Diabetul este numit și “ucigașul tăcut” din cauza modul în care își face apariția în organism, fără să fie la început foarte agresiv în exprimare. Când deja simptomele apar, el deja este instalat în corp. Totuși, specialiștii atrag atenția că diabetul are mai multe semne care pot ridica anumite suspiciuni, iar dacă acestea sunt analizate de la început, atunci situația nu s-a mai putea agrava. De asemenea, sunt importante modul de viață și chiar istoricul familial deoarece aceștia reprezintă factori agravanți, care pot duce la apariția diabetului.
Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru de la Ovidius Clinical Hospital a povestit pentru TLnews despre prevenția care se poate face în privința diabetului.
“Există trei nivele de prevenție: primară, secundară și terțiară. Prevenția primară ne interesează cel mai mult și este cel mai puțin discutată, în sensul că vrem să prevenim apariția bolii și atunci trebuie să discutăm care e categoria de risc, cui supunem această prevenție.
Există anumite categorii de risc și anume: persoane cu istoric familial de diabet, persoane care sunt cu exces de greutate pe termen lung, persoane care au un istoric de glicemii modificate, dar până la o valoare diagnostică de 126 sau un istoric de hemoglobină glicozilată până în 6,5, persoane cunoscute cu istoric de diabet gestațional, deci diabet de sarcină și nu în ultimul rând persoane care au avut un eveniment vascular acut de tip infarct miocardic, accident vascular, creșteri de tensiune sau chiar modificări ale grăsimilor în sânge”, a declarat specialistul de la Ovidius Clinical Hospital.
Totuși, cea mai bună prevenție a diabetului o constituie un stil de viață echilibrat, cu activitate fizică regulată. Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru explică:
“Piatra de temelie a prevenției în diabet este stilul de viață și optimizarea stilului de viață. Când spunem optimizarea stilului de viață, există multe nivele la care trebuie să lucrăm: nutriția, activitate fizică, orar regulat și să nu uităm că suntem ceea ce mâncăm și cum ne mișcăm. În momentul în care există abateri pe termen lung, repetate cu regularitate, există un impact asupra organismului cu efecte pe măsura abaterilor”.
Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru consideră că această prevenție trebuie să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă și a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, acolo unde populația se confruntă cu un exces ponderal încă din copilărie.
“Toți trăim efectul pandemiei de COVID-19, dar nu știm de fapt că noi trăiam în pandemia diabezității și a obezității, care, de fapt, nu era conștientizată. Americanii sunt foarte buni la studii și la acest moment peste 60% din populație este cu obezitate. Obezitatea este cauza a 80% din cazurile de diabet zaharat. Ne gândim, da, obezitatea este piatra de temelie, de ce? Pentru că suntem ceea ce mâncăm și cum ne mișcăm. Este prețul progresului și din păcate și a adoptării unui stil în afara tradițiilor binecunoscute”, a povestit specialistul de la Ovidius Clinical Hospital.
Dar cum apar primele semne și când o persoană începe să fie îngrijorată de apariția diabetului? Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru a afirmat că în cazul în care primele semne își fac simțită apariția, atunci se impun evaluări suplimentare.
“Există un indice de risc pentru diabet zaharat, un spor de risc la un punctaj peste 7, este un risc moderat pentru diabet zaharat. Se recomandă evaluări suplimentare în funcție de recomandarea medicului specialist. Dar atâta timp cât ai în familie istoric de diabet, ești cu exces de greutate pe termen lung -și când vorbesc exces de greutate nu înseamnă că trebuie neapărat să fii încadrat în obezitate, inclusiv supraponderea intră la exces ponderal – ești o persoană sedentară, nu te miști deloc, zi de zi te deplasezi cu mașina și în restul timpului nu acorzi un 30 de minute pe zi sau 60 de minute la două zile pentru activitate fizică regulată.
Și când spunem activitate fizică regulată nu înseamnă că trebuie să mergem la sală obligatoriu. Ideal este să ieșim în aer liber, să alergăm, mers rapid, bicicletă, să ieșim la o ședință de înot. Adică, nu numai a merge la sală înseamnă sport”, a povestit Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru.
Ea a menționat nimeni nu ne împiedică să facem o activitate fizică, trebuie doar să existe voință în acest sens.
„În ultima perioadă toate consulturile de nutriție au început așa: în urma pandemiei și activității profesionale de acasă, m-am îngrășat. Și ne-au închis sălile și nu avem unde să mergem să facem sport. Dar activitatea fizică regulată și sănătoasă este aceea care se desfășoară în aer liber, de intensitate moderată, o oră la două zile sau 30 de minute în fiecare zi. Nu ne împiedică nimeni să facem activitate fizică. Trebuie doar să dorim”, a mai afirmat specialistul de la Ovidius Clinical Hospital.
Atunci când o persoane vine la medic cu suspiciunea de diabet, atunci sunt recomandați mai mulți pași.
“Trebuie să evaluăm starea de sănătate a persoanei respective, atât prin prisma personală, cât și prin istoric familial. Recomandăm analize în funcție de ce identificăm ca și istoric personal, ca și istoric familial, dar și istoric de analize. Calculul indicilor antopometrici, asta înseamnă să vedem statusul de nutriție, greutatea.
Este cu greutate normală, este cu greutate în exces, cât de mare este excesul de greutate, inclusiv măsurarea circumferinței abdominale și a altor indici și dacă avem la dispoziție putem inclusiv o analiză corporală. Ce înseamnă analiză corporală?
Un procent de masă grasă, masă musculară, hidratarea organismului, necesarul energetic, vârsta metabolică de care toată lumea se sperie și ulterior să concluzionăm pe o prescripție medicală nutrițională personalizată, plus minus medicație dacă se identifică vreo problemă pe glicemie”, a povestit Asis. Univ. Dr. Sorina-Alina Chelaru.
Ea a mai precizat că această afecțiune poate fi reversibilă în anumite condiții.
“Poate fi reversibilă în contextul în care ne optimizăm stilul de viață, scădem în greutate până la o greutate normală și ulterior o menținem pe termen lung. Oricând ne întoarcem la aceleași obiceiuri defectuoase, lucrurile o iau în același sens”, a spus specialistul OCH.
Sorina-Alina Chelaru poate fi găsită la Policlinica OCH. Aceasta este situată pe Strada Flămânda nr. 19, Constanța. Telefon: 0241 480 400. EMAIL: office@ovidius-ch.ro.
Be the first to comment