeros decât se aștepta, dar că lucrurile se vor schimba, iar banul public se va cheltui mult mai eficient la Tulcea.
“Legat de eficiență, de echilibru, de reorganizare, am o statistică a numărului de posturi ocupate pe care le-am descoperit în cadrul primăriei municipiului Tulcea. În total, sunt 1497 angajați, pentru care cei mai mulți bani, peste 90 la sută, vin de la primărie, cu 197 mai mulți decât am crezut eu, fiind convins că sunt undeva la 1300. Vom reorganiza activități și compartimente, acest lucru trebuie să-l știe toată lumea. De astăzi, înainte, banul public la Tulcea trebuie cheltuit mult mai eficient”, a spus Ștefan Ilie.
O altă problemă majoră sesizată de către primar și echipa sa este cea a comunicării cu cetățenii municipiului, una deficitară și foarte greoaie. Din fericire, o problemă ce se poate schimba foarte rapid în sensul firesc, cel al respectului față de contribuabil.
“Cel mai acut tulceanul a simțit lipsa de comunicare cu autoritatea locală, foarte mult și-a dorit ca autoritatea locală să-i răspundă la întrebare, la mesaj, la doleanțe. Am cerut o situație a solicitărilor primite în luna septembrie și mi s-a spus că au fost 24 de solicitări, în timp ce acum, în timp ce noi vorbim, eu primesc sute de solicitări din partea tulcenilor. Rolul autorității locale este să răspundă și să rezolve problemele”, a punctat Ștefan Ilie.
Acesta a dat și exemplul unei societăți din subordinea primăriei, Energoterm, unde s-a implicat personal pentru a schimba modul în care angajații de aici înțelegeau să comunice cu tulcenii.
“Pot spune că Energoterm a crescut un pic comunicarea cu tulcenii, comunicare care nu exista sau exista într-o formă foarte greoaie. Cetățeanul intra pe pagina de Facebook, se ducea pe un link, link-ul acela trimitea pe pagina de sait, acolo se deschidea o fereastră unde trebuie să scrii cu foarte mare atenție. Să nu greșești, pentru că imediat îți spunea că nu există e-mail-ul respectiv, iar când trimiteai îți dădea eroare”, a povestit edilul.
Următorul lucru a fost să sune la numerele de telefon afișate pe saitul societății, ceea ce i-a pricinuit o experiență total neplăcută, aceiași pe care tulcenii o au de ani de zile.
“Eu când am făcut acele înregistrari, am sunat la numerele de telefon pe care dânșii le-au pus la dispoziție, nu la un call-center din Afganistan! Am sunat exact la numerele pe care ei le-au pus la dispoziție. Și n-a răspuns nimeni”, a continuat primarul tulcean.
Evident, intervenția personală la nivelul conducerii societății a avut darul de a schimba radical lucrurile, fiind în acest fel transmis un mesaj clar către toate direcțiile și serviciile aflate în subordinea primăriei.
“Imediat, până seara, Energotermul a început să răspundă și puteți face acum o încercare și să sunați sau să trimiteți mesaj și vor răspunde. Răspunzând, mulți cetățeni au fost rezolvați. Li s-au rezolvat problemele. Avem probleme cu Energotermul, nu doar de pierderi și transfer de energie, acum există zone unde anumite scări de bloc sau chiar camere, în cadrul unui apartament, nu se încălzesc.
Dar acum li se răspunde, li se spune care este problema, se vine la fața locului și foarte multe cazuri au fost rezolvate. Inclusiv cei de la centrală, care până acum își vorbeau în zeflemea, acum îți vorbesc altfel, aplicat, venind la orice oră și încercând să rezolve situația”, a mai spus primarul Ștefan Ilie.
Edilul a concluzionat, spunând că modul în care va decurge comunicarea dintre autoritatea publică locală și cetățenii municipiului se va schimba radical pe durata mandatului său.
“Noi vrem să punem la punct un sistem în care fiecare să-și asume responsabilitatea, de la primar, până la cel de la intervenție. Pentru oamenii care nu folosesc Facebook, vom avea un Telverde la care vor putea suna oricând și se va înregistra doleanța, problema pe care o expun, iar pentru celelalte categorii vom împărți municipiul în zone, în care un reprezentant, prin rotație, va comunica direct cu persoanele mai în vârstă, de exemplu, sau persoanele care nu pot folosi alte mijloace de comunicare din motive de sănătate. Suntem deschiși la orice formă de comunicare care aduce mai aproape comunitatea față de autoritatea publică locală”, a încheiat primarul municipiului Tulcea.
Be the first to comment