Un vechi vis al tulcenilor prinde contur! După aproape 30 de ani, timp în care faleza s-a aflat în administrarea ADPM Galați, și după un efort concentrat al autorităților publice județene, faleza orașului dunărean a fost transferată în administrarea Consiliului Județean Tulcea.
În scurt timp de la intrarea în posesie, președintele Horia Teodorescu, împreună cu echipa sa de la CJ Tulcea, a făcut toate demersurile necesare obținerii unei masive finanțări din fonduri europene pentru modernizarea falezei și a infrastructurii portuare. Este vorba despre un proiect de aproximativ 40 de milioane de euro, sumă suportată din Fondul European de Dezvoltare Regională (75 la sută), din bugetul de stat (23 la sută) și din bugetul CJ Tulcea (2 la sută).
Lucrările au demarat în această vară, după ce s-a semnat un contract cu societatea Max Boegl România, parte a grupului german Max Boegl, cea care a câștigat licitația publică.
“Eu sper ca în doi ani de zile această faleză să arate așa cum își doresc tulcenii. În afară de proiectul major, de structura de rezistență, noi am mai făcut un concurs de soluții, cu mai mulți arhitecți, prin care am dorit să obținem partea de design, adică să vedem cum va arăta, unde să punem o fântână arteziană, unde să punem băncuțe pentru pensionari, ce putem oferi copiilor și cum mobilăm noi această faleză a Tulcei, astfel încât să arate așa cum vedem și în alte porturi din Europa, o faleză pe placul tulcenilor, în folosul tulcenilor, pentru cei care vor veni după noi.
Va fi o faleză reprezentativă, ținând cont și de un alt aspect important, va fi poarta de intrare în Delta Dunării, și poate deveni un reper și o emblemă pentru toți cei care ne calcă pragul”, a declarat, pentru TLnews TV, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
În conformitate cu proiectul, lucrările au în vedere mai multe etape, iar la final, tulcenii vor beneficia de o faleză modernă, atractivă, dar și eficientă din punct de vedere economic, noua infrastructură portuară urmând să ofere condiţii optime de acostare a navelor fluviale.
“Din punct de vedere tehnic, lucrările sunt structurate pe trei categorii: consolidare, adică refacerea structurii falezei, lucrări de modernizare și lucrări de construcție a noilor instalații, mă refer la instalații fluviale, de iluminat, și așa mai departe.
Deocamdată atacăm lucrările de consolidare, care constau în realizarea unui perete vertical, longitudinal, de-a lungul cheiului, cu înălțimi și adâncimi diferite, un perete cu coloane din beton armat, cu ancoraje corespunzătoare și cu specificul fiecărei zone de acostare”, a explicat pentru Tulcea NEWS inginerul Constantin Duțu, șef de lucrări Faleza Tulcea.
Conform acestuia, lucrările de consolidare vor fi finalizate în maxim doi ani, iar concomitent vor fi demarate și lucrările de modernizare. Termenul de realizare a lucrării și punere în funcțiune este de trei ani.
Be the first to comment