Una dintre principalele porți de acces către fascinanta lume a Deltei Dunării este satul tulcean Murighiol, localitatea de reședință a comunei cu același nume. Administrația publică locală a înțeles potențialul turistic al zonei și a decis să investească în dezvoltarea infrastructurii de agrement, pentru a crește astfel atractivitatea zonei.
„Murighiol reprezintă un punct de atracție foarte important pentru turiștii care vin în Delta Dunării. Majoritatea sunt atrași de Murighiol pentru că au confortul faptului că pot ajunge cu mașina proprie și atunci nu depind de transportul cu barca. De-a lungul timpului cererea a crescut foarte mult pe zona noastră, prin urmare și investitorii au simțit acest lucru, au venit și au investit în numeroase pensiuni și hoteluri, oferind locuri de cazare pentru turiști și locuri de muncă pentru localnici.
Mai mult, la rândul lor, localnicii au investit la rândul lor, și-au achiziționat ambarcațiuni cu care să ofere plimbări în Deltă, unde ei cunosc foarte bine traseele, au construit locuri de cazare, camping-uri. Asta a dus la creșterea numărului de turiști, iar în momentul de față dispunem de 94 de spații de cazare clasificate la Ministerul Turismului, care oferă aproximativ 13.000 de locuri de cazare, care sunt ocupate în sezon”, a declarat pentru TLnews, Ana Maria Siminischi, agent de turism la Centrul Local de Informare Turistică Murighiol.
Totuși, de la an la an, s-a putut observa o afluență de turiști din ce în ce mai mare, astfel încât la sugestia primarului Filip Ivanov consilierii locali au înțeles necesitatea de a crea noi puncte de atracție în zonă, în completarea celor pe care natura le oferă cu generozitate.
„În afara atracțiilor turistice cunoscute la noi în zonă, cum sunt Cetatea Halmyris sau arealul Deltei Dunării, care este principalul punct pe care doresc să-l viziteze turiștii, era nevoie de încă un spațiu de recreere, încă un spațiu în care dumnealor să-și petreacă timpul, astfel încât perioada petrecută la noi să nu mai fie de 2-3 zile, ci să-și poată ocupa mai multe zile și să-și facă un sejur mai mare aici, la Murighiol. Prin urmare, administrația publică locală a gândit acest proiect, care să ofere ceva în plus față de ceea ce ne oferă deja natura”, a explicat Ana Maria Siminischi.
Cum principalul punct de atracție îl reprezintă zona actualului miniport de agrement din Murighiol, s-a luat decizia ca tot acolo să fie realizată și noua investiție, chiar dacă soluția tehnică nu a fost ușor de găsit, în condițiile în care o mare parte din areal era acoperit de apă.
„Soluția constructivă pentru acest proiect, care reprezintă un proiect de infrastructură, este creată prin acumularea uscatului din lac, într-o suprafață totală de două hectare, aceasta realizându-se prin execuția unui dig din piatră, perimetral, pe toată zona, care ulterior va fi umplută, făcându-se totodată epuizmente, cu extragerea apei din zona care trebuie acumulată”, a explicat Georgel Chirac, dirigintele de șantier.
Noul spațiu de agrement cuprinde construcția unui amfiteatru, unde vor putea fi organizate spectacole, amenajarea unor terenuri de fotbal, tenis și baschet, dar și a unui turn de observație, pentru cei care doresc să „vâneze”, prin intermediul aparatelor foto, capturi spectaculoase cu fauna Deltei.
„Perioada de implementare este până la finalul acestui an, timp în care se va realiza, deoarece partea mai dificilă, de realizare a digului și a umpluturii, s-a încheiat deja. Deja s-a început lucrul la clădirea administrativă, iar la finalizarea proiectului, zona va fi mult mai atractivă pentru turiști, dezvoltând interesul acestora de a veni în vacanță la Murighiol. Evident, obiectivul nu este dedicat doar turiștilor, este un obiectiv al comunei Murighiol și al comunității sale”, a mai declarat Georgel Chirac.
Soluția de finanțare este prin fonduri europene, suma totală a proiectului fiind de aproximativ 24,3 milioane lei, bani accesați în cadrul Programului Operațional Regional (POR).
Be the first to comment