Pentru locuitorii din satele Colina și Sarinasuf prima grijă nu este calitatea apei, ci cantitatea apei. Sistemul de alimentare cu apă curentă este vechi, țevile sunt deteriorate, iar presiunea apei foarte mare, ceea ce duce de multe ori la nenumărate avarii.
Astfel că, primarul din comuna Murighiol a acesat fonduri europene în valoare de peste 1 milion de euro menite să rezolve această mare problemă cu care se confruntă populația.
”Acest proiect constă în reabilitare și extindere a sistemului cu apă Sarinasuf-Colina, a fost necesară acesarea unui proiect pentru această lucrare deoarece cea veche este făcută din anii 70-75, a fost executată din țeavă din argociment și din oțel ceea ce la ora actuală nu mai este permis”a spus primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov.
La ora actuală, sistemul de alimentare cu apă funcționează prin presiunea pompelor existente, puțurile sunt sub formă de gheizer și nu există un bazin de stocare a apei care să preîntâmpine presiunea foarte mare care se exercită asupra instalației de alimentare cu apă. Iar asta nu este singura problemă, în momentul în care energia electrică este întreruptă nici sistemul de alimentare cu apă nu funcționează.
”De multe ori se produce un inconvenient sau un neajuns în situații în care apare un incendiu neexistând posibilitatea de a se racorda pompierii la sistemul de alimentare cu apă și a intervenii asupra incendiului”, a mai afirmat primarul comunei Murighiol.
Odată cu finalizarea acestui proiect, sistemul de alimentare cu apă va avea un bazin nou și va putea să asigure apa curentă atât pentru consumul cetățenilor cât și a mașinilor de intervenție în caz de necesitate.
”Sperăm ca acest proiect să se finalizeze anul acesta deoarece problemele la vechiul sistem de alimentare cu apă au existat și persistă. Țevile fiind deteriorate în proporție de 40%, avariile sunt nenumărate, chiar aveți de față aici o avarie care s-a produs datorită presiunii mari care s-a exercitat asupra sistemului de alimentare cu apă” a precizat primarul Filip Ivanov.
Lucrările la sistemul de alimentare cu apă sunt executate în proporție de 33%. A fost montată țeava în satul Colina urmând să se facă căminele unde sunt vanele care dirijează apa și vanele care sunt folosite pentru intervenție în diferite împrejurări.
”Acum suntem la Colina am început cu acest sat deoarece insuficiența apei e mai mare aici decât la Sarinasuf pentru că este capăt de coloană și presiunea era foarte mică sau insuficientă în această perioadă” a precizat primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov.
Cu problema insuficienței de apă potabilă se confruntă toate satele din comuna Murighiol, astfel că primarul Filip Ivanov a inițiat un alt proiect care să asigure apa potabilă și pentru satele Dunăvățu de Sus, Dunăvățu de Jos, Murighiol și Plopu.
”Deoarece cantitatea apei este foarte mare, puțurile existente sunt sub formă de gheizere, apa ieșind pur și simplu din pământ. Lucru acesta ne bucură și trebuie să exploatăm această zonă, e o zonă foare aproape de Lacul Razim, este o zonă care are mult nisip ceea ce demonstrează și calitatea apei deoarece nisipul este un material filtrant foarte bun care dă calitatea apei. Se știe că apa de medii adâncime e o apă care nu trebuie clorinată foarte mult, nu este o apă care se ia din Dunăre și trebuie să treacă prin foarte multe filre și necesită o cantitate mai mare de clor ceea ce și calitatea apei este alta” a mai adăugat Filip Ivanov.
Asigurarea unui trai decent pentru cetățenii celor șapte sate pe care le are în componență comuna Murighiol a fost mereu o prioritate pentru Filip Ivanov.
”Dacă ne întoarcem cu ani în urmă o să vedem că acest sat (n.r.Colina) a fost un sat mare, a fost un sat predominant turcesc, dar cu trecerea anilor, a perioadei comunismului s-a depopulat. În ultima perioadă, au început să se întoarcă tinerii și nu numai pe terenul părinților, bunicilor, străbunicilor. Știm că de la legea 18 privind retrocedarea terenurilor s-au pus în posesie sute de persoane care au venit și își revendică aceste drepturi”, a mai spus primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov.
Dezvoltarea accelerată de care se bucură comuna Murighiol datorită turimului din Delta Dunării a început să se vadă și în satele arondate.
”Ne bucurăm că populația este în creștere, vin investitori în zonă, sunt foarte multe zootehnii, pentru că în perioada comunistă în această zonă zootehnică își urma cursul ei”, a explicat Filip Ivanov.
După revoluție toate amenajările zootehnice au fost luate de persoane fizice sau juridice care își desfășoară activitatea și la ora actuală.
”Pe noi ne bucură faptul acesta pentru că se elimină astfel disconfortul animalelor ținute în gospodări și legislativ este interzisă treaba aceasta, dar aici este un lucru bun ca și la Sarinasuf, și aici și acolo au fost saivane specializate pentru creșterea animalelor. La ora actuală populația care se ocupă predominant cu creșterea animalelor, le ține departe de sat. Este un lucru benefic”, a mai spus primarul din Murighiol.
Biserica Sfântul Gheorghe din Sarinasuf, reabilitată
Investițiile în comuna Murighiol se fac din fonduri europene, guvernamentale sau de la bugetul local, cum s-a întâmplat în cazul Biserici Sfantul Gheorge din satul Sarinasuf care a trecut de curând printr-un amplu proces de reabilitare.Timpul și-a pus amprenta pe lăcașul de cult, iar administrația locală și-a propus să ia măsuri în acest caz.
”Reabilitarea a constat în remediera acoperișului și o parte din zidăria actuală cât și reabilitarea catapeteasmei din interiorul bisericii. Lucrarea a fost de peste un miliard și jumătate de lei, ea s-a desfășurat pe parcursul a cel puțin doi ani, lucrările le-am terminat în primăvara aceasta”, a incheiat primarul Filip Ivanov.
Be the first to comment