Într-o comună unde primarul este profesor de sport la bază, se vede performanța în domeniu, de departe. Casimcea are atâtea echipe de fotbal și de handbal încât ar putea da și la vecinii din jur! Băieți și fete pe diferite grupe de vârstă, activează în competițiile locale și regionale, iar cupele și diplomele adunate în vitrină sunt dovada performanței.
“Cred că nu este an să nu avem finale jucate pe județ, din atâtea comune, și chiar unele câștigate. La fete avem fotbal feminin: în 5 ani am câștigat județul de 3 ori, adică sunt multe rezultate. De câte ori l-am sunat pe domnul primar nu a fost nicio problema cu organizarea, suntem susținuți din toate punctele de vedere: materiale, echipament, două terenuri sintetice cu bază sportivă și am înțeles că urmează și o sală de sport, să sperăm. Asta ne-ar ajuta pe timp de iarnă foarte mult” spune Gabriel Moldoveanu, profesor de sport la școala gimnazială din Casimcea.
În vremea când toată lumea blamează internetul, tabletele și telefoanele mobile, copiii din Casimcea ies din casă și fug să facă performanță pe terenurile de sport. Iar primăria îi încurajează: a construit două terenuri de sport sintetice, fiecare cu baza lui sportivă, dotate cu toate materialele necesare și pregătește pentru viitor și o sală de sport acoperită permanent. Copiii din Casimcea au posibilitatea performanței.
“Avem fotbal feminin, echipele de la Cupa Satelor (este o competiție, pe stadion se joacă, dar separată de școală). Mai avem echipa de fotbal – băieți, echipa de fotbal – fete și la clasele 1-4 și la băieți la fel 1-4. Deci și la clasele mici avem. Participăm la Cupa Timbark, și la foarte multe alte competiții: vineri am avut la Baia Cupa 1 Decembrie, unde am câștigat detașat la toate sporturile, am câștigat Locul 1. Copiii sunt foarte pasionați și ambițioși: avem o școală cu copii deosebiți, atrași de sport foarte mult” spune profesorul Moldoveanu.
“Mărturie a realizărilor noastre sunt diplomele și cupele. Copiii noștri sunt motivați, sunt sprijiniți, sunt dirijați de un profesor care se dedică și toți la rândul nostru punem umărul și-i sprijinim sub acest aspect” spune și Nicoleta Anghel, directorul școlii gimnaziale Casimcea.
La orele de sport terenurile sintetice sunt pline și mai tot timpul vezi meciuri în desfășurare. Profesorul Moldoveanu e antrenor, dar și arbitru când copiii joacă meciurile și își pun valoare abilitățile căpătate la antrenamente. Îi fluieră de pe margine, îi încurajează pe fiecare, le dă sfaturi în fugă, este atent la cum se mișcă fiecare. Nimic nu e haotic, nimic nu e lăsat la întâmplare.
“Sportul meu preferat este fotbalul. Am luat o medalie și pun multă pasiune în joc. Anul trecut am participat și la Cupa Satelor și am ajuns cu echipa până pe locul 2. Aș vrea să devin un fotbalist bun și să merg la o echipa cunoscută” spune un băiețel ieșit pe tușă, abia trăgându-și sufletul.
“Eu joc de mai mult timp fotbal, dar pot spune că mă pricep mult mai bine la handbal. Mi se pare mai feminin. Săptămâna trecută am avut un meci de handbal unde am câștigat și am primit și o cupă” spune o elevă de la ciclul gimnazial.
Într-o vreme în care echipele de fotbal feminin sunt rarități, Casimcea demonstrează că fetele pot fi atrase spre orice gen de jocuri și de sporturi. Altfel spus, la Casimcea sportul-rege are și foarte multe “regine”. iar comuna se mândrește cu asta.
“Sincer, am fost printre primii din județ care s-au gândit la chestia asta. Am luat locul 3 pe țară cu o echipa constituită într-un sat foarte mic și de atunci am tot făcut echipe de fete, echipe foarte bune. Am jucat finale, ne-am calificat pe zone, am luat Locul 2 pe zone – adică am reprezentat cu succes școala gimnazială Casimcea.
Sunt 5 ani de când am venit și de atunci am început câteva proiecte foarte frumoase la nivel de comună. Primarul a fost și el profesor de sport și are o colaborare deosebită cu mine. Am avut multe de învățat de la el, și ca om și ca profesor de sport. Mi-a povestit foarte multe întâmplări de când era dansul profesor și cred eu că e un lucru extraordinar că am ajuns aici” spune Gabriel Moldoveanu, profesor de sport la școală gimnazială din Casimcea.
Înainte vreme copiii veneau de la școală, schimbau uniforma cu haine de ieșit afară și se jucau până seara târziu. Azi au la îndemână televizorul, calculatorul sau telefonul smart și este tot mai greu să-i scoatem pe cei mici din lumea virtuală. Însă Casimcea ne arată că sportul aduce nu numai distracție și relaxare, dar îi învață pe copii ce este competiția, corectitudinea și onestitatea. Mai mult decât atât, le arată cum să-și creeze relațiile de calitate atât în anii de școală, și mai târziu în viața de adult.
Be the first to comment