Jurilovca este o comunitate tradițional lipovenească din Delta Dunării cu o poveste colorată și animată asemeni unui basm rusesc. Odată cu inaugurarea noului port turistic din localitate se deschide și o nouă filă în istoria atât de captivantă a acestui așezământ pescăresc, devenit în ultimii ani „laguna albastră” a turismului românesc.
Sâmbătă seara, la Jurilovca, a avut loc spectacolul de inaugurare a noii piese de infrastructură, menită să aducă un plus de valoare nivelului de trai al locuitorilor, odată prin noile facilități de generație actuală puse la dispoziție, dar și prin atragerea unui flux din ce în ce mai dens de turiști care să descopere frumusețea zonei.
„Acest port, ca și celelalte investiții, dovedește încă o dată că, la Jurilovca, de fiecare dată când reușim să prezentăm o machetă de proiect, el devine realitate. Astăzi încă un vis de-ale mele a putut deveni realitate. Era nevoie de construirea acestui port, celui de-al doilea port în Jurilovca, pentru că avem solicitări.
Astăzi, când stăm de vorbă, avem peste 145 de cereri de acostare și noi vom da drumul acestui port deja cu capacitatea la maxim ocupată. Fapt pentru care noi, de la început, am gândit și am construit această infrastructură cu un potențial de dezvoltare până la 300 de locuri. Deci în următorii ani nu vom achiziționa decât pontoanele pentru investiția principală realizată, ca să putem fi în pas cu cerințele oamenilor”, a declarat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, pentru TLnews.
Despre importanța acestei realizări investiționale, primarul afirmă că mizează pe noul port să fie cheia unei dezvoltări pe orizontală pentru ceea ce reprezintă turismul la Jurilovca, dar și pentru amploarea celorlalte business-uri conexe. Printre altele, finalizarea noului port va însemna automat și crearea de noi locuri de muncă. În zonă este așteptat să crească numărul de ambarcațiuni, iar pentru acestea va fi nevoie de personal calificat pentru a le conduce în siguranță.
„M-am gândit să anunț cumva sau să aduc la cunoștința celor din Jurilovca oportunitatea de a se gândi foarte serios să își facă spălătorii, hangare, pentru ambarcațiuni, pentru că în Jurilovca se va naște un nou tip de business, pe care noi nu l-am avut până acum. Eu îmi doresc, pe cât se poate, să câștige cetățenii, să se implice în investiții și să aibă nădejdea că noi nu îi vom dezamăgi și vom fi lângă ei”, a mai dat asigurări primarul Eugen Ion.
Arhitectura marinei de la Jurilovca a fost gândită în perspectiva viitorului, astfel încât să fie de actualitate nu doar în prezent, ci și să poată ține pasul cu evoluția tehnologică rapidă. Pe lângă spațiu generos și surse de apă potabilă, portul pune la dispoziția beneficiarilor și surse de curent pentru încărcarea mașinilor electrice și, desigur, a ambarcațiunilor propulsate electric.
„Nu este numai un port sau o zonă de acostare a ambarcațiunilor. Ne-am dorit să fie mult mai mult decât atât, adică avem o zonă de promenadă, avem foarte mult spațiu verde. Undeva la 40% din suprafața construită cuprinde spațiu verde, am ținut foarte mult la acest lucru. Avem și o zonă de parcări, peste 50 de locuri de parcare în zona acestui proiect, avem panouri solare, avem prize de reîncărcare pentru mașini, prize de reîncărcare pentru bărcile electrice care vor apărea în următoarea perioadă”, a mai menționat șeful administrației locale din Jurilovca.
Pentru inaugurarea a celei mai noi și mai ambițioase investiții de până acum de la Jurilovca, primarul Eugen Ion și-a dorit un eveniment cu fast care să îi includă și să îi bucure, în special, pe cetățenii din comună, beneficiarii proiectului.
