Turiștii care aleg să-și petreacă concediul departe de aglomerația urbană sunt din ce în ce mai mulți, iar cea mai frumoasă și inedită destinație turistică din România este Delta Dunării. Comuna Murighiol reprezintă principalul punct de atracție pentru cei care optează pentru o vacanță în inima Deltei Dunării, și asta pentru că localitatea are avantajul de a fi accesibilă turiștilor pe cale rutieră.
”Cel mai mare avantaj este infrastructura care s-a dezvoltat și asta ne-a avantajat pe noi, localnicii, pentru că să ajungi la Sfântu Gheorghe este mai greu trebuie să ajungi la Murighiol sau la Tulcea, de la Tulcea trebuie să aștepți să iei vaporul care este la câteva ore distanță. De la Tulcea la Murighiol sunt 38 de kilometri deci se ajunge foarte ușor. De la Constanța la Murighiol la fel, infrastructura este foarte bună, se ajunge foarte ușor, deci nu ar avea motive să nu ne viziteze”, spune Valentina Lare, responsabil investiții în cadrul Primăriei Murighiol.
Pentru a veni în sprijinul turiștilor, Primăria le oferă acestora posibilitatea de a afla informații despre atracțiile naturale și traseele turistice din zona Murighiol-Dunăvăț de la Centrul de Informare Turistică.
”Centrul de informare este deschis de la ora 08.00 până la 16:30. Îi pot îndruma către principalele puncte turistice, în același timp ei își pot achiziționa permise pentru pescuit și de acces de turist. Permisul de pescuit este gratuit, iar cele de acces, în funcție de perioada în care vor sta în Deltă au o anumită cotravaloare. Pe lângă Delta Dunării avem și Cetatea Halmyris cu Mănăstirea Halyrims, pensiunile din zonă care unele dintre ele au și un Aqua Park”, a spus Adina Oltianu, ghid de turism – CNIPT Murighiol.
Însă aventura în Delta Dunării pornește abia după ce ți-ai parcat mașina. Tărâmul unic și sălbatic începi să-l cunoști atunci când ai pornit în plimbare cu barca pe canalele lacurilor Razlem și Murighiol. Barcagii, care sunt cei mai buni ghizi, sunt localnicii care cunosc zona și cu ochii închiși.
”Angajații noștri sunt localnici, cunosc zona foarte bine și cu ochii închiși, ei pot duce turiștii noștri pasionați de pescuit la pescuit de știucă, pe brațul Sfântu Gheorghe, să-i lase la crap, la staționar. Se pot face foarte multe lucruri dacă ești pasionat de natură, de relaxare, ești pasionat de fotografie, putem organiza excursii fotografice în primul rând să fotografiem lebedele, pelicani, toată fauna și flora acestei zone superbe”, a adăugat Loredana Dima, administrator pensiune în Dunăvățu de Jos.
Iar dacă ești iubitor de natură și de aventura la Murighiol ai posibilitatea de a campa cu cortul sau cu rulota. Prețul pentru o zi este de 50 de lei pentru rulote, iar pentru cei care aleg ca și variantă cortului prețul este de 30 de lei.
”În localitatea Murighiol avem parcul de rulote pentru cei doritori care vor să vină cu cortul pe timpul verii, avem locuri pentru campare de rulote și corturi. Ca și utilități include: dușuri, toalete în incintă, locuri de parcare pentru mașini”, a spus viceprimarul comunei Murighiol, Georgeta Gheorghe.
Odată ce administrația locală a făcut o prioritate pentru dezvoltarea turismului, au început să apară și investitorii.
”Pe perioada iulie-august avem ocupat în proporție de 80%, iar în această perioadă o cameră dublă costă 250 de lei pe zi cu micul dejun inclus. Avem angajați numai din localitate, din Dunăvățu de Jos, avem barcargii, avem cameriste. Ne-a ajutat cu infrastructura că s-au făcut drumurile până la noi, pentru că era un drum foarte distrus”, adaugă Florin Dima, administrator de pensiune.
În Murighiol și satele arondate opțiunile de cazare la pensiuni și hoteluri sunt pentru toate bugetele și includ multiple facilități: piscină exterioară, loc de joacă pentru copii, debarcader unde turiștii pot pescui, excursii organizate în toată Rezervația: Gura Portiței, Sulina, Pădurea Letea, pădurea Caraorman, Sf. Gheorghe, și nu în ultimul rând restaurante cu specific local.
”Restaurantul nostru are specific pescăresc în principal, pregătim tot felul de preparate din strămoși, avem zacuscă, avem icre, ciorbă de pește, storceag, vestitul stroceag de sturion care este senzațional, pește afumat, pește marinat. Toate făcute de bucătarii noștri de aici din zonă. Pentru cei care nu mănâncă pește, găsim și alte variante. Găsim foarte multe preparate, fructe de mare, hamsii chiar dacă nu sunt de la noi din zonă, sunt foarte căutate si vândute. Aveți o gamă foarte variată, avem prețuri pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele”, a mai spus Loredana Dima, administrator pensiune.
Proiecte noi de investiții pentru comuna Murighiol
Primarul din Murighiol, Filip Ivanov, a depus o cerere de finanțare la Guverm ce vizează dezvoltarea infrastructurii de agrement în zona turistică Murighiol. În prezent, turiștii care ajung în localitate beneficiază de serviciile pe care le asigură spațiile de cazare, neexistând locuri special amenajate de relaxare sau de agrement ale Primăriei.
Prin acest proiect, administrația locală își dorește să amenajeze o zonă cu un parc care va cuprinde: un amfiteatru pentru 265 de persoane, un turn de observație de 24 de metri, spații administrative, spații sanitare, locuri de joacă pentru copii, zonă unde vor fi amenajate locuri cu aparate de fitness (inclusiv pentru persoanele cu handicap), locuri de recreere dotate cu mobilier urban, pistă de biciclete, și nu în ultimul rând o grădină senzorială.
”Proiectul se află în evaluare. Să sperăm că ne vor și chema la semnarea contractului de prefinanțare și lucrările să și înceapă. Să se bucure de ele atât localnicii, această lucrare o să dezvolte turismul în zona noastră care și așa este destul de dezvoltat, dar ne dorim ca turismul să fie pentru localnici benefic, dar și pentru turiștii care vin, să aibă zone unde să se recreeze și copii unde să se joace și noi să beneficiem toți de această lucrare. Fondurile sunt pe POR, iar valoarea proiectului este de 24 de milioane de lei”, spune Valentina Lare, responsabil investiții în cadrul Primăriei Murighiol.
De asemenea, reprezentanții Primăriei și-au propus și amenajarea malului cu 50 de pontoane. Ambarcațiunile care ajung în zonă acostează în mod haotic și dezordonat la malul canalului, ceea ce produce efecte negative pentru siguranța navigației. În prezent, terenul din acea zonă aparține Ocolului Silvic, dar sunt discuții pentru a se realiza un schimb de terenuri.
”Prin proiectul dezvoltarea infrastructurii, va fi și malul amenajat și pe o parte și pe cealaltă unde vor avea localnicii spațiu să-și lase bărcile și să acosteze la mal”, a încheiat Valentina Lare.
Be the first to comment