Turismul este una dintre cărțile de vizită pentru orice țară, iar noi avem Delta Dunării care ne încântă cu un peisaj mirific și unic în Europa. Comuna Murighiol dispune de semnificative resurse turistice naturale și este locul cel mai facil de legătură cu alte localități turistice cum ar fi Sfântu Gheorghe, Sulina sau Crișan.
Pentru a veni în sprijinul turiștilor administrația locală din Murighiol s-a gândit să realizeze un miniport în comună. Proiectul prevede printre altele, amenajarea unui cheu de acostare a navelor, construcția unei clădiri administrative și cel mai important, amenajarea insuliței existente.
”Lucrările care se vor executa în acest proiect sunt: amenajarea infrastructurii de acostare pe canalul de legătură la Dunăre pe o suprafață de 1200 de metri pătrați pe malul drept. Pe malul stâng, se amenajează o platformă cu un spațiu administrativ, un amfiteatru, un teren de sport, spații de recreere, un turn de observație, se vor amenaja locuri de joacă, centru de activități, grădină senzorială, alei pietonale, piste de bicicliști, spații verzi, spații pentru utilități și pentru alte destinații” a spus Andreea Cernomoriț, Responsabil Achiziții Publice la Primăria Murighiol.
Turiștii care vizitează Delta Dunării sunt primii beneficiari ai unor astfel de investiții de infrastructură, aici se va realiza și o parcare, iar legătura dintre miniport și insulița apărută în timp în zonă, se va face prin realizarea unei pasarele pietonale. Lungimea totală a frontonului de acostare ajunge la 1.100 de metri lungime, iar acest miniport are o capacitate de 120 de ambarcaţiuni.
”În cadrul acestor suprafețe se vor realiza 12 pergole din lemn, vor fi racorduri de apă și canalizare, vor fi instalații și construcții aferente și tot ce mai este necesar pentru o bună funcționare a acestei zone. Pe malul stâng se va amenaja cu pontoane de acostare ca și pe malul drept, cel care face legătura cu Dunărea. Dar aici va fi o zonă de acostare din lacul Murighiol, turiștii care vor veni vor debarca, se vor recreea în acest spațiu după care se pot întoarce la locurile de cazare din localitatea Murighiol” a mai spus Andreea Cernamoriț.
Proiectul are o valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro și este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Administrația locală se gândește și la o extindere în acest sens. Pe lângă dezvoltarea infrastructurii, reprezentanții primăriei și-au propus și amenajarea malului cu locuri de acostare. Ambarcațiunile acostează în mod haotic și dezordonat la malul canalului, ceea ce produce efecte negative atât pentru siguranța navigației, cât și pentru buna desfășurare a operațiunilor de ambarcare/debarcare pasageri. În prezent, terenul din acea zonă aparține Ocolului Silvic, dar sunt discuții pentru a se realiza un schimb de terenuri.
”Am făcut demersuri pentru schimbul de teren și acolo ne dorim să facem pentru amenajarea a 51 de pontoane care va cuprinde un număr de 204 locuri de acostare pentru ambarcațiuni care vor avea lățimea cuprinsă între 2,5 metri și 5,5 metri. Ne dorim chestia asta, suntem la faza de a face schimbul de teren cu Ocolul Silvic iar când acest lucru va fi posibil și se va realiza atunci vom începe demersurile în sensul de a face studiul de fezabilitate și după aceea proiectarea și sperăm ca locuitorii și nu numai, turiștii, mai ales cei care vin la Murighiol și cei care urmează să meargă spre Crișan, Sfântu Gheorghe să se bucure de acest proiect” a precizat Valentina Lare, responsabil investiții în cadrul Primăriei Murighiol.
Scopul acestui obiectiv este în principal creșterea potențialului turistic al zonei. Lucrările propuse aici vin în completarea proiectului aflat în desfășurare ”Creeare infrastructură de agrement în zona turistică Murighiol”. Astfel, realizarea unor noi locuri de acostare și implicit atragerea turiștilor către localitatea Murighiol.
Drumurile din Dunăvățu de Jos, asfaltate
Nici satul Dunăvățu de Jos nu a fost uitat de primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov. Aici lucrările la drumuri sunt în toi. Toate arterele secundare au fost lărgite pietruite din bugetul local. De asemenea, toate străzile vor avea canalizare și vor fi astaltate cu bani de la Guvern prin Programul Operațional Regional.
”Este o mare realizare în Dunăvățu de Jos, în termen de 2 luni am făcut recepția și am finalizat lucrarea la drumurile secundare din tot Dunăvățu. Mai avem proiectul de canalizare și asfalt și sperăm că anul viitor să începem și asfaltarea” spune viceprimarul comunei Murighiol, Georgeta Gheorghe.
Din bugetul local s-au modernizat străzile, acest lucru a însemnat: scarificare, denivelare, cilindrare a drumurilor, compactare cu starea de piatră, o udare, suprafața totală a lucrărilor va fi de 29.750 de metri pătrați, proiectul având o valoare de 423 de mii de lei.
Primarul Filip Ivanov reușește să reabiliteze astfel toate drumurile din Dunăvățu de Jos. Atenția administrației locale din Murighiol este îndreptată atât pentru bunăstarea turiștilor care ajung în Deltă, cât și pentru a îmbunătăți viața locuitorilor.
Be the first to comment