„Este un eveniment prin care ne-am dorit să ieșim din tiparul pe care îl vedem de obicei la inaugurarea unei investiții și pentru că întotdeauna, la Jurilovca, ne dorim ca orice investiție sau bucuria oricărei investiții să fie împărtășită cu cât mai mulți oameni, pentru a ne convinge pe viu că ceea ce noi, administrația publică locală transmitem cu doi, trei ani în urmă, în funcție de cum prindem finanțarea pe un proiect și așa cum prezentăm o machetă, ea chiar devine realitate și nu este o glumă, am un singur «regret», că a ieșit mai bine ca în machetă. Fără lipsă de modestie, chiar a ieșit ceea ce ne-am propus cu toții”, a mai afirmat Eugen Ion.
Eugen Ion a mai precizat faptul că în următorii ani, administrația publică locală va oferi posibilitatea de concesiune a zonelor pentru terasele care pot fi amplasate în proximitatea portului turistic. Până atunci însă, în weekendul inaugural al noi atracții turistice de la Jurilovca, sutele de persoane venite să asiste la spectacol, au avut posibilitatea să se delecteze cu o sumedenie de preparate specifice deltaice în zona special amenajată, unde peștele de diverse sortimente a sfârâit îmbietor pe plite ori pe grătare, midiile proaspete în sos roșu au făcut și ele cu ochiul vizitatorilor, iar storceagul preparat după rețeta originală a pescarilor de odinioară a făcut furori.
„Aici avem storceag. Normal, este luat de la Sfântu Gheorghe, acolo s-a inventat storceagul, noi de acolo l-am preluat. El se face în mai multe feluri. Noi l-am făcut cu ou dres cu smântână. Cei de la Sfântu Gheorghe îl fac cu cartofi și sos roșu, e un fel de tocană, așa, mai dens. Sunt mai multe feluri de a-l prepara. Prima dată se călesc legumele, se pune ceapa, morcovul, cartofii se călesc în ulei, după care venim cu apa, după aceea punem pește, iar la sfârșit după ce se fierb peștele și cartofii, venim cu smântâna dreasă cu ou”, a dezvăluit, pentru TLnews, unul dintre bucătarii prezenți la eveniment.
Epilogul evenimentului inaugural de la Jurilovca s-a scris, pe cer, cu lumina a circa 200 de drone care au creat un spectacol spendid în care au descris o zi obișnuită din viața unui pescar din Deltă, o zi cu furtună, dar la capătul căreia se așterne liniștea și omul triumfă asupra naturii. Deși greu de egalat ca impact artistic, spectacolul de drone a fost urmat de o scurtă paradă nocturnă a pescarilor și de un fabulos foc de artificii.
Investiția în noul port turistic de la Jurilovca a fost de circa patru milioane de euro, bani atrași prin fonduri europene, sumă la care administrația locală a participat cu o fracție de două procente.
„Putem spune că este perla investițiilor de până acum de la Jurilovca, dar și motorul investițiilor următorilor ani”, a mai punctat primarul.
Acesta a mai completat spunând că, deoarece investiția în amenajarea portului a fost una consistentă, în anii următori, pentru lărgirea capacității până la maximul estimat de 300 de locuri, administrația publică locală mai are nevoie să identifice finanțări de doar 600.000 de euro.
Materializarea a ceea ce, în urmă cu doar câțiva ani, era doar o machetă, îl ambiționează pe primarul comunei Jurilovca să investească în noi proiecte menite să sporească nivelul calității vieții oamenilor din comunitate.
„Nu stăm pe loc, așa cum am anunțat, am emis ordinul de începere a lucrărilor pentru începerea lucrărilor la canalizarea din satul Vișina, ultima localitate care urmează să intre în procesul de reabilitare al instalației și al proiectului pentru canalizare și apă uzată. După care, dar în același timp cumva, începem cu Sălcioara, unde deja am rezolvat canalizarea, avem licitația ridicată pe SEAP, intrăm la asfaltare. Cu proiectele pe care le vom derula în următorii doi ani de zile vom termina toată infrastructura din toată comuna noastră”, promite primarul.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment